Gazete Kadıköy

Güncelleme Tarihi:

Gazete Kadıköy
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir sivil toplum cenneti olan, yüzlerce derneği barındıran ve birçok da yerel gazetesi olan Kadıköy, bu kez iddialı bir çıkışa hazırlanıyor. Gazete Kadıköy 19 Kasım'da yayın hayatına başlıyor

Deli Fuat Paşa'nın inzibat karakolu olarak yapılan, İstanbul'un işgali sırasında İskoçyalı askerlerin barındığı, daha sonraları önünden demiryolu geçerken demiryolu bekçilerinin dinlenme yeri olan yüz yıllık bina, şu günlerde heyecanlı bir çalışmaya tanık oluyor. Osman Hızlan'ın belediye başkanlığı döneminde Kadıköy Belediyesi'nin basın halkla ilişkiler merkezi olarak hizmet gören Feneryolu'ndaki asırlık binada, Kadıköy'ün ve Kadıköylü'nün gazetesi olmaya aday bir yayın organı doğuyor çünkü.

Kadıköylüler'in gözüne mutlaka çarpmıştır, bir süredir büyük caddelerde, iskele meydanlarında kocaman bez afişlerle duyuruyor doğuşunu Gazete Kadıköy. Aslında bir sivil toplum cenneti olan, yüzlerce derneği barındıran ve birçok da yerel gazetesi olan Kadıköy, bu kez iddialı bir çıkışa hazırlanıyor. Bir kere Gazete Kadıköy, ‘‘kardeş gazete’’ ilan ettiği diğer gazeteler gibi ayda ya da 15 günde bir yayımlanmayacak; haftalık. Üstelik dört ay gibi bir süre sonra günlüğe dönmeyi hedefliyor. Küçük ilanlar karşılığı bedava dağıtılan, bültene benzeyen bir yayın organı da olmayacak. Deneyimli bir gazeteci ekibinin hazırladığı, ajans haberinden çok özel haberlere ağırlık veren, profesyonel bir gazete olmayı amaçlıyor.

Kayışdağı'nın da olabilir

Gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenen, eski savaş ve haber muhabiri Murat Öztemir, ‘‘Siz de bilirsiniz, ekonomik toplumsal gelişimini tamamlamış ülkelerde, hiçbir bölge gazetesi şehir gazetesinden fazla satmaz, hiçbir bölge gazetesi de ulusal gazeteden az satmaz. Biz de Gazete Kadıköy'ün bu bölgenin gazetesi olup, hakettiği kadar satması için çaba harcayacağız’’ diyor. Türkiye'de sivil toplum örgütleri gibi, yerel yayın organlarının da giderek önem kazandığını, artık büyük gazetelerin, ünlü köşe yazarlarının bölge, şehir gazetelerinden haberleri yayımlamaya başladığını anlatıyor. Ona göre, bu bölgenin en az gelişmiş sayılan bir noktasını, mesela Kayışdağı'nı gözönüne alsak; orada kurulu sanayi işletmelerinin, kurumların verdiği reklamlarla bile sırf Kayışdağı'na özel bir gazete çıkarılabilir! Çünkü okurun gazetesinden beklediği, biraz dünyadan, biraz şehirden, daha çok da kendi bölgesinden haberler vermesi... Zaten yerel gazeteleri vareden en temel şey de bu; bölgede yaşayanların orada kendinden birşeyler görmesi.

Bu ortam içinde Gazete Kadıköy gibi bir yayının doğması da kaçınılmaz. Kadıköy'ün buna ihtiyacı olduğunu söylüyor Öztemir. Çünkü Kadıköy şu anda ulusal basının da tiraj olarak ciddiye alması gereken bir bölge. Okur yazar oranı en yüksek olduğu, gazete satışlarının en yüksek düzeye ulaştığı, ayrıca birkaç yerel gazeteyi kaldırabilecek bir satın alma gücüne sahip bir ilçe.

Peki, Kadıköy Belediyesi'nin kurduğu KASTAV tarafından desteklenecek olan Gazete Kadıköy nasıl bir gazete olacak? ‘‘Olanaklar elverdiği ölçüde Kadıköy'e özgü bir gazete olacak. Ama Kadıköy İstanbul'un bir parçası, İstanbul da Türkiye'nin. Türkiye'nin bir yerel gazetesi olacak. Soylu olmasını istiyoruz. Özel hayata bulaşmayacağız, yargısız infaz yapmayacağız. İnsanların rengine, inancına, mezhebine bakmadan herkese aynı özgürlükleri tanıyan, herkes için aynı özgürlükleri isteyen bir gazete olmak istiyoruz’’ diye cevaplıyor bu soruyu Murat Öztemir.

Belediyenin yayını değil

19 Kasım'da Tabloid boyutta, 16'sı renkli 32 sayfa olarak 100 bin lira fiyatla yayın hayatına başlayacak olan Gazete Kadıköy'ün bir farkı da elden dağıtılmaması olacak. Tüm Kadıköy bölgesinde bayilere bulunacak olan gazete, ilan ve reklam potansiyeli arttıkça, sayfa sayısını da arttırmayı planlıyor. Sayfalarında ise, politikadan spora, çevreden kadına, çocuktan dış dünyaya, mümkün olduğunca diğer gazetelerde verilmeyen, atlanan ya da önemsenmeyen, özel haberlere yer vermeye çalışacak. ‘‘Öncelikle Kadıköy insanının, Kadıköy'ün sorunlarını bütün boyutlarıyla sunmayı amaç edindik. Belediyenin ve sivil toplumun Kadıköy'de ağırlıklı olması bizi bu konuda çok rahatlatıyor. Şimdilik 10 bin basacağız. Satış 7 bin 500'e oturduğunda, günlüğe dönmeyi planlıyoruz’’ diyor Öztemir.

Bir de şu soru akla geliyor. Belediye'nin kurduğu bir vakfın desteklediği bu gazete, belediyenin, daha ileri gidersek CHP'nin bir yayın organı olabilir mi? Şöyle diyor: ‘‘Şu anda olmayacak desem, size inandırıcı gelmeyebilir, ama gazete çıkınca anlayacaksınız. Ekibin hiçbiri belediye personeli değil, hiçbirinin belediye ya da CHP'yle ilişkisi olmamış. İlke anlaşması yaptık, yazılı protokol imzaladık, özellikle belediye personelinden uzakta bir yapılanma sergiledik. Tüm siyasi gruplardan uzak olacağımızı teyid ettiler. Şu anda KASTAV yöneticileri, gazeteye alınacak bir telefon makinasını bile bize sormadan almıyorlar, ne sayfa düzenimize, ne köşe yazarlarımıza, haberlerimize karışıyorlar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!