Geçmiş Paskalya’nız kutlu olsun

Paskalya çöreği sever misiniz? Hıristiyanların en önemli bayramı olan Paskalya Bayramı’nın simgeleridir, paskalya çöreği ve renk renk boyanan yumurtalar.

Eskiden sadece paskalya döneminde yapılan hafif tatlı enteresan çörek şimdilerde pastanelerde her daim bulunuyor. “Çayın yanında en sevdiğin yiyecek nedir” diye sorduğunuzda “paskalya çöreği” diyecek arkadaşlarımın sayısı da az değil hani.
Peki Paskalya Bayramı’nı Hıristiyanlar açısından bu kadar önemli kılan ne? Hıristiyanlık inancında Hz. ısa’nın yeniden dirilişini simgeler Paskalya Bayramı. ısa M.S. 33 yılında çarmıha gerildikten üç gün sonra yeniden dirilmiştir ve bu gün de elbette ki Hıristiyanlar için çok önemlidir.
Dört gün süren bayramda perşembe günü ısa’nın çarmıha gerilişi, cuma günü çarmıhtan indirilip defnedilmesi, cumartesi mezarından yükselmesi ve nihayet pazar günü yeniden dirilişi kutlanır.
Başlangıçta Paskalya’nın hangi tarihte kutlanacağı hakkında kiliseler arasında anlaşmazlıklar çıkmış, ancak daha sonra, 325 yılında, Paskalya’nın 21 Mart tarihindeki gece-gündüz eşitliğinden sonraki ilk dolunayın ardından gelen pazar günü kutlanmasına karar verilmiştir. (bu tarih bugünkü takvime göre değişkendir ve 4 Nisan ve 8 Mayıs arasına denk gelir) Ancak bu karara rağmen Paskalya’yı değişik tarihlerde kutlayan kiliseler yok değildir.
Değindiğimiz üzere, Paskalya demek yeniden doğuşu simgeleyen yumurta, sofradaki ilk lokma olan paskalya çöreği ve çikolatadan yapılan paskalya tavşanı demektir.
Biz de, geç de olsa, tüm Hıristiyan vatandaşlarımızın Paskalya’sını kutlayarak bitirelim yazımızı. Nice Paskalyalara.

ÇERKEZ MUTFAĞI

Velibah - Çerkez ekmeği


MALZEMELER
Hamur için;
* 3 su bardağı un
* 2 çay kaşığı tuz
* 1,5 su bardağı su
* 1-2 çay kaşığı kırmızı toz biber
(karabiber de katabilirsiniz)
Ayrıca;
* 2 adet orta boy haşlanmış patates
* 50-60 gr tereyağı

YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için un, biber ve tuzu derin bir kaba koyun. Bir taraftan suyu azar azar ilave ederken bir taraftan da yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve hafifçe elinize yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar - bezeler koparıp parçaları hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların içine haşlayıp rendelediğiniz patatesten koyun.
Kenarlarını ortada toplayıp büzün ve tekrar yoğurarak beze haline getirin. Bezeleri tekrar çay tabağı büyüklüğünde açın. Bütün bezelere aynı işlemleri uygulayın.
Hazırladığınız gözlemeleri yanmaz yapışmaz tavada ya da sacda önlü arkalı pişirin. pişirdiğiniz gözlemeleri tereyağı ya da margarinle yağlayıp üst üste koyun. Dilimleyerek çayın yanında servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları