Gaziantep'te resim sergisi

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte resim sergisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 10:21

Gaziantep'te resim sergisi

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - ARTTRİO Ganat Grubu üyeleri Orhan Zafer, Mümin Candaş ve Mehmet Hacıfettahoğlu'nun eserlerinden oluşan 'Alegori' resim sergisi Gaziantep’te açıldı.

Sanko Sanat Galerisi’nde 37 eserin yer aldığı Arttrio Sanat Grubu'nun 'Alegori' sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışına; Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Sanat Galerisi Seçici Kurul Üyesi Aslı Özen, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Resmin kendisi için bir yaşam biçimi olduğu kadar, bir iletişim aracı olduğunu belirten ve sanatı bir kentin aynası, sanatçıları, faydalı insanlar olarak tanımlayan Trabzonlu ressam Candaş, "Doğanın insan üzerindeki etkisini, estetik yorumlarla, yeniden şekillendirip boyuyorum. Bu şekilde kendi beğenilerimi ortaya koyacak yapıtlar oluşturuyorum. Genellikle kullandığım renk ve kompozisyonlarda, denge, ritim ve zaman arayışı içindeyim. Sanatçı bir aileden geliyorum. Babam ve amcam ressam, 6 kardeşin 5’i resim öğretmeni. Bu kadar sanatın içine girmiş bir aile üyesi olarak ben de sanattan kopuk olamazdım. Sanatı ve sanatçıyı yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Etkilendiği akımları realizm, sürrealizm ve hiperrealizm olarak açıklayan Mehmet Hacıfettahoğlu ie özgün tarzının bu akımların bir karması olduğuna değinerek, "İklimdeki hareketlilik ve renklilik insanımız yaşantısına ve dolayısıyla üretimde de etkili olmuştur. Resme başlarken yıllarca çoğu ressamın aksine eskiz hazırlamadan bomboş tuvalin karşısına geçip onun içine girecek bir nokta aradım. Her şeyimle duygu, düşünce ve birikimlerimi ortaya koyup düşünüp söyleyemediğim, söyleyip anlatamadığım her şeyi kendi anlayışımla resmetmeye çalıştım" diye konuştu.

Sanatın düşünsel içeriklere sahip bir insan yetisi olduğunun altını çizen Hacıfettahoğlu, şöyle devam etti:

"İnsan düşünce birikimlerinin doruğunda kendini gösterir. Yerellik ve ulusallık aşamasında başarılı bir sonuç çıkarmadan evrensel boyutlara varmak mümkün değil. Dolayısıyla bu süreçler birbiriyle sıkı bir bağlantı içindedir. Cumhuriyet sonrası resim sanatı yerellikten ulusallığa yönelişi ifade ederken, 1950’li yıllar sonrasında evrenselliğe doğru geliştiğini görmek mümkündür. Bu şekilde yerel ve ulusal anlamda gelişimini tamamlayamayan düşünce geleneklerinin evrenselliği yakalayamayacağı iddiasını da tarihsel bir kanıtla görmüş olduk diyebiliriz. Her ne kadar eskiz olmaksızın tuvallerle yüzleşsem dahi sanatın salt el becerisinden ibaret olmadığının ve düşünce dünyasıyla derinden ilgisinin bilincindeyim. Düşünsel olgunluğu yakalayamamış toplumların sanatsal eğilimleri sığ olur. Bir başlangıcın devamı olmaktansa bir devamın başlangıcı olmak her zaman en önemli hedefim olmuştur."

Orhan Zafer de Arttrio'nun sanat üçlüsü anlamına geldiğini anımsatarak, 10 yıldan beri ortak sergiler açtıkları arkadaşları ile grubu hayata geçirdiklerini kaydederek "Her sanatçı kendi duygu düşüncesini anlattığı için ortak karar olarak ‘Alegori’ adını seçtik. Çalışmalarımız tuval üzerine yağlı boya ve akrilik boya tekniği kullanılarak yapılmıştır. Resimlerimde duygu ve düşüncelerimi ifade etmek için kendime ait bir renk dilim var. Resim yapmak benim için duygularımı renklerle ifade emek demektir. Konuşma dilim resim ve renklerdir. Zaten bir eser yarına kalıyorsa o gerçek sanat eseridir. İzleyicinin sanatçıyla bir araya gelmesi, temas etmesi önemlidir. Resim okumak, okuyabilmek, eserden haz almak küçük yaşta verilmesi gereken bir eğitim. Modern sanat, tekrara düşmeden esere farklı bir şey daha katınca modern sanat olur." Şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra, Sanko Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan 'Belkıs Zeugma ve Mozaikleri' isimli bilimsel yayını Arttrio sanat grubu sanatçılarına hediye edildi.

Sergi, 15 Aralık’a kadar her gün ücretsiz gezilebilecek.

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!