Geçmişten gelen sesler

Uzun süredir yazmak istediğim ancak yerim müsait olmadığından ertelemek zorunda kaldığım albümler var. O sırasını bekleyen CD’ler vicdan azabı kuleleri olarak masamın üzerinde yükseliyor da yükseliyorlar.

Hep yazıyoruz; sektörün içine girdiği açmaz, prodüktörleri düşük maliyetli koleksiyon albümler ve nostalji serileri gibi çözümler üretmeye zorluyor. CD kitapçığından, mastering’ine gereken önem gösterirlerse; eldeki malları paketleyip paketleyip tekrar satma eğilimine de özel koleksiyon etiketi yapıştırmaktan vazgeçerlerse bizim bu projelerle ne alıp veremediğimiz olabilir? Bilakis bu işin iyi kotarılmış örneklerini avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışladık. Zaten bizim alkışladıklarımız aynı alkışı tüketiciden de aldığı için başarılı oldular.

Başa dönecek olursak; baktım masamda yükselen CD kulelerinden biri tamamen nostalji ve koleksiyon albümlerinden oluşuyor; bir kule, bir kuledir diye düşündüm ve toplu gösterim yapmaya karar verdim.

Önereceğim ilk çalışma Odeon Koleksiyonu’ndan dört CD’lik bir Nilüfer toplaması. Koleksiyonda "Nilüfer 74", "Selam Söyle", "Müzik" adlı albümlerin yanı sıra "Sürprizler" adlı ve Nilüfer’in kıyıda köşede kalmış özel kayıtlarını içeren bir CD daha bulunuyor. Söz ettiğim dört albüm de CD formatında daha önce piyasaya çıktı. Ama şimdi arasanız tek tek bulur musunuz bilmiyorum. Bu nedenle Nilüfer’in neredeyse tüm hitlerini içeren bu çalışmayı almakta tereddüt etmeyin derim.

Odeon’un dikkat çeken bir diğer koleksiyon çalışması ise "Güldeste-Türk Sanat Müziği Koleksiyonu". Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Mustafa Sağyaşar ve Yaşar Özel’in seslendirdiği dört albüm bir arada satılıyor. Satış fiyatı ise 25 YTL. Mustafa Sağyaşar demişken, Türk sanat müziğinin güçlü sesi Sağyaşar’ın bir diğer çalışması "Zeytin Gözlüm" de Balet Plak’ın 25. yıl konseptiyle başladığı "Orijinal Kayıtlar" serisinin bir çalışması. Aynı serinin bir diğer ürünüyse Mazhar Fuat Özkan efsanesinin mihenk taşı olan "Ele Güne Karşı Yapayalnız" albümü. Daha önce CD formatında basılmayan bu albüm, bu anlamda da bir ilk sayılabilir.

Belki bahsetmekte biraz geç kaldığım ama bahsetmeden de geçemeyeceğim bir çalışma da; Melih Kibar, Erol Evgin, Çiğdem Talu üçlüsünün 1976-80 arası hitlerini içeren "İşte Öyle Birşey"in devamı niteliğindeki ve 1980-83 arası hitlerden oluşan "Tüm Bir Yaşam". "Deli Divane", "Söyle Canım", "Hep Böyle Kal" diyeyim, gerisini siz anlayın.

Türk sanat müziği sevenlerin ilgisini çekecek iki çalışma daha var aslında. Nesrin Sipahi ve Seçil Heper’in en iyileri. Bir de tabii Seyyal Taner’in en iyilerinin ikincisi "Naciye" de piyasada. Onlardan da yeri gelmişken bir kez daha söz edelim.

SPIN’DEN İLK ALBÜM

Arada sırada dinlemekten keyif aldığım caz albümlerini yazmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Gitarda Sıtkı Sırtanadolu, piyanoda Selim Benba, saksafonda Yahya Dai, kontrabasta Erdal Akyol ve davulda Ferit Odman’dan kurulu Spin, "İlk" adlı albümünü geçtiğimiz aylarda yayınladı.

Albümdeki sekiz bestenin tamamını tanımlamak için çağdaş caz sound’una sahip, melodik ve duygusal bir albüm diyebilirim. Ben en çok "Shining On You", "Fay Hattı" ve "As You Wish"i beğendim.

İstanbul caz sahnelerini takip edenler zaten biliyordur Spin’i. Bilmeyenler içinse bu "İlk" albüm büyük fırsat.
Yazarın Tüm Yazıları