Gelecek yıl not indirimi hangi ülkelere olacak?

Güncelleme Tarihi:

Gelecek yıl not indirimi hangi ülkelere olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 14:36

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan ülkelerin gelecek yıl bir dizi kredi notu indirimiyle karşı karşıya kalacağını, Brezilya'nın kredi notunun yatırım yapılabilirinin altına inmesi olasılığıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Orta Doğu ve Afrika bölgesinin kredi notlarına "negatif" görünüm verilebileceğini ifade eden Fitch'in Ülke Notu Bölümü Başkanı James McCormack, Reuters ile söyleşisinde gelişmekte olan ülke kredi notları üzerinde düşük emtia fiyatları, vasat küresel büyüme ve ABD'de yaklaşan faiz artırımı nedeniyle baskı oluştuğunu söyledi.

Fitch, bu yıl emtia ihraççısı 12 gelişmekte olan ülkenin kredi notunu düşürürken, aralarında Brezilya, Rusya, Güney Afrika ve Nijerya gibi büyük ekonomilerin de bulunduğu 14 ülkenin kredi notunu indirebileceği uyarısında bulundu.

McCormack, "Benzer bir durumu gelecek yıl da göreceğiz. En çok not indirimini Orta Doğu ve Afrika bölgesinde göreceğiz. Daha önce bu bölgeye hiç negatif görünüm vermemiştik, ama bunu yapabiliriz" dedi.

Yatırımcıların yakından izlediği konulardan biri yaklaşık 10 yıldır yatırım yapılabilir kredi notunun avantajlarını yaşayan gelişmekte olan ülkelerin bu notu kaybedip kaybetmeyeceği.

Fitch, üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu arasında Rusya'ya yatırım yapılabilir kredi notu veren tek kuruluş. Yatırımcılar ayrıca Fitch'in S&P'yi takip ederek Brezilya'nın notunu yatırım yapılabilirin altına indirip indirmeyeceğini takip ediyor.

McCormack, Brezilya hakkındaki en büyük endişenin mali konsolidasyona gitmemesi olduğunu belirterek, "(Yatırım yapılabilir notunu kaybetme konusunda) Brezilya'nın en kırılgan olduğu görülüyor. Gelecek yıl başında tekrar değerlendireceğiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!