Geçiş dönemlerine dikkat

“Yakında gelecek, geliyor, az kaldı” derken bahar sıcacık yüzünü göstermeye başladı İstanbul’a. Tepede güneş ışıl ışıl, üzerimizdeki hırkalar, yağmurluklar çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Bir türlü gelemeyen baharı beklerken havanın birdenbire ısınması belki hoşumuza gidiyor ama
sıcaklıkların ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve hastalan-mamıza neden olabiliyor.
Tabii bu geçiş dönemlerinde sadece ne giyeceğimize değil, ne yiyeceğimize de iyi karar vermemiz ve iyi beslenmemiz gerekiyor. Özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar.
Vücudun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı var. Özellikle vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler bu dönemde tercih edilmeli. Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuru üzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli.
Ben size ayrıca yurtdışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden atıştırmanızı öneririm.
Bu tür yiyecekleri yaz-kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri çok yüksek, hem de potasyum yönünden çok zenginler.

Haberin Devamı

Yeşil fasulye kavurması

Taze fasulyeler uçları kesilip bir parmak eninde dilimlenir veya bütün olarak bırakılır, sonra da yıkanır. Bir tencerede üzerine çıkacak kadar sıcak su ilavesiyle, tuzu da atılarak 15 dakika kadar haşlanır. Suyu süzüldükten sonra bir kenarda bekletilir.
Geniş bir tavaya konulan yağın içine yumurtalar kırılır.
Haşlanan fasulyeler ilave edilip karıştırılır ve ağzı kapatılarak yumurtaların buharıyla pişmesi sağlanır.
Yumurtalar pişince içine ince kıyılmış maydanoz doğranır. Tuzu ve karabiberi eklenir.
İsteğe göre yağda 1-2 baş ince kıyılmış soğan kavrulup yumurtalar da ilave edildikten sonra aynı şekilde pişirilir.

Malzeme listesi

- 300 gr yeşil fasulye
- 2 çorba kaşığı tereyağı
veya margarin
- 5 adet yumurta
- 3 çorba kaşığı maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber

Yazarın Tüm Yazıları