GeriSeyahat Gece gündüz Tepebaşı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gece gündüz Tepebaşı

Gece gündüz Tepebaşı

Son yıllarda birbiri ardına açılan otel, restoran ve gece kulüpleriyle İstanbul Tepebaşı, git gide yeme içmenin ve eğlencenin merkezi haline geldi. Belli başlı adreslerin hepsi Meşrutiyet Caddesi üzerinde sıralanıyor. Bölgenin bir özelliği de, Asmalımescit’e komşu olması. Pera Palas’ın karşısında, Cahide Sonku’nun eski evine açılan Cahide On5, eski Mercure Otel’in yerine açılan The Marmara Pera, Mehmet Gürs’ün otelin 18. katındaki yeni lokantası Mikla, Büyük Londra Otel’in biraz aşağısında Suna ve İnan Kıraç’ın Pera Müzesi, onun hemen yanında sıralanan Nu Pera, Nu Buz, Wan-na ve Private Room, Cahide On5’a sığamayanlar için mekanın üst katında bu sezon açılan Femme Fatale, giriş katında Kokosh, birdenbire bölgenin hem gündüz hem de gece trafiğini canlandırıverdi.

Cumartesi geceleri mekanların kapısında oluşan uzun sıralar, yolu tıkayan arka arkaya dizilmiş taksiler, pahalı arabalardan inen şık kadın ve erkekler bölgenin durumu hakkında biraz ipucu verebilir belki.

Meşrutiyet Caddesi’ne TRT stüdyosunun bulunduğu köşeden giriyoruz. Hemen solda Büyük Londra Oteli var. 1919’dan beri otel olarak işletilen bina, son zamanlarda arka arkaya kliplerde ve filmlerde kullanılınca iyice popüler oldu. Yönetmen Fatih Akın otel için ‘Burada evim gibi çok rahat ediyorum. İnsanlar, gelip gidenler, yaşanan dramlar ilgimi çekiyor’ diyor. Otele girdiğinizde kendinizi tavandan sarkan büyük avizeler, eski sobalar, sandıklar, kuş kafesleri içinde tarihin yaprakları arasında geziniyor gibi hissediyorsunuz. Güne Büyük Londra Oteli’nin kafesinde güzel bir kahvaltı ederek başlayabilirsiniz. Kişi başı fiyatı 15 dolar. Eğer gece uğrarsanız barında bir iki kadeh bir şeyler için. Fiyatlar Beyoğlu’ndaki diğer yerlerle hemen hemen aynı. Ya da Haliç manzaralı odalardan birinde kalabilirsiniz. Çift kişilik oda 80, tek kişilik oda 60 dolar.

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ BU MÜZEDE

Odakule’nin yanında, eski Bristol Oteli’nin yerinde Pera Müzesi var. Suna ve İnan Kıraç’ın 1980’den beri biriktirdiği sanat ve tarihi eser koleksiyonları sergileniyor. Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri, Kütahya Çini ve Seramikleri ile İmparatorluktan Portreler başlıklı üç kalıcı sergi var. Osman Hamdi Bey’in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi de burada bulunuyor. Jean Dubuffet’in ‘Baskılar ve Resimler’ sergisi ile dünyanın dört bir yanındaki cam sanatçılarının katıldığı ‘Cam altında devr-i alem’ sergisini bu aralar gezebilirsiniz. Giriş katındaki hediyelik eşya dükkanı ilgi çekici. Müzenin hemen bitişiğindeki bina, Nu Pera’ya ev sahipliği yapıyor. Lokantanın mutfağında ünlü aşçı Mehmet Gürs’ün imzası var. Tam karşısında bir süre önce açılan Nu Buz bulunuyor. Küçük ve sıcak bir bar. Daha çok akşam üzeri bir iki kadeh bir şeyler içip, atıştırmak için. Nubuz adında, sürahi ile gelen votka ve mevsim meyvelerinin karışımı ile oluşan bir kokteylleri var, sürahisi 75 YTL.

ÖZEL PARTİLER İÇİN PRIVATE ROOM

Nu Buz’un bir iki bina yanındaki Wan-na bir diğer ünlü mekan. Özellikle magazin programlarında sık sık karşımıza çıkıyor. Vietnam, Thai, Japon ve Çin mutfağından oluşan bir mönüye sahip. Her gün 12.00-02.00, pazar 18.00-02.00 arası açık.

Wan-na’nın kapı komşusu, yine Doors Group tarafından işletilen Private Room. Ev rahatlığında parti yapmak isteyenler Private Room’u tercih ediyor. Tepeden tırnağa her şeyi kendi zevkinize göre yapıp, istediğiniz gibi bir gece organize edebilirsiniz. Nisana kadar her cumartesi yerli yabancı DJ’lerin çalacağı partiler olacak. Giriş ücretsiz. İtalyan Kültür Merkezi’nin karşısında Yunan yemekleriyle ünlü Tanchia çıkıyor karşımıza. Kişi başı ortalama 50-60 YTL’ye yemek yiyip, içkinizi içebilirsiniz. Üstelik canlı müzik de var.

THE MARMARA PERA’NIN TEPESİNDE MİKLA

Geçen yıl açılan The Marmara Pera, Pera’nın her döneminden izler taşıyan bir konsept otel olarak tasarlandı. Giriş katında, Cafe Marmara yer alıyor. Bar, pastane ve kafeterya iç içe. Keyifli bir akşam üzeri buluşma yeri. Ya da gecenin sonunda biraz kafa dinlemek ve dinlenmek için gelinebilir. Otel’in 18. katında Mehmet Gürs’ün yeni lokantası Mikla bulunuyor. Camlarla ve aynalarla kaplı mekanın mönüsünde Akdeniz mutfağının hakimiyeti var. Burada şahane manzaranın tadını çıkarabilir, kişi başı ortalama 70 YTL’ye bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Müzikler caz ağırlıklı. Pazar hariç haftanın altı günü 12.00-02.00 arası açık.

Pars Restaurant, Pera Palas’ın karşısında. İran mutfağıyla ilgili her şeyi bulabilirsiniz. İranlı Şahin Ameli’nin işlettiği restoranda çalışanların tümü de İranlı. Gitmişken, dövme bonfile ve Adana kebaptan yapılan ve pilavla servis edilen Çello Kebap Sultani’yi mutlaka deneyin. Yanında da gazlı ayran için. Kebabın porsiyonu 20.50, ayran 3.50 YTL.

Restoranın karşısında yıllara meydan okuyan görkemiyle Pera Palas yer alıyor. 1894 tarihli otelde neredeyse her şey ilk yapıldığı haliyle korunuyor. Agatha Christie’nin 1926 yılında 11 gün kaldığı otel, tarih boyunca daha birçok önemli buluşmaya tanıklık etti. Otelin pastane-kafesinde bir beş çayı, ya da daha da iyisi bir fincan Türk kahvesi içebilir, birkaç gün kalıp otelin her köşesinde eski Pera’yı, İstanbul’u soluyabilirsiniz.

193 NO’LU EĞLENCE KOMPLEKSİ

Gezimizin son durağı, eğlencenin de en hareketli noktalarından. İzzet Çapa, üç mekanıyla Pera Palas’ın karşısındaki 193 No’lu binada yer alıyor. Cahide On5 büyük ilgi görünce bu yıl Çapa Grup, Femme Fatale diye bir mekan daha açtı. Her iki mekan da kitch, antika ve eğlenceli dekoruyla göz kamaştırıyor. Mekanların eğlencesi ise çoktan dillere düşmüş durumda. Yemek boyunca 70’li yılların Türkçe şarkılarının çalındığı Cahide ve Femme Fatale’de müzik, 23’ten sonra tam kıvamına geliyor. Pazar ve pazartesileri yapılan travesti dans şovları da artık mekanla özdeşleşmiş durumda. Haftaiçi 02.00, haftasonu 04.00’e kadar açık. Haftaiçi giriş ücretsiz, haftasonu 25 YTL. Aynı binanın giriş katında Kokosh var. Burasının da postmodern bir taverna olması hedeflenmiş.

GEREKLİ TELEFONLAR

Büyük Londra Oteli:
(212) 293 16 19/20, Pera Müzesi: (212) 334 99 00, Nu Pera (Lokanta): (212) 245 60 70, Nu Buz: (212) 245 59 97, Wan-na: (212) 243 17 94, Private Room: (212) 287 56 41, Tanchia: (212) 245 93 64, The Marmara Pera: (212) 251 46 46, Mikla: (212) 293 56 56, Pera Palas: (212) 251 45 60, Pars Restaurant: (212) 292 18 46, Cahide 0n5, Kokosh, Famme Fatale: (212) 292 24 25.
False