Gelecek için, tarım arazileri korunmalı

Güncelleme Tarihi:

Gelecek için, tarım arazileri korunmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2016 16:18

Gelecek için, tarım arazileri korunmalı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Üniversitesi İslahiye Meslek Yüksekokulu'nda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yılmaz tarafından; 'Toprak ve Yaşam' konulu konferans verildi.

Dünyada karasal yaşamın toprakla başladığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, 1 gram toprağın oluşumu için bin yıl gerektiğini söyledi. Toprağın canlı ve bir yaşam kaynağı olduğunu, büyük bir canlılar alemini barındırdığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, 2 gram toprakta Türkiye nüfusu kadar canlının yaşadığını ifade etti.

Türkiye'de toprağın yanlış kullanıldığını, bunların başında da yanlış arazi kullanımının geldiğini vurgulayan Yılmaz, son kırk yılda 28 milyon hektar tarım arazisinin 4 milyon hektar azalarak 24 milyon hektara gerilediğini belirterek, "Geleceğimiz için tarım arazilerine iyi bakmamız lazım. Tarım arazisi kazanmak için çok meşakkatli bir süreç gereklidir. Geçmiş yıllarda insanlar taşlık bölgeleri taşlardan temizleyerek tarım arazileri açmışlardır. Çukurova'da tarım yapmak için büyük yatırımlarla Seyhan Barajı yapıldı. Ancak günümüzde yapılan bu yatırımlar çöpe giderek, yerine binalar inşa edildi" dedi.

Su erozyonuyla 6 milyon hektar, rüzgar erozyonuyla da yarım milyon hektar toprak kaybedildiğini hatırlatan Yılmaz, "Ülkemizdeki barajların önemli bir kısmı erozyon nedeniyle doldu. Başka bir etken de anızların yakılmasıdır. Anızların yakılması da toprak içerisindeki canlılara büyük zarar vermektedir. Yasak olmasına rağmen topraklarımızı ve anızlarımızı yakıyoruz. Anızın yakılması ile toprağın üst katmanının ısısı bin dereceye kadar çıkmakta ve mikro organizmaların yüzde 70'i yanmaktadır. Toprakların kirlenmesi de biyolojik yaşama büyük zarar vermektedir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz, dünyada kullanılan tarım ilacının 2.5 milyon ton civarında olduğunu, ülkede yılda 25 bin ton tarım ilacı kullanıldığını belirterek, "İnsan ve diğer canlılar üzerinde akut ve kronik bir çok toksit etkileri vardır. Pestisit kullanılan alanlarda zararlının yanında yararlı da zamanla yok olduğundan ve zararlılar zamanla direnç kazandığından, pestisit kullanımının mutlaka azaltılarak organik ya da biyolojik mücadeleye geçilmesi gerekiyor" dedi.

Konferans sonunda; İslâhiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci Prof. Dr. Kadir Yılmaz'a teşekkür ederek günün anısına hediye verdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!