Gaziantep’in öğrenci sayısı 46 ilin nüfusunu geçti

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep’in öğrenci sayısı 46 ilin nüfusunu geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2016 12:16

Gaziantep'te 2016-2017 eğitim öğretim yılında 55 bini Suriyeli olmak üzere 594 bin 679 öğrenci ders başı yaptı.

Haberin Devamı

Son yıllarda iç göçün yanı sıra ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen 350 bini aşkın Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Gaziantep'in okullarını dolduran öğrenci sayısı pek çok kentin toplam nüfusundan fazla.     

Gaziantep'te, 2015 nüfus sayımına göre 547 bin 210 nüfuslu Ağrı, 513 bin 341 nüfuslu Çanakkale, 571 bin 463 nüfuslu Kütahya, 419 bin nüfuslu Yozgat ve 525 bin 180 kişinin yaşadığı Çorum'un nüfusundan fazla sayıda öğrenciye eğitim veriliyor.     

Aralarında Edirne, Ağrı, Amasya, Osmaniye, Düzce, Yalova, Erzincan'ın da bulunduğu 46 ilin nüfusundan fazla öğrencinin eğitim gördüğü kentte 21 bin 580 öğretmen sayısına son atamalarla 2 bin 676 öğretmen daha eklendi.     

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Gaziantep'te şu anda görev yapan 21 bin 580 öğretmen bulunduğunu son atamalarla kente 2 bin 676 öğretmenin daha gönderildiğini söyledi. Yeni atanan öğretmenlerin de göreve başladığını anlatan Mete, ayrıca sözleşmeli öğretmen görevlendirmelerinin de yapıldığını, bunlarla beraber öğretmen sayısının daha da artacağını belirtti.     

Haberin Devamı

Mete, Gaziantep'te yeni eğitim öğretim yılında Suriyeli ve açık öğretim öğrenciler dahil 594 bin 679 öğrencinin ders başı yaptığını bildirerek, öğrencilerin 203 bininin ilkokul, 159 bin 225'inin ortaokul ve 112 bin 878'inin lise öğrencisi olduğunu söyledi.

Aldığı göçlerle nüfusu sürekli artan Gaziantep'te derslik açığı bulunduğunu belirten Mete, "Derslik sayımız 14 bin 712. Bunun yanında yapımı devam eden 2 bin 797 dersliğimiz var. Bunların yapımı da hızlı bir şekilde sürüyor. Derslik eksiğimiz var ama yapımı planlanan yeni okullarımız da var. Onların yapımına da arsa tahsisleri ve diğer hazırlıklar tamamlandığında başlanacak" dedi.     

Gaziantep'te en büyük sorunlarının iç ve dış göçün oluşturduğu nüfus yoğunluğu olduğunu anlatan Mete, şöyle devam etti:
"Suriye'deki iç karışıklıktan kaçarak ilimize gelen öğrencileri de eklediğimizde yoğunluk oldukça artıyor. Okul ve öğretmen ihtiyacı da buna bağlı artıyor. Ancak gerek Bakanlığımız gerekse valiliğimizle çalışarak bu sorunları en aza indirmeye çalışıyoruz. Son öğretmen atamasında ilimiz, tüm iller içinde en fazla öğretmen atanan il oldu. Bu öğretmenler 2016-2017 eğitim öğretim döneminde göreve başlayacaklar. Derslik ihtiyacını karşılamak içinse okul inşaatları hızla devam ediyor. Şu anda yapımı süren 2 bin 797 dersliğimiz var. İŞ-KUR ve Müdürlüğümüz arasında yapılan Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) kapsamında bin 900 kişi istihdam edildi. Bunlar derslik sayılarına bakılarak ihtiyaçlar dahilinde okullarımızda görevlendirildiler. Böylelikle okullarımızdaki temizlik sorununu çözmüş olacağız."     

Haberin Devamı

En önemli önceliklerinin kentin eğitimdeki başarısını Türkiye ortalamasının üzerine çıkarmak olduğunu belirten Mete, "Bu başarıyı da sadece akademik başarı olarak düşünmüyoruz. Kültürel ve sportif faaliyetler de bunun içinde. Hem sınavlarda Türkiye ortalamasını yakalamak hem de kültürel ve sportif faaliyetlere katılımda Türkiye ortalamasını yakalamak en büyük hedefimiz. Çalışmalarımızı ve projelerimizi buna göre yapıyoruz" dedi.     

Cengiz Mete, Gaziantep'te eğitim gören 55 bin 102 Suriyeli öğrenci bulunduğunu, bunlardan 3 bin 220'sinin okul öncesinde, 29 bin 836'sının ilk, 13 bin 127'sının ortaokulda ve 8 bin 889'unun da lisede eğitim gördüğünü söyledi.     

Haberin Devamı

"Kentte 18 özel okul bakanlığa devrildi"     

Gaziantep'te FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturmalar kapsamında 18 özel okulun Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildiğini hatırlatan Mete, bu okullara Şehit Hüseyin Gümüş İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Adem Çakır Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Şirin Diril İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Ömer Harun Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Muhammet Emin Çelik İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Cuma Akıl Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Ömer Sadettin Bakır İmam Hatip Ortaokulu, Şehit Mehmet Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Şehit Mehmet Öter İlkokulu isimlerinin verildiği belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!