"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Gelecek nesillere de yaşam hakkı sunalım

Mahalleden geçen yoğurtçuyu hatırlayan var mı aranızda? Peki, kim evinin kapısına kadar elinde güğümle gelen sütçü amcaya kapıyı açtı ya da ona bir bardak su verdi.

Mahalle bakkalına amca diye hitap edilip ellerde tutulan küçük veresiye defterlerle alışveriş yapılan zamanlara yetiştiniz mi? Mahalle kasaplarının sizin kıymayı nasıl tercih ettiğinizi bildiği ve bazen “abla bugün size göre kıyma yok” diyerek sizi geri çevirdiği zamanlara ne dersiniz? Örnekleri daha da çoğaltabilir, bu yazıyı bir “nerede o eski günler” yazısı haline getirebiliriz.
Evet, annelerimizin kapıya gelen sütü kaynatarak yoğurt yaptığı, bakkaldan alınan yoğurdunsa ekşiyebildiği günlerdi onlar. Kışlık-yazlık sebze ile meyvelerimiz vardı, biz meyve ve sebzeleri özlerdik. Bal, şeker ya da reçel dendiğinde aklımıza bir şey gelmezdi. Gönül rahatlığıyla yerdik her şeyi. Gıdamızın genetiğiyle oynanmamıştı o zaman.
Karşı komşumuzun kapısından bir yemeğin ya da tatlının kokusu sızdığında bilirdik ki akşama bize de bir tabak gelecek ve tadına bakacağız.
Bütün bu saydıklarımız birbiriyle pek de alakalı görünmese de aslında zincirin parçaları. Son 30-35 beş yılda her şey çok değişti. Dünyadaki doğal kaynakları tüketme hızımız son 30 yılda arttı ve bu süre zarfında kaynakların üçte birini tükettik. Çünkü yaşamımızın amacı satın alma, daha yeniyi hemen alma haline geldi. Kendimizi satın aldıklarımızla ifade eder olduk. Daha iyisi değil, daha pahalısı makbul artık. Aldığımız şeyi kullanıp kullanmayacağımız önemini yitirdi. Önemli olan son model şeyleri herkesle birlikte almak.
Satın almayı, tüketmeyi, bilinçsiz davranmayı hemen şimdi bırakmamız gerekiyor. Çocuklarımıza bir dünya bırakabilmek için...

Kakaolu bademli topkek

MALZEMELER
· 100 gr margarin
· 4 yemek kaşığı tozşeker
· 3 yemek kaşığı pirinç unu
· 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
· 2 çay kaşığı kabartma tozu
· 2 yemek kaşığı kakao
· 8 yemek kaşığı süt
· 2 adet yumurta
· 2 yemek kaşığı su
· 3 yemek kaşığı iri çekilmiş badem

YAPILIŞI
Oda sıcaklığında beklemiş olan margarini hamur yoğurma kabına alıp küçük parçalar halinde doğrayın. Tozşekeri ilave edip mikser yardımıyla, köpük köpük oluncaya kadar, 3 dakika çırpın. Pirinç unu, un ve kabartma tozunu ekleyin. Kakaoyu iki kaşık suda ezip hamura ilave edin.
Süt ve yumurtaları ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar, 5 dakika daha çırpmaya devam edin. Çekilmiş bademi ilave edip tahta kaşıkla karıştırın.
Muffin kalıplarını ya da kağıt kalıpları yağlayıp fırın tepsisine dizin. Hamuru kalıplara üzerlerinde bir parmak boşluk bırakacak şekilde paylaştırın. Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI