Gazeteci örgütlerine Silivri’de basın açıklaması izni verilmedi

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci örgütlerine Silivri’de basın açıklaması izni verilmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 15:37

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Disk Basın İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilciliği tarafından tutuklu gazetcilere destek amacıyla Silivri Cezaevi önünde yapılması plalanan basın açıklamasına izin verilmedi.

Haberin Devamı

Açıklamanın yapılacağı cezavine gidenlere cezaevi önüne girişlerine izin verilmedi. Cezaevine giden yolu kapadan güvenlik görevlileri, İstanbul Valiliği tarafından basın açıklamasına izin verilmediğini belirtti.

Cezaevine giden yolun ulaşıma kapatılması üzerine ana yolun kenarında basın açıklaması yapıldı. "Gazetecilik suç değildir" pankartı taşıyan gurup, ellerinde Türkçe ve İngilizce dövizler ile tutuklu Cumhuriyet Gazetesi’nin yazarları, yöneticilerinin fotoğraflarını taşıdı.

OLCAYTO: BİZİM İSTEDİĞİMİZ GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI ANLATMAK

İlk konuşmayı,Türkiye Gazeteciler Cemiyet Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Dokuz meslek örgütüyle beraber Silivri’ye geldiklerini belirten Olcayto, "Arkadaşlarımıza açıklama yapıp selam iletmek istiyorduk, ne yazık ki bizi içeriye sokmadılar. Bir belge gösterdiler, valilik ve kaymakamlık cezaevi önünde açıklama yapılmasını yasaklamış" dedi.

Cumhuriyet’in yazar, çizer ve yayında görevli çalışanlarının 36 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Olcayto, "Yüzü aşkın arkadaşımız hala parmaklıklar arkasında. İddianameler ortada yok. Bir tutukluluk evresidir gidiyor. Bizim istediğimiz sadece gazetecilerin tutuksuz yargılanması, gazeteciliğin suç olmadığını anlatmak. Ama bunu anlamamakta direniyorlar. Evrensel gazetecilikte Türkiye’de yaşananların hiçbiri yaşanmıyor. Bu bakımdan üzgünüz. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımıza buradan selam gönderiyoruz" dedi.

Gurup adına yapılan yazılı basın açıklamasını ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Kurtman okudu. Tutuklu gazetecilere yönelik serbest bırakılma çağrısıyla yapmak istedikleri basın açıklamasının engellendiğini belirten Kutman, bu durumu kınadıklarını söyledi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 146

Basın özgürlüğü ihlallerinin OHAL sürecinde dünyada eşi görülmemiş derecede vahim boyuta ulaştığını belirten Kutman, "Tutuklanan gazeteci, yazar ve medya çalışanı sayısı 146 oldu. Terörle Mücadele adı altında OHAL döneminde 176 medya kuruluşu kapatıldı. Kapatılan bu yayın kuruluşlarında çalışan 3 bin gazeteci işsiz bırakıldı. Basın sektöründe işi ve mesleği elinden alınan basın emekçisi sayısı OHAL dönemi ile birlikte 10 bin kişiyi aştı" dedi.

PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, dünyanın her yerinden dayanışma mesajları olduğunu belirterek, "Yeryüzünde hiç kimsenin aklı almıyor. OHAL koşullarında dahi bir basın açıklamasının yapılamaması şaşkınlıkla karşılanyor. İfade özgürlüğünün olmadığı bir yerde yaşam hakkı yoktur" diye konuştu.

AÇIKLAMA SİLİVRİ MEYDANI'NDA DEVAM ETTİ

Silivri Cezaevi’ne giden yolun üstünde yapılan basın açıklaması, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine sona erdirildi. Buradan ayrılan gurup, Silivri Meydanı’na giderek açıklamaya devam etti.

ÖNDEROĞLU: GAZETECİLİK DEMOKRATİK ÜLKELERDE SUÇ DEĞİL

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, demokratik haklarımızı kullanarak tutuklu gazeteci arkadaşlarını mesaj vermeye geldiklerini belirterek, "Bu en demokratik hakkımız bugün hukuka aykırı şekilde elimizden alındı. Sınır Tanımayan Gazeteciler olarak bu durumun aslında Türkiye’nin son dönemde geldiği vahim aşamayı gösterdiğini düşünüyoruz. Heyet halinde ulusal ve uluslar arası gazeteciler ve yazar kuruluşları olarak birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Bu haklarımızı tam anlamıyla kullanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gazetecilik hiçbir zaman demokratik ülkelerde bir suç değil. Yetkililerin bu yanlış yoldan dönmelerini bekliyoruz. Arkadaşlarımızın bir an önce cezaevlerinden tahliye olmaları için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

IPI Viyana Basın Özgürlüğü Direktörü Steven Ellis, bugün buraya, meslektaşlarıyla birlikte uluslar arası organizasyonların Türkiye’de ne olduğunu izlediğine ve önem verdiğini göstermek için geldiklerini söyledi. Muhalefetin bir cezaya dönüştürülmesinin, hem Türkiye için hem demokrasi için önemli bir sorun olduğunu söyleyen Ellis, "Cumhuriyet gazetecileri ve işlerini yaptıkları için tutuklanan herkesin serbest bırakılması için hükümete çağrı yapmaya geldik" dedi.

Hapisteki Yazarlar Komitesi’nin Başkanı Wolfgang Ruth, Londra’daki Uluslar arası PEN’in kendisini dayanışma duygularını bildirmek için yolladığını belirterek, "Bundan önceki Türkiye ziyaretim, 45 yıl önce bir arkeoloji öğrencisi iken Efes’e yaptığım ziyaretti. Ve bütün hayatım boyunca hep gurur duyduğum, halkı müslüman olan ülkeler içinde Atatürk sayesinde Türkiye’nin ne kadar demokrasiya yakın olduğunu bilmek. Bundan hep gurur duymuştum; o yolu izlediğiniz için. Türkiye demokrasisinin çok büyük yara aldığı bugünlerde tekrar buraya dönmüş olmak içimi acıtıyor" diye konuştu.

‘OĞLUM İÇİN AYAKTA DURACAĞIM’

Tutuklu Bülent Utku’nun 88 yaşındaki annesi Sebat Utku, oğluyla ve arkadaşlarıyla gurur duyduğunu söyledi. Yürümekte zorluk çeken ve tekerlekli sandalyeye oturarak konuşan Sebat Utku, "Oğlumla ve arkadaşlarıyla gurur duyuyorum. Oğlum için ayakta duracağım, er geç adalet yerini bulacak. Oğlumu çok özlüyorum, onu çok seviyorum. Arkadaşlarını da seviyorum" dedi. Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi’nin, yazar ve yöneticilerinin yolladığı mesajlar okunduktan sonra açıklamaya son verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!