Gece yarısı kitap almak isterseniz -Onat Kutlar’ı sevgiyle anarak-

HÜRRİYET’te (6 Ekim 2008 Pazartesi) birkaç açıdan hoşuma giden bir haber okudum.

Önce onu köşeme alacağım:

"Bir saatte 200 kitap alıp gitti

Gece 12’ye dek hizmet veren ’Kitap İçin’ adlı bir kitabevi kuran Murat uncu, Star gazetesindeki röportajında yaşadığı ilginç olayı anlattı: Dükkánı yeni açmıştık. Paraya sıkışmıştık. Yıldız Tilbe geldi. Gece yarısıydı. 180-200 kadar kitap aldı. Yanında elemanları vardı, zor taşıdılar. Üstelik o zaman çeşidimiz de azdı, çok olsa sanırım daha çok kitap alırdı."

Bir sanatçının, Yıldız Tilbe’nin geceleyin bir kitapçıya girip 200 kadar kitap alması, hem kitaba, hem de kitapçıya duyduğu sevgiyi gösteriyor.

İkincisi, gece yarısı bir kitapçının açık olması ayrı bir mutluluk veriyor.

* * *

SEVGİLİ
arkadaşım Onat Kutlar’ı andım.

Paris’e gidip geldikten sonra, bir gün bana demişti ki, gece yarısı kitapçıları olmalı. İnsan bir kitap okumak istese, evinden sokağa çıkıp dolaşırken bir kitapçıda oturup rastladığı bir kitabı okusa ne hoş olur.

Bunu konuştuğumuz zaman gece açık kitapçılar yoktu, birkaç tane caddeye serilen branda üzerinde kitaplar satılırdı o kadar.

Fransa’da doktorasını yapmış sevgili dostum da bu yazıyı okuduktan sonra bana telefon etti. "Biz öğrenciliğimizde Maspero’ya girer, dergilerimizi, kitaplarımızı okurduk, ille de almak mecburiyetinde değildik" dedi.

Şimdi bazı kitapçılar var, kitap, dergi okuyabiliyorsunuz.

Ben bütün kitabevlerinin içinde bir kahvenin (cafe’nin) olmasından yanayım. Çünkü kitap, dergi almadan orada oturup okunabilir veya aldıktan sonra hemen orada da okunmaya başlanabilir.

Şimdi kitabevlerinin böyle hizmet verenleri artmalı.

Gerçekten de ne kadar kitabınız olursa olsun, aklınıza eskiden okuduğunuz bir kitap düşebilir ya da birden sanki bütün okuyacaklarınız kitapların tükendiği kanısına, ruh haline kapılabilirsiniz. O zaman gece yarısı kitapçısı, size yeni bir dünya açmak için imdadınıza yetişecektir.

* * *

KİTAP
almanın elbette birinci gerekçesi okumaktır. Ama aldığınız kitabın kitapçıyı, yayıncıyı, yazarı da sevindirdiğini bilmek ayrı bir mutluluk veriyor insana.
Yazarın Tüm Yazıları