Gaziantep'te, 'Sepsis farkındalık' eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte, Sepsis farkındalık eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2017 10:31

Gaziantep'te, 'Sepsis farkındalık' eğitimi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - DÜNYADA her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5- ile  milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan ve görülme sıklığı her yıl yüzde 8 ile 13 arasında artış gösteren Sepsis ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı hareket geçerek farkındalık ve eğitim kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında Gaziantep'te de eğitim düzenlendi.

Türkiye'de 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında başlatılan farkındalık eğitimi Gaziantep'te yoğun katılımla gerçekleştirildi. 25 Aralık Devlet Hastanesi eğitim salonunda, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Emine Al tarafından yapılan sunumda, Sepsis farkındalık, tanı, ilk tedavi ve iler tedavileri konuları tüm yönleriyle anlatılarak Sepsis'in dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı.

Sepsis'in vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz yanıtla kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlaması sonucu ortaya çıktığını belirten Emine Al, "Sepsise enfeksiyonlar neden olmaktadır. En sık neden olan enfeksiyonlar ise akciğer, idrar yolu, karın, cilt ve bağırsaklardır. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaş ve üstü ile 1 yaşından küçüklerin riski daha yüksek olmakla birlikte kronik hastalıkları olanlar da yüksek riski bulunan gruplar arasında yer almaktadır. Sepsis'in tek bir belirti ve bulgusu yoktur.  Birçok belirti ve bulgunun farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesi ile belirti vermektedir. Dünyada her yıl 31 milyon 500 bin kişide Sepsis geliştiği tahmin edilmektedir ve ne yazık ki hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmemesi halinde birçok organda yetmezliğe, şoka ve yüksek oranda ölüme yol açtığı bilinmektedir" diye konuştu.

Hastalığın ülke genelinde bilinmediğini dile getiren Al, farkındalık oluşturularak bilinirliliğini arttırmak gerekliliğine de vurgu yaptı.

Yaklaşık 3 saat süren ve sağlık çalışanlarını hedefleyen eğitime, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Aykut, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Süleyman Ganidağlı, sağlık yöneticileri, hekimler ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!