Geleceğin beyaz hackerları siber kampa girdi

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin beyaz hackerları siber kampa girdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 10:14

Geleceğin beyaz hackerları siber kampa girdi

Haberin Devamı

Betül KARABACAK/Boğaçhan ÖZER- İSTANBUL, (DHA) - KADİR Has Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği siber kamp ile Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen lise öğrencileri 3 günlük siber kampta 'beyaz hacker' olma yolunda ilk adımlarını attılar.

Kadir Has Üniversitesi'nin, uluslararası bir siber güvenlik derneği  olan Internal Systems Security Association (ISSA) ve '81 İlde 81 Milli Hacker' projesi desteği ile düzenlediği 3 günlük siber kampında siber güvenlik alanına ilgisi olan lise öğrencileri eğitim aldı.

"KENDİ SİBER GÜVENLİK ORDULARIMIZI KURMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Kamp ile ilgili bilgi veren Kadir Has Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim görevlisi Işıl Yenidoğan, "Liselere yönelik olarak böyle bir kamp planladık. Karşımızda teknolojiyle doğmuş bir nesil var. Şu an sınıfta çalışma yapanların hepsi teknolojiyle doğmuş çocuklar. Bunun içerisinde büyüdükleri için doğal olarak çok yetenekliler. Bu çalışmanın 2 faydası var. Birincisi bu gençlerin yetenekleri ve merakları doğrultusunda meslek seçimine doğru yön verme. “Ben bir siber güvenlikçi olabilir miyim?”sorusuna 3 günde doğru bir yanıt elde edecekler. İkinci faydası da kendi ülkemiz için gençlerin tabandan yetiştirilerek kendi milli siber güvenlik ordumuzu kurmaya yarayacak uzun soluklu bir projenin ilk bacağı aslında. Siber güvenlik teknolojinin çok önemli bir alanı. Ülke olarak bizim de kendi siber güvenlik ordularımızı kurmaya ihtiyacımız var" dedi.

"DOĞAL YETENEKLERİNİ AÇIĞA ÇIKARARAK MESLEK SEÇİMİNDE YOL GÖSTERMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Yenidoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir bağlantımız uluslararası bir siber güvenlik derneği olan  Internal Systems Security Association (ISSA) ile. Ben aynı zamanda Türkiye chapterının yönetim kurulu üyesiyim. Onlar da buna bir sosyal sorumluluk projesi gibi bakıyorlar. Aynı zamanda '81 İlde 81 Milli Hacker' projesi de bize destek verdi ve eğitmen gönderdi. Gençleri tamamıyla doğru yönlendirip doğal yeteneklerini açığa çıkararak meslek seçiminde yol göstermeyi hedefliyoruz. Kampımız 3 gün sürecek. Birinci gün giriş seviyesinde temel kavramları oturttuk. Çocuklarda potansiyel var çünkü zaten hepsi ilgili ve meraklı. Aday toplama sürecini biz online bir formla gerçekleştirdik. Çok fazla başvuru oldu, seçerken zorlandık. Öncelikle ilgi alanlarına göre bir filtre uyguladık. Gerçekten siber güvenliğe ilgisi olanları seçtik. Ama yine yüzlerce öğrenci olunca ondan sonrası kimseye haksızlık etmemek adına biraz talih çekimi oldu. Çocuklar gerçekten ilgili ve meraklılar. İkinci gün biraz ellerini taşın altına sokabilecekleri, pratik yapabilecekleri, senaryolar, port taramalar gibi atölye çalışmaları var. 3. gün öğlen gibi de nihayete erdireceğiz. Üç günü başarıyla tamamlayan arkadaşlarımıza törenle sertifikalarını takdim edeceğiz."

BURADAN ÇIKTIĞIMIZDA KAMPIN NE KADAR YARARLI OLDUĞUNU GÖRECEĞİZ

Kampa gelen öğrencilerden Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Aslınur Akkurt, "Kampta öncelikle beyaz şapkalı hacker, gri şapkalı hacker ve siyah şapkalı hackerın ne olduğunu öğrendik. Öncelikle kodlama gibi konuları daha sonrasında tamamıyla bir beyaz hackerlık girişi oluyor. Çok fazla detaya girmeden bu sektörde neler yaşandığı, siber güvenliğin ne olduğu, internette nasıl korunacağımız ve internet üzerinden yapılan saldırılar anlatılıyor. Buradan çıktığımızda kampın ne kadar yararlı olduğunu göreceğiz. İleride bir saldırıya geçmek istediğimizde, bu işe yöneldiğimizde ya da tekrardan bir saldırı yapıldığında nasıl davranacağımızın eğitimini almış olacağız" dedi.

"BEYAZ ŞAPKALI HACKER OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ"

Tekirdağ Türk Tekstil Vakfı Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi mezunu Gökhan Koçak ise "Mezun oldum. Şu an üniversiteye hazırlanıyorum. Kadir Has Üniversitesi’ne Siber Güvenlik Kampı’na geldim. Kamp için başvurdum ve seçildim. Seçilmek için ilgi alanının siber güvenlik olması gerekiyor. Kamp 3 gün sürüyor. Beyaz şapkalı hacker olma yolunda ilerliyoruz" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!