Gazetecilere Silivri engeli

Güncelleme Tarihi:

Gazetecilere Silivri engeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 00:20

TUTUKLU gazetecilerle dayanışmak amacıyla Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nun önünde basın açıklaması yapmak isteyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇDG), Basın Enstitüsü Derneği (IPI), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Dünya Yazarlar Birliği PEN, Haber-Sen, DİSK Basın- İş, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü gibi basın meslek kuruluşu üyeleri ile tutuklu gazetecilerin yakınları, cezaevine ulaşamadan jandarma engeliyle karşılaştı.

Haberin Devamı

Cezaevine giden yolu kapatan jandarma, basın açıklamasının valilik tarafından yasaklandığını söyleyerek grubu geri çevirdi. Gazeteciler araçlarını yol kenarına park ederek pankart açtı ve basın açıklaması yapmaya başladı. Bu sırada gelen jandarma ekipleri, yasağı hatırlattı ve yol kenarına park edilmiş araçlara ceza yazacağını söyledi. Bu sırada bir sivil de cep telefonuyla araçları kaydetti. Bunun üzerine grup Silivri merkeze giderek açıklama yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Bizim istediğimiz sadece gazetecilerin tutuksuz yargılanması. Gazeteciliğin suç olmadığının anlaşılması. Maalesef bunu anlamıyorlar” açıklamasında bulundu. Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç de, “Tutuklu meslektaşlarımıza sevgi ve selamlarınızı yolluyoruz” diye konuştu. PEN adına konuşan Wolfgang Ruth, “Türkiye demokrasisinin bu kadar yara aldığı bugünlerde tekrar buraya dönmek içimi acıtıyor. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek için buradayım” ifadelerini kullandı.

‘TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’
IPI İletişim Direktörü Steven Ellis, dünyadaki tüm gazetecilerin Türkiye’de tutuklu bulunan meslektaşlarını desteklediğini göstermek için toplam 12 basın meslek örgütü olarak Silivri’ye geldiklerini söyledi. Ellis, “Cumhuriyet gazetecileri ve işlerini yaptıkları için tutuklanan herkesin serbest bırakılması için hükümete çağrı yapmaya geldik” dedi.

Haberin Devamı

 Açıklamanın ardından, Cumhuriyet’in tutuklu yazar ve yöneticilerinin, CHP milletvekili Zeynep Altouk aracılığıyla gönderdiği mesajlar okundu. IPI Yönetim Kurulu üyesi olan tutuklu gazeteci Kadri Gürsel, mesajında şunları ifade etti: “En temel insan hakkı olan özgürlüğü, ifade ettiği düşünceleriyle suç isnat edilerek elinden alınmış bir gazeteci olarak tüm özgürlükçü demokratların yurtseverlerin, Cumhuriyet okurlarının ve dünyanın çeşitli köşelerinde insanlık değerleri için mücadele edenlerin İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum. İnsanlık sonunda galip gelecektir. Yazarı ve yayın danışmanı olduğum Cumhuriyet Gazetesi’ne karşı düzenlenen orantısız ve hukuksuz operasyonun tutuklularından biri olmasaydım IPI Yönetim Kurulu üyesi olarak bugün Silivri Cezaevi önünde düzenlediğiniz etkinlikte Cumhuriyet tutuklularının ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebini sizlerle beraber haykıracaktım. Bunu şimdi ‘içeriden’ yapıyorum. Tüm tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın.”

Haberin Devamı

Gazetecilere Silivri engeli


OĞLUMU ÇOK ÖZLEDİM
Cezaevinde bulunan Cumhuriyet gazetesi avukatlarından Bülent Utku’nun 88 yaşındaki annesi Sebat Utku, “Oğlumla ve arkadaşlarıyla gurur duyuyorum. Er geç adalet yerini bulacak. Oğlumu çok seviyorum onu çok özledim. Arkadaşlarını da çok seviyorum” diye konuştu. 

BAKMADAN GEÇME!