Geçen yılı hatırlamak için

ALMANAKLARIN önemine inanırım.

Geçen yılın önemli kişilerini, olaylarını, bugünü öğrenmek için bilmemiz gerekir.
Nereye bakacağız, elbette almanaklara.
Almanaklar, bir toplumun ve dünyanın tarihini içerir. Bir sorunu, bir bütünlük içinde değerlendirebilmemiz, yorumlayabilmemiz için başvuracağımız en sağlam kaynak, almanaklardır.
Hürriyet Almanak 2011, bu özellikleri taşıyan, gereksinimlerinizi karşılayacak bir toplam. Bellek yanıltıcıdır, üstelik yazılı bir kaynak olmadan, bildiklerimize (asla) güvenemeyiz.
Ben bu almanakların kütüphanemizde saklanmasından yanayım.
Geçen yıl Hürriyet’i okudunuz, Türkiye ve dünyayla ilgili bilgileri ondan öğrendiniz, unutulmaz fotoğrafları da gene Hürriyet’in sayfalarında gördünüz, işte bu temel bilgiler, bu yılın olaylarını daha bilerek takip etmenizi sağlayacak, olaylar nasıl gelişiyor, izlemenizi kolaylaştıracak.
Haberi takip prensibinin bir okur tarafından uygulanmasını sağlar almanaklar. Toplumsal hafızamızın gelişmesine yardımcı olur.
Geçen yıldan bu yıla yansıyan her şeyi okumanın, öğrenmenin birçok başka özelliği var. Neye meraklıysanız, onun izini süreceksiniz.
Sözgelimi bir siyasetçi geçen yıl neler söylemiş, hangi sözleri vermiş, oy verdiğiniz parti gelişme içinde mi, yoksa geriliyor mu?
Tuttuğunuz takımın karnesinin dünü nasıldı, bugünü nasıl? Tuttuğunuz sporcunun başarı grafiği nasıl bir durum gösteriyor?
Geçen yılın enflasyonu ne kadardı, bugün ne kadar?
Türkiye nereye gidiyor, dünya nereye gidiyor?
Geçen yıl hangi festivaller yapılmıştı? Kimler gelmişti?
Yalnız siz değil, çocuğunuz da değişik mesleklerdeki kişiler de, almanakları edinmek zorunda. Çünkü artık çağımızda ne yaparsanız yapın, hangi alanda çalışırsanız çalışın, mukayese duygusundan uzak duramazsınız.
* * *
HÜRRİYET ALMANAK 2011’in, hazırlanma düzeni, yararlanmamızı kolaylaştırıyor.
Ön sayfaları çevirdiğinizde 12 ayın, öne geçen önemli olaylarının listesini buluyorsunuz.
Böylece herhangi bir olay, kişi hakkında bilgi edinmek için, baştaki genel indekse bakmanız yeterli.
Baştaki genel bulma kolaylığı yanı sıra, her ayın başında da gene o ayın konu ve kişi başlıkları yer alıyor.
Her gün almanakta bir sayfa olarak değerlendiriliyor.
Eğer hazırlanış mantığını özetlersek, bir yıllık Hürriyet’in dikkatle düzenlemiş fotoğraflı özeti diyebiliriz.
Her sayfada, o günkü Hürriyet’in küçük ölçekte birinci sayfası da var.
* * *
2011 bizim için de, dünya için de önemli bir yıldı. Genel seçimler yapıldı, Arap dünyasında iktidarlar değişti, yıllardır iktidardan inmeyen liderler, yargılanmaya başladı.
Hiç kuşkusuz, bu almanak size sadece siyasal olayları, kişileri, ekonomik gidişatı hatırlatmayacak.
Yaşamın birçok güzellikleri de sizin gününüzü güzelleştirecek.
Sözgelimi, 1.5 derece sıcaklıkta çırılçıplak balinaları evcilleştiren, Avseenko’yu da okuyacaksınız, 18 yıl sonra İstanbul’a gelen Elton John haberi de, belki size gittiğiniz konseri anımsatacak...
Somali’yi düşüneceksiniz, Van depremi bir kez daha yüreğinizi dağlayacak. Takip ettiğinizde oralarda hâlâ hiçbir şeyin değişmediğini üzülerek göreceksiniz... Wall Street protesto eylemlerinin bu yılki durumunu takip edeceksiniz.
* * *
ALMANAK neyi gösteriyor?
Yaşamın üzüntü ile sevincin bileşkesinden doğduğunu.
Yazarın Tüm Yazıları