GDO’larla neler olacak

GDO’lu üretimin %99’unu ABD, Arjantin, Kanada ve Çin yapıyor. Türkiye, GDO’lu üretimin %90’ından fazlasını oluşturan 4 ana üründe, yani pamuk, soya, kanola ve mısırda ithalat yapıyor.

Haberin Devamı

İthalatın yapıldığı ülkeler de ABD ve Arjantin... Türkiye’de ithalatçı bir firma “İthal ettiğim hammaddede GDO yok” derse bu beyan yeterli sayılıyor. Türkiye’ye 2003’te 1.8 milyon ton mısır, 900 bin ton soya girdi. 2005’te bu rakam 1.2 milyon tona çıktı. Bunlar ABD ve Arjantin’den geldi. Bugün mısırdan ve soyadan üretilen 800 çeşit GDO barındıran ürün tüketici sofrasına giriyor. Bisküvi, kraker, puding, bitkisel yağ, bebek maması, çikolata ve gofret gibi pek çok gıda ürününde GDO olmasına rağmen, tüketicinin bundan haberi olmuyor.

SAĞLIĞI NASIL ETKİLER

GDO’lu ürünlerin temel sakıncalarından biri de insan sağlığına karşı olumsuz etkileri. Uzmanlara göre, sağlık riskleri şunlar: Antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşması, gıda olarak kullanımda insan ve hayvanda toksik ya da alerjik etki yapması, doğrudan alım durumunda insan ve hayvan bünyesindeki mikroorganizmalarla birleşme ihtimali.

Haberin Devamı


GDO
’lu ürünlerin oluşturduğu sağlık risklerini doğrulayan bilimsel araştırmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Örneğin, Brezilya fındığının bir genine sahip olan transgenik soya fasulyesi, fındığa alerjisi olanlarda alerjiye neden oluyor.


Rowett Enstitüsü
’nde çalışan Arpad Pusztaria’nın son deneyleri GDO’larla ilgili yeni kuşkular ortaya çıkardı. Sözü edilen çalışmada, genetik yapısı değiştirilmiş patateslerin fareler için toksik olduğu, bağışıklık sisteminde bozukluklar, viral enfeksiyonlar gibi birçok etkileri olduğu ortaya çıktı. Genetiği değiştirilmemiş patateslerle beslenen fareler gayet sağlıklıydı. Sonraki deneyler toksikliğin gen transferi yöntemiyle ilgili olduğunu ortaya çıkardı.


Bir başka deney, besinler yoluyla aldığımız yabancı DNA’nın hücrelerimize taşınabileceğini ortaya çıkardı. Yakın zamana kadar DNA’nın bağırsaklarımızda sindirilebileceği düşünülüyordu. Ancak deneyler durumun aksini kanıtladı. Bakteriyel bir virüsün DNA’larıyla beslenen farelerde bağırsak boyunca yaşayabilen ve kana karışabilen büyük virüs DNA’sı parçaları bulundu. Alınan DNA’lar lökositlerde, dalak ve karaciğer hücrelerinde de görüldü ve virüs DNA’sının fare genomuna yerleştiği kanıtlandı. Hamile farelere yedirilen virüs DNA’sı, ceninin ve yeni doğmuş yavruların hücrelerine geçtiği de belirlendi.

Haberin Devamı

Gökhan GÜNAYDIN

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı

 

BİLİYOR MUSUNUZ

 

“SOSYAL demokrat” ve “Cumhuriyetçi” çizgisiyle bilinen gerçekgündem.com’un “bölücü siteler” kategorisinde fişlendiğinin ortaya çıkması üzerine sitenin Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş’ın “Andıç’ı mahkemeye götürecek ve belgenin gerçek olup olmadığının araştırılmasını isteyeceğiz” dediğini... BURSA’ya demiryolu getirilmesi için geçmişte çeşitli eylemleri bulunan CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, 2010 yılında bütçeden Bandırma-Bursa-Bilecik demiryolu için kaynak aktarılmasına ve temelinin atılmasına dikkat çekmek için yarın Bandırma’dan Bursa’ya yürüyüşe başlayacağını...

Haberin Devamı

 

Talat’ın ayağı suya ermiyor

 

KKTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat, bağımsızlık ilanının yanlış bir tasarruf olduğu ve kendisini çok üzdüğünü tekrarlayıp duruyor.

Bir devlet başkanının, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsilen uluslararası camiada Kıbrıs için bir statü sağlamaya çalışırken bu tarz beyanlarda bulunması, kendisinin bu mücadeleyi sürdürecek irade gücüne sahip olmadığını gösteriyor.


Hatırlanacağı gibi bir özel günde, adada bulunan bir TSK temsilcisinin konuşmasına ciddi tepki gösterip alkışlamayarak protesto etmişti.

Annan Planı’nın oylanmasında ‘yes be annem’cilerle beraber hareket edip Rum tarafınca bir çocuk gibi kandırılmasına rağmen ayağının suya ermediği anlaşılıyor.


Bağımsızlık ilanı, bugün KKTC’ye çok önemli bir manevra alanı sağlamakta, sığıntı bir cemaat olmak yerine bir devlet olarak var olmaya itiraz etmek ve bunu o devletin seçilmiş başkanı olarak yapmak, yeni seçim döneminde seçmenlerin takdirinde olacak bir konu, ancak TC askerine itiraz edenlerin esas sorgulamaları gereken konu, Agratur ve Dikelya üssündeki İngiliz askerlerinin orada asma kabağı mı yetiştirdiği sorusudur.    
S.Ö.

Haberin Devamı


Genelkurmay ve dokunulmazlık

 

BAŞBAKAN “Tutucu olmayın, teslim edin (suçluları)” diyerek, karargâha üstü kapalı olmayan açık mesaj gönderdi. Genelkurmay ciddi bir durum değerlendirmesi yapmak zorunda... Dokunulmazlık koruması arkasında, hakkındaki dosyalarla ilgili yargıya hesap vermemiş bir siyasetçi, Genelkurmay’a suçluları saklayan bir kurum muamelesi yapıyor.

Genelkurmay, kurumun itibarını korumak sorumluluğu ile karşı karşıya, bunlar susarak geçiştirilecek ithamlar değil. Hukuk içinde, yasal haklarını kullanarak suçlamalara cevap vermek ve gereğini yapmak durumunda değil midir?

 

Aşılar elde kalır mı

 

HATIRLARSANIZ, Başbakan’ın bir doğum gününde o tarihteki AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Başbakan’a grubun ömür boyu sadakatını ilan etmişti! Şimdi Başbakan “Aşı olmam” dediğine göre aşılar elde kalacak. Çünkü AKP’liler aşı olmayacak.

Haberin Devamı

Ne dersiniz? F. Kemal YILDIRIM

(Not: Küçükçekmece’den bir okurumuz aradı; “Çocuğumun okuduğu ilköğretim okulunda aşı olacakların oranı % 5’te kaldı. Başbakan’ın sözleri ile ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyor.

 

GÜNÜN SÖZÜ

 

“Biz mücahitler yetiştirdik sanıyorduk, ama müteahhit yetiştirmişiz.”

(SP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu)

 

MESAJ PANOSU

 

ÇAĞRI... 10 Kasım 2009 Salı günü saat 15.00’te Anıtkabir’de buluşalım... Atamızı analım... Aynı zamanda Meclis’te görüşülecek olan “açılım paketi”ni halk meclisi olarak izleyelim. “Vatandaşlar”

İRAN depreme karşı başkentini taşıyacak!


İran deprem tehlikesi karşısında kentini taşıyor, biz ise kendimizi taşıyamıyoruz.

Şevket ÇORBACIOĞLU


TC
, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği kararlar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kaç dava kaybederek tazminata mahkûm olmuştur?

Cem TOKER LDP Genel Başkanı 

Yazarın Tüm Yazıları