Gaziantep’in Atık Çamuru Tarım Toprağına Dönüştürülecek

Güncelleme Tarihi:

Gaziantep’in Atık Çamuru Tarım Toprağına Dönüştürülecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 12:36

GASKİ, ATIKSU ARITMA TESİSLERİ’NDE OLUŞAN ARITMA ÇAMURUNA “PATENLİ” ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ.

GASKİ, Atıksu Arıtma Tesisleri’nde oluşan arıtma çamuruna “patenli” çözüm üretmek için harekete geçti.
Atık çamurları değerlendirmek isteyen GASKİ, kurmayı planladığı tesis ile bu atıkları tarımsal ürünlerin oluşturulacağı bir toprağa dönüştürecek.
Bu çalışma için ön bilgilendirme toplantısı yapan GASKİ yetkilileri, konunun uzmanı ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Celal Gökçay’dan bilgiler edindi.
Tesislerde oluşan atık çamurları torf denilen değerli tarım toprağına çeviren teknolojiyi geliştirerek, bir ilke imza attıklarını ifade eden Gökçay, daha önce Eskişehir’de kurdukları tesisleri şimdi de Gaziantep’te kurmayı planladıklarını söyledi.
Ekip olarak yeni kurulan teknolojinin ABD, Japonya ve AB’de uluslararası patent aldığını belirten Gökçay, GASKİ adına Oğuzeli’ndeki arıtma tesislerine bu projeyi kurmayı planladıklarını kaydetti.
Biyolojik arıtma tesislerinde ortaya çıkan atık çamurun dört gün gibi kısa sürede çürütülmesini sağlamaya yönelik bir süreç olduğunu ifade eden Gökçay, şu bilgileri verdi:
“Standart havasal çürütmede çamur bekleme süresi 15-30 gün iken bu proses yardımıyla çürütme süresi 4 güne ve çürütülen çamur miktarı tipik yüzde 40-50 civarından yüzde 80 üzerine çıkıyor. Bu süreç sonunda çürütülen çamur fosforca zenginleşirken çürütülmüş çamur koliform bakteri içermemekte ve sterile yakın halde çıkmakta. Yine süreç atıksuda bulunabilen ve çamurda biriken tehlikeli kirleticiler grubuna giren organikleri de yüzde 99 üzerinde arıtılmasını sağlamakta. Ortaya çıkan çürütülmüş malzeme bahçecilikte kullanılan torf malzemesi niteliğinde olmakta ve tarımda güvenle kullanılabilmekte.”
Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya GASKİ yetkilileri ve mühendisler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!