Gecikme isyanı

Güncelleme Tarihi:

Gecikme isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2017 00:56

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın üçüncü oturumu olan LYS-2’de de (Fen Bilimleri) manzara değişmedi. Saat 10.00’da başlayacak sınav için kapılar yine 09.45’te kapandı.

Haberin Devamı

Öğrenciler sınava yetişmek için zamanla yarıştı. Kimileri yarışı dakika farkıyla kaybederek gözyaşı döktü, kimileri son saniyede kapıdan içeri girebildi. Sivas’ta oğlu sınavı kaçıran bir baba ise “Ben bunun için hayatımı koydum geldim. 1 dakikayla bir şey olmaz” diye isyan etti.

LYS-2’ye İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu’nda katılanlar erken saatlerden itibaren kampus kapısına gelerek, 08.30’da sınav binalarına giriş yapmaya başladı. Alana geç gelen, ‘09.45 kuralı’na takılmak istemeyen bir aday terliklerini eline aldı ve yalın ayak sınavın yapılacağı binaya koştu. Veliler de “Koş koş” tezahüratları yaparak adaylara yardımcı olmaya çalıştı.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde sınava girecek Gül Nisa Öztürk’ün, salona girmek istediği anda yanlış sınav çıktısı aldığı belirlendi. Öztürk ve ablası yaklaşık 500 metre uzaklıktaki fotoğrafçıya gitti. Zamanla yarışan genç kızı AA muhabirleri, otomobille son dakikada yetiştirdi.

Sivas’ta oğlu, LYS-2’ye bir dakika geç kaldığı için sınav salonuna alınmayan baba, görevlilere önce yalvardı sonra tepki gösterdi. “Rica ediyorum, Allah’ınızı seviyorsanız kapıyı açın. Bu geç kalmış geç. Ya arkadaş gözlerini yiyeyim etme ya...” diyen baba, kapı açılmayınca görevlilere “Ben bunun için hayatımı koydum geldim. 1 dakikayla bir şey olmaz” diye tepki gösterdi. Görevliler baba ve oğlu fakültenin önünden uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

VATANDAŞ ISRAR ETTİ SINAVA GİREBİLDİ
ANTALYA’da Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde saat 09.45’te görevliler kapıları kapatmaya başladığı anda bir kız öğrenci okula girmeye çalıştı. Görevlilerin almak istemediği öğrenci için kapıda bekleyen aileler ısrar etti. Aileler, kapıya yönelerek “Ne olur al, henüz saniye dolmadı” diyerek öğrencinin içeri alınmasını istedi. Saate bakan görevliler son anda gelen öğrenciyi de içeri aldı. Öğrencinin durumunu gören bazı kişiler heyecanlanarak gözyaşı döktü. Öğrencinin alınmasıyla bina önünde bulunanlar alkışlarla görevlilere teşekkür etti.

Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yapılan sınavda saat 09.45’te görevliler kapıları kapattı. Saat 09.52’yi gösterirken binanın önüne ışıkları yanan bir ambulans geldi. Ambulanstan inen sağlık personelinin binaya doğru koşması önce tedirginliğe neden oldu. Aileler bina içerisindeki çocuklarına bir şey olduğunu düşünerek kısa süreli bir panik yaşadılar. Ancak sağlık görevlisinin LYS’ye geç kalan bir öğrenci olduğu anlaşıldı. Bir ümit kapıya kadar koşan K.C., büyük üzüntü içerisinde geldiği ambulansla sınava giremeden geri dönmek zorunda kaldı.

KİMYA ZORLADI
LİSANS Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) dört oturum geride kaldı. LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil) dün yapıldı. 470 bin 409 kişinin başvurduğu LYS-2’de adaylar fizik, kimya ve biyoloji testlerinden sınava girdi. Her testten birer açık uçlu soru yer aldı. 101 bin 332 adayın katıldığı LYS-5’te ise öğrenciler Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden hazırlanan soruları yanıtladılar. LYS-2’de en çok zorlayan test kimya oldu. Kimya sorularında çeldiriciliği yüksek şıklar vardı. Sorular işlem açısından zor değildi ancak dikkat gerektiriyordu. Uğur, Açı, Fen Bilimleri, Mektebim, Kültür, Nesibe Aydın ve Sevinç Eğitim Kurumları uzmanlarının yorumları şöyle:

FİZİK: Yorum ağırlıklı, öğrencinin lise boyunca öğrendiği bilgileri ölçen, bu bilgileri günlük hayat ve teknoloji ile birleştiren sorulardan oluştu. Kısa cevaplı soru, öğrencilerin 9. sınıfta gördükleri kuvvet hareket konusundan geldi. Son yıllarda ÖSYM tarafından yapılan fizik sınavlarında sorular matematiksel bağıntılardan çok yorum ağırlıklı öncüllü sorulardan oluşuyor. Sınav genel olarak kolaydı.

KİMYA: Güçlü çeldirici şıklar var. Küçük bir işlem hatası bile yapıldığında çıkan sonucun şıklarda yer alması soruları biraz zorlaştırdı. Bilgi ve işlem bakımından zor değil ancak çok dikkatli çözülmesi gereken sorulardı. Müfredat dışı soru yok. ‘Organik kimya’ sorularının sayısı daha azdı ve organik tepkime sorusu yoktu. İşlem gerektiren soru oranı yaklaşık olarak sınavın yüzde 20’si kadardı.

BİYOLOJİ: Lise müfredatına uygun ve bir önceki senelerle benzerlik gösteren soru tiplerini içeren, konu dağılımı bakımından da önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlendi. Kısa cevaplı soru sinir sistemi konusundan geldi. Bu seneki sınavda örnek deney verilip buna dayalı yorum sorularıyla insan fizyolojine ait yorum soruları da bulunuyor. Ayrıca 2017 YGS sınavında yer alan konulara ait sorular da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!