Gecekondulara seçim öncesi su ve elektrik affı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gecekondulara seçim öncesi su ve elektrik affı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2008 00:00

Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıyla, gecekondulara seçim öncesi su ve elektrik affı getirilmesi öngörülüyor.

Son anda tasarıya eklenen geçici maddeye göre, inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup da kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara kısmi af getirilecek. Bu yapılara geçici olarak su veya elektrik bağlanabilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı önceki gece değiştirilerek kabul etti. Tasarıya son anda eklenen geçici maddeye göre, ’oturma izni alınmamış’ yapılara da su ve elektrik bağlanacak. Seçim öncesinde gecekondulara su ve elektrik zammı olarak değerlendirilen bu geçici maddeden, 12 Kasım 2004 tarihinden sonra yapılmış olan yapılan yararlanacak. Bu girişimin AKP’nin kapatılması ihtimaline karşı alınabilecek bir erken seçim kararıyla ilgili olabileceği ileri sürülüyor.

Bir hizmet yeterli

Tasarıya eklenen geçici maddeyle inşaat ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup da kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara kısmi af getiriliyor. Bu yapılara yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, geçici olarak su veya elektrik bağlanabilecek. Bu kapsamda su veya elektrik bağlanması halinde herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek. Ancak, yapı ruhsatı almış ve buna göre yapılmış olma şartı, 12 Kasım 2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmayacak.

Yüzde 20 sınırı

Bu arada tasarı, özel sektör üreticilerine yönelik düzenlemeler de içeriyor. Buna göre herhangi bir gerçek kişinin ya da özel sektör tüzel kişisinin kontrol ettiği üretim şirketleri aracılığıyla sahip olacağı toplam elektrik enerjisi kurulu gücü, bir önceki yıla ait yayınlanmış Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 20’sini geçemeyecek. Bir otoprodüktör ya da otoprodüktör grubu, bir takvim yılı içerisinde lisanslarına kaydedilen yıllık ortalama elektrik enerjisi üretim miktarının, yüzde 20’sini piyasada satabilecek. Arz güvenliği açısından ihtiyaç duyulacak hallerde EPDK bu oranı artırabilecek.

Ayrıca 31 Aralık 2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere teşvikler sağlanacak. Buna göre, üretim tesislerinin işletmeye giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle iletim sistemi kullanım bedellerinden yüzde 50 indirim yapılacak. Üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacak.

Rüzgar enerjisi için yarışma yapılacak

RÜZGAR enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için birden fazla başvuru olursa yarışma yapılacak. Yapılan yarışmada TEİAŞ’a işletmeye girdikten sonra yönetmelikle belirlenecek süre boyunca üretilecek kilowat saat başına ödenecek en yüksek katkı payını teklif eden başvuru sahibi belirlenecek. Üretim tesisi yaptırımını ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen süreler içinde gerçekleştiremeyen tüzel kişilerin ilgili lisansı iptal edilecek.

Özelleştirme gelirleri yatırımda kullanılacak

ELEKTRİK Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) bağlı işletmelerin özelleştirmelerinden elde edilen gelir, önce Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB), yapılan masraflar düşüldükten sonra da Bakanlığa aktarılacak. Bu tutarların yüzde 80’i enerji alt yapı yatırımlarında yüzde 20’si ise enerji üretimleriyle ilgili yatırımlarında kullanılacak.

Doğalgaz tarifelerine dönemsel ayarlama

TASARI Doğalgaz Piyasası Kanununda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, tarifeler dönemsel olarak ayarlanabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bütün tarife türleri için tarifeler yönetmeliği hazırlayacak. Bu yönetmelik çerçevesinde ilgili tüzel kişilerce tarife önerileri kuruma sunulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!