Geleceğin çevre mühendisleri Mersin'de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin çevre mühendisleri Mersinde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 11:07

Geleceğin çevre mühendisleri Mersin'de buluştu

Haberin Devamı

 

 

Çevre Mühendisleri· Odası Mersin Temsilciliği ve Mersin Üniversitesi Çevre Topluluğu'nun birlikte organize ettiği geleneksel 5'nci Mersin Çevre Kongresi yapıldı.
Mersin Üniversitesi'nin ev sahipliğinde iki gün süren kongrede, çevresel biyo teknoloji, Nano teknoloji ve Çevre, Turizm ve Çevre stratejileri, Çevre teknolojileri ve Atık yönetimi, Çevre Mühendisliğinde bilişim teknolojileri Restorasyon ekolojisi (onarıcı tarım) konularında sunumlar yapıldı. Kongreye Çukurova, Toros, Marmara, Van Yüzüncü Yıl, Süleyman Demirel, Uludağ, Niğde, Cumhuriyet, Selçuk, Samsun 19 Mayıs ve Dokuz Eylül Üniversitelerinden 250'nin üzerinde üniversite öğrencisi, geleceğin çevre mühendisleri katılım sağladı.
Çevre Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Zehra Korkmaz, hızlı nüfus artışı ve kentleşme sanayileşme, bölgesel savaşlar, nükleer denemeler, bilinçsiz tarımsal faaliyetler, tarım topraklarının yok edilmesi ve teknolojideki gelişmeler çevre kirliliğinin çeşitlenerek artmasına neden olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin yüzde 50'sinin son 35 yılda meydana geldiğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Korkmaz şöyle devam etti:
"Çevre sorunlarının en önemli kaynaklarından birisinin hızlı nüfus artışı olduğunu söylemiştik. Türkiye'de OECD ülkeleri arasında en yüksek nüfus artış oranına sahip ülkelerdendir. BM'nin yapmış olduğu nüfus tahminlerine göre Türkiye nüfusunun 2025 yılında 92 milyona yükselmesi beklenmektedir. Bu durum ülkemizin bugün olduğu gibi gelecekte de çevre sorunları ile karşılaşacağını göstermektedir. Günümüzde çevre sorunlarının etkisi yerel, bölgesel ölçeklerden küresel ölçeğe erişebilmekte ve geleceğimizi tehdit edebilmektedir. Dünyada yaşanan çevre kirliliğinin etkileri küresel ısınmaya bağlı olarak seller, fırtınalar, kuraklık, kıtlık şeklinde iklim felaketleri olarak karşımıza çıkıyor. Kar etme anlayışına dayalı üretim ve tüketim ilişkileri insanların sağlıklı bir çevrede doğa ile barışık yaşama haklarını ne yazık ki elinden alıyor."
Korkmaz, çevre felaketleri sonucu binlerce insanın hayatını kayıp ettiğini, yüz binlerce insanın da sağlık sorunları yaşamakta olduğunu, milyonlarca insanın da yaşadığı toprakları ülkesini terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!