Gazze ablukası sürecek

Güncelleme Tarihi:

Gazze ablukası sürecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 00:34

İSRAİL ile Türkiye’nin ikili ilişkilerin yeniden başlatacak nihai anlaşma öncesi mutabakat metninde anlaştığı iddialarına İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan ilk yorum geldi. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine göre, Netanyahu önceki gün mecliste partisi Likud’un milletvekillerine Türkiye ile varıldığı iddia edilen mutabakatla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

MUTABAKATA VARAMADIK

Haaretz’in üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre Netanyahu, Likud üyelerine “(Türkiye ile) Görüşmeler var, ancak mutabakat yok. Henüz oraya varmadık” dedi. Haaretz’e konuşan yetkili, ‘Netanyahu’nun bu açıklamalarla Türkiye ve İsrail arasında bir mutabakata varıldığı ve nihai anlaşmanın elinin kulağında olduğuna yönelik yönelik kendi ofisinden yayılan haberlerin ‘abartılı’ ve ‘erken’ olduğunu gösterdi. Öte yandan Netanyahu’nun görüşmelerle ilgili Kıbrıs Rum Kesimi’ni bilgilendirdiği kaydedildi.

GAZZE VE HAMAS GECİKTİRİYOR

İsrail Başbakanı görüşmelerin Gazze’ye yönelik abluka ve Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle geciktiğini kaydetti. Netanyahu’nun milletvekillerine, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için şart koştuğu Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması konusunda geri adım atmayacaklarını söylediği iddia ediliyor. Söz konusu yetkili Netanyahu’nun “Denizden ablukayla ilgili politikamızı değiştirmeyeceğiz. Gazze’ye ekipman geçiriyoruz ve kentin yeniden imarını destekliyoruz ancak güvenliğimizden ödün veremeyiz” dediğini belirtti.

Haberin Devamı

‘ARURİ SINIR DIŞI EDİLDİ AMA YETMEZ’

Türkiye ile İsrail arasında varıldığı iddia edilen mutabakatta yer alan maddelerden birinde, “Salih El Aruri’nin Türkiye’den sınır dışı edilmesi” şartının yer aldığı iddia ediliyordu. Aruri’nin Türkiye’den sınır dışı edildiğini kaydeden Netanyahu’nun Likud üyelerine bunun ABD’nin baskısı sonucu gerçekleştiğini söylediği öne sürüldü. Netanyahu’nun “Aruri’yi sınır dışı etmek bizim için yeterli değil. Türkiye’den İsrail’e yönelik terör faaliyeti gerçekleşmeyeceğine emin olmak istiyoruz” dediği iddia edildi. Öte yandan Kuds el Arabi’ye konuşan bir Hamas kaynağı ise “Aruri, İsrail ve ABD’den büyük baskı gören Türkiye’yi sıkıntıya sokmamak için kendi isteğiyle birkaç ay önce Türkiye’den ayrıldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!