Gazetelerde şiddete dikkat

Güncelleme Tarihi:

Gazetelerde şiddete dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 12:08

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mine Gencel Bek ile Yrd. Doç. Dr. Abdülrezak Altun tarafından yapılan araştırmaya göre, gazeteler, aile içi şiddetin daha çok görünür tahribatıyla ilgileniyor.

Bedensel tahribata ilişkin ifadelerin haberlerde yer alma oranı yüzde 13.7 iken “stres, depresyon ve bunalım” gibi ruhsal hasara ilişkin kavramlar haberlerin sadece yüzde 2.9'unda yer buluyor.

Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği'nin mali katkısı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun teknik desteğiyle yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi” kapsamında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mine Gencel Bek ile Yrd. Doç. Dr. Abdülrezak Altun tarafından yapılan “Medyada Aile İçi Şiddet Araştırması”nın ilk aşaması “Gazete Haberlerinde Aile İçi Şiddet” çalışması sonuçlandı.

Günlük satışı 300 binin üzerinde olan gazetelerde, 1 Eylül 2006-31 Ağustos 2007 tarihleri arasında yer alan ve mağdurlarını kadınların oluşturduğu aile içi şiddet konulu haberlerin analiz edildiği çalışmada, 1400 haber incelendi.

Buna göre, gazeteler aile içi şiddet olaylarını, toplumsal bir sorun olarak görmüyor. Daha çok bireysel şiddetle ilişkili, polis-adliye vakası olarak değerlendiriliyor.

Mağdurlarının kadın olduğu aile içi şiddet haberlerinin sadece yüzde 9.1'i birinci sayfada yer buluyor. Aile içi şiddet haberi genellikle üçüncü sayfalarda ya da diğer iç sayfalarda yer alıyor.

Bu tür haberlerin yüzde 78.5'ini “polis - adliye haberleri”, yüzde 6.2'sini magazin haberleri oluşturuyor. Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik politikalar üzerine kurulan haberlerin oranı ise sadece yüzde  5.9.

Uluslararası kuruluşların aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet ve Türkiye'de kadının statüsünün yükseltilmesine yönelik çalışmalarına değinen haberlerin oranı yüzde 1,9. Aile içi şiddetin ekonomiyle, sağlıkla, eğitimle, sanat ve kültürle ilişkisini kuran haberler ise yok denecek kadar az.

Aile içi şiddet haberlerine kaynaklık eden olay ya da olgularda aktörlerin yüzde 78.3'ü bireyler. Aile içi şiddet konulu haberlerde kamu faaliyetlerini işleyen haberlerin oranı ise 10,1. Haberlerde sivil toplum kuruluşlarının yer alma oranı yüzde 2.5 iken eğlence dünyasından ünlülerin yer alma oranı yüzde 5,3.

Aile içi şiddet haberlerinde kullanılan kaynakların yüzde 35'ini polis ve jandarma yüzde 22'sini adli birimler, mahkeme ve avukatlar oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!