Geçen yıl internetten en çok cep telefonu aldık, toplam 275 milyon lira harcadık

Güncelleme Tarihi:

Geçen yıl internetten en çok cep telefonu aldık, toplam 275 milyon lira harcadık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 00:00

İnternet üzerinden alışverişe, elektronik ticaret deniyor. Bankalararası Kart Merkezi tarafından açıklanan rakamlar ile sektör temsilcilerinin tedarikçileriyle birlikte yaptığı araştırmalar, Türkiye’deki e-ticaret cirosunun geçen yıl 200 milyon dolara (275 milyon YTL) ulaştığını, bu yılın sonunda 240 milyon doları bulacağını gösteriyor.

Türkiye’de internet abonelerinin sayısı 4 milyon. İnternet kafelerden yararlananlarla birlikte toplam kullanıcı sayısı, 5-6 yılda yüzde 700’lük artış göstererek yaklaşık 15 milyon kişiyi buldu. Bu büyümedeki en büyük etken internetteki ürün çeşitliliği, ödemelerin güvenli hale gelmesi, teslimat sürelerinin azalması. Mağaza ve personel giderlerinden kurtulan firmalar, ürünlerini internette çok uygun fiyatlara satıyor. Son yıllarda sayısı artan fiyat karşılaştırma motorlarıyla, saniyeler içinde en ucuz ürünü bulmak mümkün. Hatta tüketici belli bir ürün için vermeye hazır olduğu fiyatı, bu arama motorlarına giriyor.İstenilen fiyat internet ortamında belirdiğinde elektronik posta mesajıyla uyarılıyor.

GÜNDE BİN PAKET YOLA ÇIKIYOR

Türk elektronik ticaret sitelerinden başı çeken 10 şirket, toplam cironun yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Bu firmaların en eskisi 9-10 yıllık. Sanal ticarette eski olmak bilinirlik açısından çok önemli. Bu alanda ön plana çıkan sitelerin ortak özellikleri 20-25 kategoride, yaklaşık 100-150 bin adet farklı ürün pazarlamaları. Sürekli alışveriş yapan müşterilerinin sayısı 200-600 bin arasında. Günde 300-1000 tane paket gönderiyorlar. En çok satılan ürün kategorileri cep telefonu, elektronik, bilgisayar, kitap, dergi, DVD, kişisel bakım ürünleri ve küçük ev aletleri. e-ticaret sektöründe büyük sitelerin net ciroları mevcut olmadığı için kesin bir sıralama yapmak pek mümkün değil. Ayrıca siteler kendi içlerinde değişiklik gösteriyor.

Alanının büyük web siteleri Hemalhemsat, Hepsiburada, Gittigidiyor, Estore, Weblebi, Ideefixe, Ekonomikticaret, Kitapyurdu, Gedikgross, Koysepete, Webdenal, Alisverissaati, İstegelsin.

KİMİ ZAMANSIZLIKTAN

KİMİ ÇEŞİT ÇOKLUĞUNDAN

İnternetten satış yapan Alpasis Alternatif Pazarlama Sistemleri adlı şirketin Genel Müdürü Alp Çimenoğlu, büyük şehirlerde yaşayanların zamansızlık, trafik gibi sorunlardan, küçük şehirlerde yaşayanların ise mal ve hizmetlerin fiyat standardı ve ürün çeşitliliğindeki aksamalardan dolayı internet alışverişini tercih ettiklerini söylüyor.

Türkiye’nin büyüklüğü ve zorlu bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle, mal ve hizmetlerin zamanında dağıtımı, tanıtımı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Elektronik ticaret bu aşamada devreye giriyor. Piyasaya yeni çıkan bir ürünü online sipariş edip Türkiye’nin herhangi bir noktasından iki gün içinde kapınızdan teslim alabilirsiniz. Kimi zaman bu ürünlerin perakende piyasasında satılmaya başlaması haftalar sürüyor.

DÜNYADA NASIL?

Research and Business verilerine göre, elektronik ticaret yılda ortalama yüzde 25 büyüyerek dünya ticaretinin yüzde 20’sine ulaştı. Toplam cirosu 2004 sonunda 2.7 trilyon doları buldu. 2006 verileriyle lider 102.1 milyar dolarla ABD. Bu rakama seyahat sektörü harcamaları, açık artırmalar ve büyük kurumsal alımlar dahil edildiğinde 211 milyar dolara çıkıyor. 2010’da 329 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Avrupa’nın yıllık toplam cirosu 135 milyar Euro. Son bir yılda yüzde 36 büyüdü. 2006’da 43.9 milyar dolarlık yıllık ciroyla İngiltere lider. Onu 23.9 milyar dolar ile Almanya ve 16 milyar dolar ile Fransa izliyor. 3 yıl içinde satışların 2 katına çıkacağı öngörülüyor.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ GÜVENLİ Mİ?

İnternetten yapılan elektronik alışveriş, internete nasıl bağlandığınıza ve internette neler yaptığınıza bağlı olarak çok güvenli ya da daha az güvenli olabiliyor. Ama kurallarına uyarsanız internette alışveriş güvenli, çok akılcı ve çok ekonomik olabiliyor.

GELECEKTE NELER OLACAK?

Birkaç yıl içinde arama motorlarına yazılan kelime arandığında, sadece en uygun veya en çok ilgi gören web sitelerinin listesini değil, en uygun mağazalardaki stok seviyelerini, ödeme koşullarını ve teslimat kabiliyetlerini de görebileceksiniz. Bir ürünü nereden almanın daha avantajlı, çok daha kesin ve hızlı olabileceğini bu bilgilerle öğreneceksiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!