Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Düşük kalori

İçine tuz, limon suyu ve tabasco sosu katılmış bir bardak domates suyunun kalorisi, 16! Bu karışıma bir çay kaşığı zeytinyağı eklediğinizde 35 kalori oluyor. Domates suyu, baharat ve limon suyu ile karıştırıldığında verdiği serinliğin yanında, sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahip. İçinde potasyum gibi mineral tuzlar da bulunuyor. Bir bardak gin-fizzin kalorisi 110. Bir bardak beyaz şarap, 65 kalori. Soğuk içilen bir bardak beyaz şarap yaz aylarında tüketilebilecek en iyi aperitiflerden. Alkollü aperitifler içinde beyaz şarap en zararsız olanı. Bir bardak porto şarabı, 100 kalori. Bir bardak greyfurt suyu, 41 kalori. Yemekten önce tüketildiği takdirde mide suyunun yoğunluğunu azaltarak hazmı kolaylaştırıyor. Doğal yoldan elde edilmiş greyfurt suyu, C vitamini yönünden zengin ve daha az şeker içeriyor.

Banat'ın atağı

Ağız sağlığı ürünlerinde pazar lideri olan Banat, mevcut diş fırçası üretimini iki katına çıkaracak ve yılda otuz milyon diş fırçası üretecek. Türkiye'de her yüz kişiden 97'sinin ağzında çürük olduğunu söyleyen Banat uzmanları, bu sağlık sorununun ortadan kaldırılabilmesi için bazı projeler geliştirdiklerini de belirtiyorlar.

Günlük lensler

Kontakt lens alanında hizmet veren Johnson & Johnson firması, aylık ve günlük lenslerini piyasaya verdi. Acuvue, bir hafta boyunca takılıyor ve atılıyor. Diğeri ise günlük kullanımlık. Her iki lens de gözleri ultraviyole ışınlarına karşı koruyor. Lensleri almadan önce doktora başvurmak gerekiyor. Lenslerin FDA, CE onaylarının yanısıra ISO 9001 belgeleri de bulunuyor.

Unutulan müze

İstanbul'da, Sultanahmet Divanyolu'nda, bir Sağlık Müzesi olduğunu biliyor muydunuz? 1917 yılında kurulan bu müzeyi hatırlayan hiç yok gibi. İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ayten Altıntaş, bu müzeyle ilgili çok güzel bir makaleyi İstanbul'da Sağlık dergisi için yazdı. Önceleri son derece aktif olan müze bugün unutulmuş durumda ve makaleden çıkan sonuç, müzenin ilgiye ihtiyacı var.

Alzheimer derneği

21 Ocak 1998 günü, Alzheimer Derneği, Bilgi Hattı'nı devreye soktu. Numarası, 0 800 211 80 24. Ücretsiz olan bu bilgi hattı, bunama türünde hastalıklardan yakınan ya da şüphelenen yüzlerce insanın doğru adreslere gitmesini sağladı, teşhis ve tedavi kaynaklarına ulaşmayı kolaylaştırdı. Derneğin telefonu, 0 212 588 21 08.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!