Gazipaşalı üreticiler eylem yaptı

Güncelleme Tarihi:

Gazipaşalı üreticiler eylem yaptı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2016 13:45

Gazipaşalı üreticiler eylem yaptı

Haberin Devamı

Yücel BULUT/GAZİPAŞA (Antalya), (DHA) - ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde üreticiler, Rusya ile yaşanan ihracat sıkıntısı ve ürünlerin iç piyasada para etmemesine tepki için Toptancı Hali'nde eylem yaptı.
Gazipaşa Toptancı Hali içinde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, oluşturulan platforma çıkarak tek tek sorunlarını dile getirdi. Aralarında komisyoncuların da bulunduğu grup, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası ihracat kapılarının kapatılması nedeniyle dikenli salatalığın ihraç edilememesine ve salatalık, domates, patlıcan ve biber gibi ürünlerin iç piyasada para etmediğine tepki gösterdi. Evlerine ekmek götürecek para dahi olmadığını anlatmaya çalışan üreticiler, borç içinde olduklarını ve sıkıntı çektiklerini aktardı.
'PARA KAZANAMIYORUZ'
Üretici Tevfik Aşlama, 15 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, "Özellikle 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi ile birlikte ihracat krizi derinleşerek devam etmektedir. Piyasalar 2 yıldır tepetaklak. Ürünlerimiz ayak altı oldu, para etmiyor. Alın terimizin, emeğimizin karşılığını alamıyoruz, para kazanamıyoruz. Birçok arkadaşımız borçlu. Halcilere çek kestirip gübre aldık, esnafa borçlandık, bankalara borçlarımız birikti, kredi kartı borcumuz var. Tabiri caizse ürettikçe borca batıyoruz" dedi.
'SATILMAYAN MALI NEDEN GETİRİYORUZ'
Üretici Mehmet Çelik, çocuk yaştan bu yana çiftçilik yaptığını aktarırken, bazı komisyoncuların kendilerine dikenli salatalık ekmeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu öne sürdü. Çelik, "Antalya'da 3 gün halin kapatılması kararı alındı. Bizim burada neden bu karar alınmıyor? Çünkü alınsa komisyoncu arkadaşların rantları bitecek. Çiftçi olarak bu malları getirmeyelim, satılmayan malı neden getiriyoruz?" diye konuştu.
'SON UMUT 5 ARALIK'
Gazipaşa Komisyoncular Derneği Başkanı Hamdi Fidan, kimseye 'dikenli salatalık ekin' şeklinde tavsiyede bulunmadıklarını vurgularken, şöyle dedi:
"Bir kişiye 'dikenli ekin' demedim, deme şansım yok. Üretici arkadaşlarımdan biri benim ağzımdan böyle bir şey duyduysa hesabını veririm. Her arkadaşımızın yanındayım, üretici varsa biz varız. Hükümet nezdinde de gerekli girişimleri yaptık. Tüm sebzeler için tek ümidimiz 5 Aralık'ta sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi. Bu görüşme sonucunda açılırsa açılır, açılmazsa benim başka bir beklentim yok."
'10 BİN LİRA BORCUM VAR'
Üretici Ayşe Akın, dikenli salatalık ektiği için mağdur olduğunu ve 10 bin lira borcu bulunduğunu belirterek, "2 dönüm dikenli salatalık ektim, 3 bin lira tohum borcum var, 2 bin lira zirai ilaç borcum var. Toplamda 10 bin lira borç içindeyim. Bu çiftçinin hakkı ne olacak? Bize 'ek' dediler, ektik. Sahipsiz şekilde ortada kaldık" dedi.
'ÇOCUKLARIMA PARA GÖNDEREMİYORUM'
Üretici Atike Kaplan, iki çocuğunun üniversitede okuduğunu kaydederek, "Çocuklarıma para yollayamıyorum. Çalışma şevkimi kırdılar, seraya girmek istemiyorum. Mağdur olduk. Emeğimin karşılığını alamıyorum. 'Destek yapacağız' dediler yapmadılar. Bize destek olsunlar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!