Geçen yıl 145 bin öğrenci Osmanlıca öğrendi

Güncelleme Tarihi:

Geçen yıl 145 bin öğrenci Osmanlıca öğrendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 23:26

Uygulamaya konulduğu 2014-2015 eğitim yılında tartışmalara neden olan Osmanlı Türkçesi dersini, geçen yıl 139 bin 562 öğrenci seçti. Zorunlu olarak bu dersi alanlarla birlikte sayı önceki yıla göre yüzde 114 artarak 145 bin 859 oldu. MEB’in hedefi, rakamı daha da yükseltmek.

Haberin Devamı

2014-2015 eğitim yılından itibaren sosyal bilimler liselerinin 10, 11 ve 12’nci sınıflarında ortak; Anadolu, fen, güzel sanatlar ile imam hatiplerin tüm sınıflarında seçmeli olarak okutulmasına karar verilen Osmanlı Türkçesi’ni geçen yıl 145 bin 859 öğrencinin aldığı ortaya çıktı. İlk yıl 69 bin 94 öğrencinin okuduğu Osmanlı Türkçesi’ne olan talebin bir sonraki sene, yüzde 114 artması dikkat çekti. Uygulamaya konulduğu dönem tartışmalara yol açan dersi 2015-2016 eğitim yılında 139 bin 562 öğrenci seçti, 6 bin 147’si ise zorunlu olarak aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, konuyla ilgili kaleme aldığı yazıda, dersin bir gün tüm liselerde ortak okutulabileceğinin de sinyalini verdi. “Osmanlı Türkçesi dersini seçmeli olarak tercih eden ve okuyanların toplam ortaöğretim öğrenci sayısı içindeki oranını artırmak önemli hedeflerimizden birisi” diyen genel müdür, yazıda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘GENÇLERİN ECDATLA BAĞI’

“Kültürel değerlerimizle yabancılaşmamak, tarihimizle aramızdaki irtibatın kesilmemesi bakımından Osmanlı Türkçesinin öğrenilmesi önem kazanıyor, hatta elzem görülüyor. Milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren gençler yetiştirmeyi hedefleyen MEB, yeni neslin ecdadı ile olan bağlarını güçlendirmek, Osmanlıca’yı öğrencilere tanıtmak ve öğretmek amacıyla okutulması kararı aldı ve uygulamaya kondu... Ayrıca program, öğrencilerin Osmanlı Türkçesi ürünlerini yerinde görmelerini sağlamak amacıyla okulların yakın çevrelerindeki arşiv, kütüphane, mezarlık, müze, cami ve çeşme gibi mekânlarda da uygulamalı eğitim yapmalarına imkân tanıyor. Son iki öğretim yılına ait verilere bakıldığında Osmanlı Türkçesi dersini seçen öğrenci sayısında önemli bir artış olduğu görülüyor.

‘ORTAK DERS NEDEN OLMASIN’

2016-2017 eğitim öğretim yılında da ortak ders olarak Osmanlı Türkçesi okuyacak öğrenci sayısı artacaktır. Bu dersi seçmeli alan ve okuyanların toplam ortaöğretim öğrenci sayısı içindeki oranını artırmak önemli hedeflerimizden. Osmanlı Türkçesi, bir gün ortak ders olur mu? Neden olmasın? Bilgilendirmeye, öğretmeye devam edeceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!