"Gazetecilerin tutuklanması travma nedeni"

Güncelleme Tarihi:

Gazetecilerin tutuklanması travma nedeni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2015 13:12

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına bir tepki de Türkiye Psikiyatri Derneği'nden geldi. TPD üyeleri yaptıkları ortak açıklamada "Basın özgürlüğü, bireylerin özgür bir ortamda, baskı altında hissetmeden yaşama haklarından biridir. Basın özgürlüğü olmayan bir ülkenin ruhu yaralıdır." dedi. 

Haberin Devamı

Haber yapan medyanın aynı zamanda duygularını, düşüncelerini ve umutlarını bir habere dönüştürerek sosyal medya üzerinden tüm dünyaya ulaştıran bir güce eriştiğini belirten Türkiye Psikiyatri Derneği merkez yönetim kurulu, açıklamasında şu sözlere yer verdi; 

"Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve aynı gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yaptıkları bir haber nedeniyle tutuklanmış olmaları nedeniyle üzüntü içerisindeyiz.

Gazetecilerin tutuklanması travma nedeni

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BASKI HİSSETMEDEN YAŞAMA HAKLARINDAN BİRİDİR"

Basın özgürlüğü, bireylerin özgür bir ortamda, baskı altında hissetmeden yaşama haklarından biridir. Baskı altında, ötekileştirilen, kutuplaştırılan ve hukuka inancın kalmadığı toplumlarda çaresizlik, tükenmişlik ve ruhsal sorunlar sık görülmektedir. İnsanların kendilerini ifade etmelerinin engellenmesi, kendilerini gerçekleştirmelerine set çekilmesi, yaşadıkları dünyada ne olup bittiğini bilmelerinin engellenmesi, şiddetin özgün bir biçimidir.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK ŞİDDETİN TAHRİBATI ÇOK DAHA AĞIR

Bilinmelidir ki, psikolojik şiddetin bu rafine biçimlerinin ruhsal tahribatı çok daha ağır olmaktadır. Toplumu bir belirsizlik içinde bırakmakta, güvenli olmayan bir toplumda yaşadığı algısını geliştirmekte, adalet inancını sarsmakta ve onu çaresizlik ile örülü bir eylemsizliğe doğru itmektedir. Biz ruh sağlığı çalışanları olarak basın özgürlüğü başta olmak üzere vatandaşların özgür bir şekilde yaşamadıkları ortamda ruhsal sağlıklarının olumsuz etkilendiklerini biliyoruz.

Gazetecilerin tutuklanması travma nedeni

"HABER YAPANLARIN TUTUKLANMASI TRAVMADIR"

Günümüzde medya; haber alanı, aynı zamanda haber üreten duygularını, düşüncelerini ve umutlarını bir habere dönüştürerek sosyal medya üzerinden tüm dünyaya ulaştıran bir güce erişmiştir. Doğru haber almak, hakikati öğrenmek, doğru haber vermeyi, hakikati paylaşmayı da sağlar. Gazetecilerin tutuklanması, sosyal medya üzerinden düşüncelerini paylaşanların tutuklanması, engellenmesi, toplumun elinden bu gücü almanın ve onu baskı altında tutmanın bir aracı olmuştur. Bu travmanın yaratacağı ruhsal tahribat birçok ruhsal bozukluğu da yol açacaktır.

Haberin Devamı

"YILGINLIK, KORKU, YETERSİZLİK DUYGUSU BOYUN EĞME DAVRANIŞINA NEDEN OLUR"

En önemlisi yılgınlık, korku, yetersizlik duygularını oluşturması, boyun eğici davranışlar geliştirmesi olacaktır.
Türkiye Psikiyatri Derneği olarak gazetecilerin mesleki çalışmaları gerekçe gösterilerek tutuklanması, medyadaki her türlü temel iletişim hakkının engellenmesi uygulamalarının bir an önce durdurulmasını talep etmekteyiz.  Can Dündar ve Erdem Gül’ün yanında olduğumuzu belirtir, tüm meslektaşlarımızı basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını savunmaya ve bu travmanın yarattığı ruhsal tahribata karşı dayanışma içinde olmaya davet ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!