Gazi’de Nevruz ateşi

Güncelleme Tarihi:

Gazi’de Nevruz ateşi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 00:00

Gazi Üniversitesi öğrencileri ateşten atlayarak, demir döverek Nevruz’u kutladı. Gazi Üniversitesi Merkez Kampüsünde gerçekleştirilen etkinliklerde, katmer, çiğ börek ve Ankara tavanın yapıldığı yiyecek standı açıldı. Nevruz ateşinin üstünden atlayan öğrenciler Türklerin Ergenekon’dan çıkışını temsilen demir dövdüler.

Öğrenciler daha sonra pilav yiyerek, ayran içtiler. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği standına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, stant ve ülkesindeki Nevruz kutlamaları hakkında bilgi verdi. Stantta yer alan "zanza"nın un, yağ, yumurta ve soğan suyundan yapıldığını ve Doğu Türkistan’da Nevruz ve bayramlarda sıklıkla yendiğini ifade eden Efendigil, bu yiyeceğin Türkiye’deki pasta türlerine benzediğini söyledi.

Efendigil, dutar, satar, rebap ve huştar adı verilen milli sazların küçültülmüş örnekleriyle doppa adı verilen, erkek ve kadınların kullandıkları başlıkları tanıttı. Doğu Türkistan’daki nevruz kutlamaları hakkında da bilgi veren Efendigil, törenleri "aksakal" adını verdikleri büyüklerin başlattığını belirtti. Efendigil, "Nevruzda herkes, beş gün öncesinden evini, mahallesini temizler. O gün meydanlar insanlarla dolar. Gün boyu herkes yeteneğine göre, cirit, at binme gibi sportif faaliyetlerde bulunur, pilav, ayran, kımız dağıtılır" dedi.

Efendigil, Doğu Türkistan’da insanların Nevruz’da "mani" şeklinde yazdıkları dileklerini nehirlere attıklarını kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!