GDO aziz halkımıza zarar vermekle meşgul

HİÇ bu kadar armut gördüğümü hatırlamıyorum. Pazarlar armut dolu.

Haberin Devamı

Tıpkı, geçen yıl hiç bu kadar domates görmediğim gibi.


Geçen yıl neden o kadar domates? Çünkü, bizim Rusya’ya ihrac etttiğimiz domatesleri Rusya bize geri gönderiyor. Kullanılan tarım ilacı zararlı.

Hatta, bir kısmı GDO’lu.
Rusya’nın iddiası bu.


Şimdi pazarlar neden armut dolu? Çünkü, bizim Avrupa’nın bazı ülkelerine ihrac ettiğimiz armutları, o ülkeler bize geri gönderiyor. Kullanılan tarım ilacı zararlı. Hatta, bir kısmı GDO’lu. O ülkelerin iddiası bu.


Geçen yıl o kadar domates tüketemiyoruz, onlardan salça yapılıyor. Şimdi aziz halkımız bol bol zehirli salça yemekle meşgul.


Armuttan henüz salça olmuyor. Eh, o kadar armutu denize dökecek halimizÂyok, ÅŸimdi aziz halkımız bol bol zehirli armut yemekle meÅŸgul.

Haberin Devamı

GDO ve tarım ilacı diyerek, GDO ve zehir, aziz halkımıza zarar vermekle meşgul.

BÄ°LÄ°MSEL TANIM


Tarım Bakanlığının hazırladığı GDO yönetmeliği ortalığı kasıp kavuruyor. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor.


Siyaset bir yana, yönetmelikle getirilen kurallara ilişkin, bir bilim adamının söylediği diğer bilim adamının sözlerini tutmuyor. Bir tarımcının sözleri, diğer tarımcının sözleriyle çelişiyor. Önümüze gelen her konu gibi, bunu da içinden çıkılmaz hale getiriyoruz.


Bilimsel olarak GDO, genetiği değiştirilmiş organizmalar, yani canlılar demek. Tarımsal ürün gibi. Canlılarda kuşaklar arasındaki benzerlik ya da farklılıkların, bir kuşaktan öteki kuşağa geçmesinin incelenmesine genetik deniyor. Gen farklılık ya da benzerliği temsil eden parça.


GDO farklı canlı ürünlerin birleştirilmesi. İşin içinde gen olduğundan, GDO’lu bir ürünün etkisi kuşaktan kuşağa geçiyor.

Ürün zararlı ise, bir kuşak, iki kuşak çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. GDO’ların önemi burada.

SARI PİRİNÇ VE SOYA


Önyargı kötü bir şey. GDO’lar iyi sonuç da veriyor, kötü sonuç da. İşte, size iki farklı örnek.


Afrika’da A vitamini eksikliğinden dolayı, çok sayıda görme özürlü insan doğuyor. Afrika’da genellikle sarı pirinç yeniyor.

İsviçre bildiğimiz pirinçle A vitamini içeren bir bitkiyi birleştiriyor, A vitaminli sarı pirinç elde ediyor. Afrika’ya bu GDO’lu pirinci satıyor. Pirinç hem sarı, hem A vitaminli. Sonuç, Afrika’da görme özürlü doğumlar azalıyor. Demek ki, GDO iyi.

Haberin Devamı


Brezilya’da
besin değeri daha yüksek soya fasulyesi elde etmek için, soya ile kestane birleştiriliyor. Gerçi, besin değeri yüksek soya fasulyesi elde ediliyor ama, yeni ürün allerjik hastalıklara yol açıyor. Demek ki, GDO kötü.

TARIM İLAÇLARI


GDO iyi ve kötü. Tarım Bakanlığının kör dövüşüne neden olan GDO Yönetmeliği onun için GDO’lu ürünlerin bir bilim kurulunca incelenmesi kuralını getiriyor.


Bizim geri gelen domatesler GDO’lu ya da kullanılan tarım ilaçlarından dolayı zararlı. Tıpkı, armutlar gibi.


GDO’nun yanı sıra, Tarım Bakanlığının ayrıca tarım ilaçlarını zapt-ı rapt altına alması gerek. Bu GDO’dan ayrı bir konu ama, zorunlu.


Bazı tarım ilaçlarının kullanımı yasak, ama onların ithalatı serbest.

Haberin Devamı


Olmaz mı, olur. Ne de olsa, burası Türkiye. 

Yazarın Tüm Yazıları