Gayrimenkul Sektörü 2014'ün Son Çeyreğinde Atağa Geçti

Güncelleme Tarihi:

Gayrimenkul Sektörü 2014ün Son Çeyreğinde Atağa Geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 21:58

Haberin Devamı

İnşaatçılar Frene Basmadı
Yıl içinde yapılan seçimler ve mevsimsel durgunluk etkisi ile durağan bir yıl geçiren inşaat sektörü toparlanma sürecine girdi. 2014 başından bu yana ayda ortalama 85-90 bin konut satan inşaat firmaları ağustos ayında 105 bin satışı aştı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 daha fazla ev satılırken ilk 8 ayda yapılan satışlar 715 bin 501 oldu. Yapılan satışlarla birlikte yeni projelerini vitrine çıkaran inşaat şirketleri yılın son çeyreğinden de umutlu. Yıl genelinde satışların 1 milyonu aşması beklenirken, yapılan kampanyalarla ‘konutta fırsat’ dönemi yaratılıyor. Oturmak için ev alanlara, “hemen taşın, ödemeni ötele’ diyen firmalar, yatırım için ev alacaklara kiracı garantisi ve uygun oranlı faiz desteği sağlıyor. Konut almak ya da İstanbul’da yatırım yapmak isteyenler için hazırladığımız ‘Emlak Gazetesi Projeler Rehberi ‘çalışmamızda öne çıkan konut ve ofis projelerini mercek altına aldık.

ÜMRANİYE’Yİ SEÇTİ, SATIŞLAR YÜZDE 50’Yİ AŞTI
Ant Yapı İstanbul Ümraniye’de 617 konut ve ofisten oluşan ‘Antasya Residance’ projesini hayata geçiriyor. Konumuyla hem yatırımcıların hem de oturumcuların ilgisini çeken proje TEM Ümraniye kavşağında yükseliyor. 150 milyon dolar yatırım değerine sahip projede satışlar yüzde 50’yi aştı.

Antasya Residence, İstanbul TEM Ümraniye kavşağında yer alıyor. Anadolu Yakasının kalbi sayılabilecek, 1. ve 2. köprü bağlantı yollarına çok yakın bir mesafede konumlanan Antasya Residence, Carrefour Ümraniye önünde, nitelikli ofis alanları ile konut alanlarının kesişim noktasında bulunuyor. Antasya Residence; Akasya Yapı’nın yaklaşık 50 dönüm arsası üzerinde geliştirdiği konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan karma projenin konut bloğu olarak ortaya çıkıyor. Bu karma yapı içerisinde 42 kat ve 617 bağımsız bölümden oluşan konut bloğunda, standart kat planlarındaki 1+1 ve 2+1 dairelerin yanı sıra birleştirme imkanı sunan modüler sistem sayesinde daha büyük konut alternatifleri elde etmek de mümkün. Üst kattaki daireler ise Avrupa yakası silueti ve orman manzarasına hakim konumda.

28’İNCİ KATA ULAŞTI
Antasya’nın Antrium Residence’den sonra aynı lokasyonda yer alan ikinci projeleri olduğunu söyleyen Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Antrium projesinin başarısının bu projede de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Yüksek katlı bina konusunda tecrübeli kadro ve taşeronlarımızla projeye başladık. Konum olarak hem şehrin içinde hem dışında diyebileceğimiz yerde, iş merkezleri ve banka merkezlerinin yapılandığı bölge gelecek açısından da umut vaat ediyor. Ant Yapı’nın Yönetim Merkezi’nin de bu bölgede olması bizim açımızdan ayrı bir önemde” dedi. Proje için 2 yıllık inşaat süreci öngördüklerini ve inşaata 28. kat seviyesine ulaştıklarını belirten Okay, “Her zaman olduğu gibi kaba inşaat olanca hızıyla ilerlerken ince imalat peşi sıra devam ediyor ve önümüzdeki haftalarda örnek daireler de hazır olacak. Teslimlerin ise 2015 yılı Ekim ayı sonunda yapılması planlanıyor” dedi.

ÜMRANİYE DEĞERLENİYOR
Projenin hem oturumcu hem da yatırımcı için lokasyon avantajıyla öne çıktığını belirten Okay, Ümraniye’nin Anadolu yakasının parlayan yıldızı olarak göründüğünü, projenin yer aldığı Küçüksu Caddesi’nin de Ümraniye açısından ayrı bir vizyon taşıdığını ifade etti. Projenin konut, AVM ve ofis bloklarını içeren bir kompleks içerisinde bulunmasının tüm taraflar açısından avantajlar sağladığını söyleyen Okay, şunları söyledi: “Satışlarda gözlemlenen hareket de bu yargıyı doğrulayan nitelikte. Bugüne kadar yüzde 50’yi aşan oranda bir satışımız mevcut.”

KDV YÜZDE 1
Ekim 2015 sonunda teslimatı yapılması planlanan projede fiyatlar birimlerin kat yükseklikleri, manzara hâkimiyetleri ve şerefiyelerine göre değişiyor. Ayrıca Antasya Residence projesi yüzde 1 KDV avantajına da sahip. Banka kredisi kullanmadan doğrudan Ant Yapı’ya borçlanmak isteyenler, yüzde 25’i peşin ödedikten sonra kalanı 2016 sonuna kadar vadelendiriliyor. Daha uzun vade seçenekleri için anlaşmalı bankalardan Ant Yapı garantörlüğü ile 120 aya kadar taksit seçeneklerinden yararlanmak da mümkün.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay)

• İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında büyük işlere imza atan Türk müteahhitlerinden biri olarak sektöre her iki açıdan da bakmak gerektiğini düşünüyoruz. 2013 yılında; Dünyada 2008 yılında başlayan ekonomik krizin etkilerinin, alınan tedbirler ile yavaş da olsa azaldığını yurt dışında çalıştığımız pazarlarda görüyoruz. Dünya genelinde ekonomik durgunluğun aşılmasının Türkiye için de çok büyük faydalar sağlayacağı bir gerçek. Özellikle Mütekabiliyet Yasası ile oluşan beklentilerimizin karşılanması açısından uluslararası gelişmeler bizleri yakından ilgilendiriyor. Türkiye içerisinde özellikle İstanbul değerlendirildiğinde ise her zaman dediğimiz gibi deprem gerçeği, göç, nüfus artışı, evlenmeler, boşanmalar, daha iyi koşullarda yaşama isteği vb. dinamikler sebebi konut açığı uzun yıllar devam edecek gibi görünüyor ancak uygun arsa geliştirilememesi ve pahalı arsa fiyatları sebebiyle fiyat artışı sektörü engelleyen en önemli faktörlerden. Türkiye ölçeğinde en önemli soru; alıcı ve satıcı doğru fiyatta buluşamıyor ki bu durum da arz-talep dengesizliğini ortaya çıkarıyor.

• İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Tamamlamış olduğumuz ve mevcutta geliştirmekte olduğumuz projelerin her birinin ayrı ayrı fizibilitesinin yapıyoruz. Çünkü biliyoruz ki her bölge kendine göre farklı talepler içeriyor ve bir bölgede yaptığınız başarılı bir proje başka bölgede aynı sonucu vermeyebiliyor. Sonuç olarak fizibilitelerin farklı özellikleri olmasına rağmen ortak noktaları; en yüksek kaliteyi en uygun fiyat ile sunmamız.

• Söylemek istedikleriniz?
Son zamanlarda gözlemlediğimiz değişik sektörlerden birçok firma birçok konut projesi geliştirmeye soyundular. Alıcıların çok dikkatli davranarak karar vermelerini, sonunda hüsrana uğramamak adına sektörde tecrübeli firmaları tercih etmelerini öneriyoruz. Bu iş konut sat ve yap ile bitmiyor satış sonrası bizce en önemli unsur tutarlılık ve devamlılık, inşaat sektöründe göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir unsur.

• Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Genel olarak lüks konut ve yatırıma uygun konutlar üretiyoruz. Antasya projesi de, gerek Anadolu yakasındaki merkezi konumu gerekse karma bir yapı içerisinde yer almasıyla hem konforlu, rahat ve kompakt bir yaşam hem de gelişmeye çok açık bölgedeki konumu ile yatırıma uygun olmasıyla ön plana çıkan örneklerden biri. Ancak bizim için her zaman en önemli husus güzel komşuluk ilişkileri yaratabilecek yaşam alanları oluşturmak. Bugüne kadar projelerimizde bunu başardık, devamı için de özen gösteriyoruz. Öte yandan Ant Yapı olarak her proje başlangıcında yüzde 50 oranında prim beklendiğini söyleriz ancak bir kaç yıl sonra her projemizde döviz bazında yüzde100-200’ü aşan sonuçlarla karşılaşırız.

• Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
Önümüzdeki kısa dönemde başladığımız ve başlayacağımız toplam 500 milyon dolarlık yatırım planımız mevcut. Antasya projesi haricinde, yine geçtiğimiz sene satışları ile inşaatına başladığımız Beylerbeyi’ndeki boğaza nazır konumu ile farklı mimarisi ve içeriğiyle ön plana çıkan Antteras projesi bulunuyor. Bunun dışında Avrupa yakasında, havaalanına çok yakın bir konumda ofis konseptli bir başka proje geliştirmekteyiz, Halkalı bölgesi Basın-Ekspres yolu üzerindeki 176 ofislik projenin adı “Antplato”. Son olarak da, Çamlıca Ünalan bölgesinde bulunan arsamız üzerinde bir ofis ve rezidans projesi yatırımı planlıyoruz.

ÇEKMEKÖY’E 92 DAİRE
Efedra projesi, ARY Yapı tarafından İstanbul Çekmeköy Taşdelen’de hayata geçiyor. 92 dairenin yer aldığı proje mayıs 2016’da tamamlanacak. Proje hem ormana hem ed şehirn merkezine olan yakınlığıyla dikkat çekiyor.

ARY Yapı tarafından 5 bin 200 metrekare arsa üzerinde hayata geçen Efedra konut projesinde 92 daire yer alıyor. 5 bin 200 metrekare arsa üzerinde hayata geçiriliyor. Efedra projesinde sekiz ve dokuz katlı 3 blokta toplam 92 çok özel daire yer alıyor ve projenin yüzde 70’ i yeşil alanlardan oluşuyor. Blokların orta kısımlarında cam cephe giydirme uygulanması planlanıyor. Bütün dairelerin salon ve mutfakları, havuzun da bulunduğu site içi peyzaj alanlarına bakıyor. Projede brüt 76 metrekare büyüklüğünde 1+1 daireler , 81 ,91, 97 ve 105 metrekare seçeneklerinde 4 farklı tipte 2+1 daireler ve 124 metrekare büyüklüğünde 3+1 daireler yer alıyor. Tamamı birinci sınıf markalı malzemeler ve işçilikle yapılan dairelerde üçlü ankastre set standart olarak sunuluyor.

YEŞİLE VE ŞEHRE YAKIN
Efedra’nın lokasyonu ile öne çıktığını söyleyen ARY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz, “Projenin böyle bir lokasyonda yer almasının çok önemli nedenleri var. Öncelikle İstanbul’un yeni merkezi Çekmeköy’e yakınlığı. Modern siteleri, seçkin sakinleriyle Çekmeköy, İstanbul gayrimenkul sektörünün yeni trendi. Efedra, hem Boğaziçi hem Fatih Sultan Mehmet Köprüsü hem de 3. Köprü bağlantı yollarına kolayca ulaşılan bir konumda bulunuyor. Proje, hayatın tam içinde yer alıyor; yapılacak metro durağı ve günlük he rtürlü alışveriş olanakları yalnızca yürüme mesafesinde. ARY Yapı’nın bu önemli projeyi Çekmeköy Taşdelen’de hayata geçirmesinin bir başka nedeni de doğa. Efedra, şehrin bu kadar içinde olmasına rağmen yeşilden kopmayan bir hayat tarzı sunuyor. Taşdelen Ormanı’nın mis gibi havası, inanılmaz bir sağlık ve enerji kaynağı oluyor” dedi.

ORTAK ALANDA İNTERNET HİZMETİ
Projenin spor ve sosyal olanakları arasında yetişkin ve çocuklar için açık yüzme havuzu, kafeterya, fitness center, sauna, basketbol, mini futbol ve tenis oynanabilecek çok amaçlı bir açık spor sahası, çocuk parkı ve oyun alanları bulunuyor. 2 katlı otopark ile park sorununun önüne geçilmesi planlanıyor. Efedra’nın sakinlerine teknojik hizmetler de sunacaklarını belirten şirket yöneticileri kurulacak merkezi server ile sitenin açık ortak alanlarından kablosuz internete bağlanmanın mümkün olacağını ifade etti.

PEŞİN ALANA YÜZDE 10 İNDİRİM
Efedra projesinde daire fiyatları 234 bin liradan başlıyor. Yüzde 10 ‘dan başlayan peşinatlarla satılan projede, şirket bünyesinde 36 ay 0 faiz , peşin ödemelerde yüzde 10 indirim ve kişiye özel ödeme seçenekleri sunuluyor. Teslimlerin ise Mayıs 2016’da yapılması planlanıyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (ARY Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz)

* İnşaat Sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ekonomisi istikrarlı büyüyen ve gelişen, konut talebi olan genç nüfus yapısına sahip, yabancılara gayrimenkul satışının önünü açarak bu alanda uluslararası arenalarda yarışan başarılı projeler geliştiren, kentsel dönüşümün de başladığı ülkemizde inşaat sektörünün geleceği daha da parlak ve yatırımcıların ilgi göstereceği alan olmaya devam edecek.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Yeni projeler geliştirirken lokasyonu iyi seçilmiş, bulunduğu çevreyle hem uyum gösterecek hem de standartlarını yükseltecek, ihtiyaçları tespit edip gideren, hem mimari hem de yaşamsal anlamda yenilikler barındıran, yatırımcısına da kazandıran projeler olmasını hedefliyoruz. Bu anlamda ARY Yapı her zaman rekabet avantajına sahip olacaktır.

* Söylemek istedikleriniz?
Grup şirketimiz Ary Otomotiv olarak 10 yıldır Fiat Ümraniye-Çekmeköy bayiliği, yine Ary Otomotiv çatısı altında Oto Eksper hizmetleri ve ayrıca geniş kapsamlı bireysel ve filo kiralamada gösterdiğimiz başarı ve tecrübemizi inşaat sektöründe de daha yoğun olarak değerlendirmek arzusuyla ARY Yapı projelerine hız vermek istiyoruz. Çekmeköy Taşdelen’de 5 bin 200 metrekare arsayı satın alarak inşaatına başladığımız Efedra projesi bizim dördüncü projemiz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da nitelikli, yüksek standartlarda markalı konut projeleri geliştirmeye devam edeceğiz.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Efedra Projesi doğa içindeki ayrıcalıklı konumu, mimarisi ve kalitesiyle üst orta gelir grubu talepleri dikkate alınarak gerçekleştiriliyor. 29 milyon lira yatırım değerine sahip projeden 42 milyon TL satış cirosu bekleniyor. Teslime kadar projenin yüzde 40 prim yapmasını bekliyoruz.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
İstanbul Anadolu yakasında cazip lokasyonlarda iki yeni proje çalışmamız var. Bunlar şu anda proje aşamasında. Buralarda da yine nitelikli spor-sosyal donatıları olan, bulunduğu bölgeye değer katacak, bireysel yatırımcılarına kazandıracak ayrıcalıklı projeler olacaktır.

MASLAK’TA HEMEN TESLİM OFİSLER
ARTAŞ Grubu’nun Maslak’ta inşasına devam ettiği Eclipse Maslak’ın konut ve ofisleri hızla sahiplerini buluyor. Konutların yüzde 92’sinde, ofislerinde yüzde 42’sinde teslimler yapılırken, satışlar hızla devam ediyor. Projenin ofisleri 388 bin TL’den başlayan fiyatlarla yatırımcılardan ilgi görüyor.

ARTAŞ Grubu, Maslak’ta hayata geçirdiği Eclipse Maslak projesinde konut ve ofisler teslim edilmeye devam ediyor. İş ve finans dünyasının kalbinin attığı Maslak’ta, Eclipse Maslak Business’ın 135 metrekare ile bin 500 metrekare arasında değişen ofislerinde satışlar ve kiralamalara yoğun talep sürüyor. Yatay mimarinin rahatlığını 135 metrekareden bin 500 metrekareye kadar istenen büyüklükte, giriş - çıkışı tamamen bağımsız olabilecek ofis alanından oluşan projede firmaların farklı ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde özel çözümler sunulabiliyor.

OFİSLERİN YÜZDE 42’Sİ SATILDI
Ofislerin kat mülkiyeti tapusu hemen teslim ediliyor. Yüzde 92’si satılan ‘E Clipse Maslak’ bünyesinde bulunan ‘Eclipse Maslak Business’ ofislerinin yüzde 46’sı satıldı. Dekorasyonu tamamlanan ofislere yerleşen yatırımcılar bulunuyor. Projenin satışları, metrekaresi 3 bin 200 dolardan başlıyor. Kiralamalar ise metrekaresi 20 dolardan yapılıyor. Konutlar 30’ar katlı iki kulede konumlandırılıyor. ‘Eclipse Maslak Business’ta 1+0’dan 4+1 penthouse’a kadar ofis seçenekleri yer alırken, ofis fiyatları 388 bin TL’den başlıyor. Farklı ödeme seçeneklerinin yer aldığı ofislerde, yüzde 25 peşinat ve yüzde 0.86 faiz oranlarıyla satışlar yapılıyor.

TEM 2 EVLERINDE ERKEN TESLIM MÜJDESI
Avrupa Konutları’nın, en yeni projesi TEM 2’de de fırsatlar devam ediyor. Artaş Grubu’nun 2009 yılında erken teslimle tamamladığı Avrupa Konutları TEM projesinin yanı başında inşa edilen Avrupa Konutları TEM 2’de avantajlı fiyatlar sürüyor. Hayata geçirdiği tüm Avrupa Konutları markalı projeleri erken teslimlerle tamamlayan Artaş Grubu, Avrupa Konutları TEM 2 projesinin de teslim tarihini şimdiden öne çekti Avrupa Konutları TEM 2’de inşa çalışmaları da hızla devam ederken, 2015 Nisan olarak belirtilen teslim tarihi 2015 Ocak ayına çekildi.1+1 dairelerin tamamının sahiplerini bulduğu projede, son 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerde satışlar devam ediyor. Aile öncelikli bir konseptle geliştirilen projede geniş ve ferah daire tiplerinin yanı sıra sosyal tesis ve spor alanları da ailelerin ihtiyaçlarına yönelik şekillendirildi. Fiyatların 542 bin 300 bin TL ile 893 bin 800 TL arasında değiştiği Avrupa Konutları TEM 2’de anlaşmalı bankalar aracılığıyla 120 aya kadar konut kredisi kullanılabiliyor.

SIRADA TOPKAPI VAR
ARTAŞ Grubu’nun merakla beklenen Avrupa Konutları Kale projesinde ön talep toplanmaya başladı. Çok yakın bir tarihte düzenlenecek lansmanla birlikte satışların da başlayacağız belirtiliyor. Artaş Grubu, Topkapı’da Kale Kilit’in arsası üzerinde konumlandırdığı Avrupa Konutları Kale projesiyle bölgeye büyük değer kazandırmayı hedefliyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Konut sektörüne baktığımızda son 5 yıllık dönemde büyük atılımlar gerçekleştirildiği görülür. 10 – 15 yıl öncesindeki müteahhit algısı ve mahalle arası apartman olgusu gelişerek kurumsal firmalar bünyesinde hayata geçirilen nitelikli konut projelerine dönüştü. Bugün, inşaatta bir kalite çizgisi yakalanmış durumda. Denetlemeler, yasal zorunluluklar, yaptırımlarla daha da arttı ve bu kalite genele yayılabildi. Bugün geldiğimiz noktada kurumsal firmalar ayrı bir yerde duruyor ve başarılı işler ortaya koyuyor. İnşaat sektörü olarak hali hazırda Türkiye’nin, bilhassa İstanbul’un nitelikli konut ihtiyacını karşılayabilmiş değiliz. Son on yılda inşaat sektörü büyük bir ivme yakalayarak gelişti ve faaliyet alanlarını yurtdışına dahi taşıdı. Her geçen yıl yeni konut projeleri lanse ediliyor. Bu durum, talebin üzerinde bir konut arzı olduğunu düşündürebilir. Ancak; Türkiye’nin değişen yaşam tarzıyla birlikte, evlenen çiftler, ayrı yaşamak isteyen gençler ve gelen göçler konut talebini sürekli canlı tutuyor. İstanbul’u ele alacak olursak; şehrin son yıllarda dünya metropollerinin yerleşimine benzer bir yapıya büründüğünü görürüz. Türkiye genelindeki ve İstanbul’daki konutlar ile talebin üzerinde bir arz olduğunu düşünmüyorum. Yeni konutlar, alışveriş ve iş merkezleri, alt yapılar, yeni ulaşım araçları ve yollar ile Türkiye’de daha alacak çok yolumuz olduğunu söyleyebilirim.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Her geçen gün yeni şantiyeler kuruluyor, yeni projeler satışa sunuluyor. Bu projelerde amaç yalnızca kar elde etmek olmamalı. Bizim en büyük eksiğimiz olan nitelikli konut açığını kapatmaya yönelik projeler geliştirilmeli. Bu anlamda kaliteli, güvenli konutlara ek olarak, sosyal donatılara sahip, doğru yerde, insanların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek doğru projeler geliştirilmeli.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Eclipse Maslak projemizle, İstanbul’un iş merkezi Maslak’ta benzersiz bir proje geliştirdik. Bu bölgenin alışagelmiş konutlarına karşın, Eclipse Maslak’ta balkonlu, geniş camlı, ferah daireler oluşturduk. Ayrıca bölgenin en önemli problemlerini göz önünde bulundurarak geliştirdiğimiz ofis bloğumuz olan Eclipse Maslak Business ile akıllı ofis çözümleri sunuyoruz.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
İnşa çalışmaları devam eden projelerimiz arasında Avrupa Konutları TEM 2 ve ortak girişimlerle hayata geçirdiğimiz Vadi İstanbul ve Tema İstanbul projelerimiz var. Ayrıca çok yakın bir tarihte lanse edeceğimiz Topkapı’daki Avrupa Konutları Kale projemiz bulunuyor.

GAYRİMENKULE BASIN EKSPRES’TEN GİRDİ
1989 yılında Gaziantep’te kurduğu Şölen ile çeyrek asırda önemli başarılara imza atan Çoban ailesi, Balance Gayrimenkul şirketiyle inşaat sektörüne giriş yaptı. İlk projeleri için İstanbul’un gelişimi ile dikkat çeken bölgesi Basın Ekspres Yolu’nu seçen firma, 301 bağımsız birim inşa ediyor. Şirket inşatta büyümeyi hedefliyor.

Şölen markasıyla bilinen Çoban ailesi gayrimenkulde de büyümeye karar verdi. İlk projesini Basın Ekspres Yolu üzerinde hayata geçiren Balance Gayrimenkul , 17 dönüm arsa üzerinde Balance Güneşli projesini inşa edecek. 301 bağımsız birimin yer aldığı projede toplam inşaat alanı büyüklüğü 83 bin metrekare olacak. Şirket ikinci adımda projenin hemen yanında bulunan 16 dönüm araziyi de projeye dâhil edecek.

301 BİRİM YER ALACAK
118 plaza ve cadde ofis, 140 ev ve loft ofisin yanı sıra 43 mağazanın yer aldığı proje, toplam 301 bağımsız bölümden oluşuyor. Projenin hedef kitle odağında Anadolu’da ve bölgede yaşayan veya iş yapan işadamları, çalışan gençler ile serbest meslek çalışanları bulunuyor. Proje, küçük ofis ihtiyacı olanlar, genel müdürlüğünü merkezi bir konuma taşımak, irtibat ofisi kurmak, aynı ya da farklı meslek gruplarındaki arkadaşlarıyla birlikte ortak ofis kullanmak isteyenler alternatif oluşturuyor. Cadde ofisler 40 -258 metrekare, plaza ofisler 159-1.692 metrekare, ev ve loft ofisler ise 76-178 metrekare arasında değişiyor. Ofis ve konutların metrekare fiyatı 4 bin 800 TL’den başlıyor. Avcı Mimarlık’ın tasarladığı, Erkiz Mühendislik firmamızın inşasını üstlendiği Balance Güneşli’de Servotel projenin geliştirilmesine destek oluyor.

25 YILLIK DENEYİMİ İNŞAATA TAŞIYACAK
Plaza ofis, cadde ofis, ev ofis, loft ofis ve mağazalardan oluşan Balance Güneşli projesinde iş hayatının ihtiyaçlarını analiz ederek yola çıktıklarını söyleyen Şölen ve Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, “Bugüne kadar iş dünyasında elde ettiğimiz güvenilirlik ve istikrardan güç alarak bu işe giriştik. İnşaat işimizde de kaliteden taviz vermeden, adımıza yakışır bir çizgi tutturacağız” dedi. İnşaat ve gayrimenkul sektöründeki iddialarını Balance Güneşli ile çok net bir şekilde ortaya koyacaklarını ifade eden Çoban, sektörün önemli oyuncularından biri olmayı hedeflediklerini söyledi. 1989 yılında Gaziantep’te kurdukları Şölen firmasıyla, çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründeki yatırımlarının sürdüğünü belirten Çoban, “Çikolata sektöründeki başarımız bizi farklı sektörler için de cesaretlendirdi. Çikolatanın yanı sıra Irak’taki çimento ve su fabrikalarımız ve Gaziantep’te ortağı olduğumuz inşaat ve çelik konstrüksiyon alanında faaliyet gösteren Erkiz Mühendislik A.Ş. firmamızla da farklı işkollarında yatırımlara devam ediyoruz. Aile olarak aldığımız kararla iş hayatındaki 25 yıllık deneyimimizi yeni bir sektöre aktarmak istedik ve Balance Gayrimenkul şirketini kurduk” dedi.

LOKASYONUYLA ÖNE ÇIKIYOR
Balance Güneşli, İstanbul’un yeni ticaret merkezi olarak konumlanan Basın Ekspres Caddesi üzerinde yer alıyor. Projenin ana girişinin bulunduğu Taşocağı Caddesi ise TEM karayoluna ulaşımı kolaylaştırıyor. E-5, TEM ve sahil yollarını birbirine bağlayan eşsiz bir konumda bulunan Balance Güneşli, çevrede inşaatı süren metronun yanı sıra, metrobüs durakları, Atatürk Havalimanı, 3. havalimanına bağlantı yolu, İstoç, Masko, CNR gibi önemli merkezlere yakınlığı ile İstanbul’un en değerli projelerinden biri olarak nitelendiriliyor. İnşaatı süren plaza ve cadde ofis, ev ve loft ofisler ile mağazaların 2015 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de doğru noktalarda, doğru fiyatlandırma politikası ile satışa çıkacak olan projelerin ilgi göreceğini düşünüyorum. Gayrimenkul alanında çıkan yeni yasaların da etkisiyle ilerleyen dönemde gayrimenkul sektörünün önemli bir atak yaparak Türkiye ekonomisinde önemli bir yer edineceğine inanıyorum. Biz de bu işe girerken planlamalarımızı uzun vadeli olarak yaptık. Bu pazarın gelecekte fayda sağlayacağını ve büyüyeceğini öngörüyoruz.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
İnşaat sektöründe tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan yenilikçi bir vizyonla yapılan her iş farklılaşacaktır. Tabi ki kalite en önemli unsurlardan biri. Projenin tüm bunlarla ele alınması gerekiyor. Bulunduğu çevrenin ihtiyacını karşılaması, fiyat dengesinin iyi kurulması, projenin mimarisi gibi etkenler farklılaşmayı sağlayacaktır.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Projenin hedef kitle odağında Anadolu’da ve çevrede yaşayan/çalışan işadamları, çalışan gençler ile serbest meslek gruplarında çalışanlar bulunmaktadır. Küçük ofis ihtiyacı olanlar, genel müdürlüğünü merkezi bir konuma taşımak, irtibat ofisi kurmak, aynı ya da farklı meslek gruplarındaki arkadaşlarıyla birlikte ortak ofis kullanmak isteyenlere ulaşmak hedeflenmektedir.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
2014 yılı içinde, inşaat alanının yanında bulunan 16 dönümlük araziyi de projemize dahil ederek, ikinci etap çalışmalarını başlayacağız. Şu an tüm odağımız Balance Güneşli üzerinde. Ancak biz bu alana adımımızı attık ve yaptığımız işin hakkını vermek isteriz. Bu sebeple de yeni projelerimiz olabilir, araştırmalarımız sürüyor.

YABANCININ GÖZÜ ISPARTAKULE’DE
Bizim Evler markasının yeni projesi Bizim Evler 6 Ispartakule’de yükseliyor. 1661 konutluk projeye yerli alıcıların yanında yabancı yatırımcıların da yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor.

Bizim Evler markalı altı projesiyle tekrar Ispartakule’yi seçen Ihlas Yapı, hem yatırımcılara hem de oturmak için ev alacaklara alternatifler sunuyor. Şirketin 316 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışların devam ettiği Bizim Evler 6 projesinee yabancı yatırımcılardan da ciddi anlamda talep geldiği belirtiliyor. Ispartakule’nin en büyük ve en lüks projelerinden biri olarak konumlanan Bizim Evler 6, yeni etabıyla birlikte daha geniş peyzaj, sosyal yaşam ve spor alanları sunuyor. Bu özelliğiyle çocuklu ailelerin ve yatırımcıların yoğun ilgisini görüyor.

ISPARTAKULE’YE 5 BİN KONUT
Bizim Evler 6 ve Metro etabıyla Ispartakule’deki toplam konut sayısını 5 bine çıkartan İhlas Yapı, Bizim Evler 6 ile bölgeye 1.661 konut ve 160 mağaza kazandıracak. Teraslı daireleri ve yeni konsepti ile bölgedeki projeler arasında özel bir yer edinen Bizim Evler 6’nın 116 metrekareden başlayan daireleri 316 bin TL’den alıcı buluyor. Projede 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve teraslı daire seçenekleri sunuluyor. Nitelikli konut bölgesi olarak planlanan Ispartakule, her geçen gün değer kazanmaya devam ediyor. Birçok kamu yatırımının da yapıldığı bölgede metro, hızlı tren, üniversiteler ile Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük sağlık kampüsü planlanıyor. Çalışmaların hızla devam ettiği üçüncü havaalanı, üçüncü çevreyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprü de Ispartakule’nin değerine değer katıyor. Ispartakule’de, tüm gelişmelerin merkezinde konumlandırılan Bizim Evler 6, çalışmaları devam eden Mecidiyeköy – Bahçeşehir Metro hattının hemen çıkışında yer alarak yüksek yatırım değerine sahip oluyor.

CADDE MAĞAZALARI SATIŞTA
İstanbul’un en hızlı ve planlı gelişen bölgelerinden Ispartakule’nin cadde mağazaları satışa sunuldu. Çalışmaları devam eden Metro’nun Ispartakule çıkışında konumlanan 160 cadde mağazası bölgenin en değerli noktasında konumlanıyor. Mağazaların başlangıç fiyatları 450 bin TL olarak belirlendi. Bizim Çarşı markasıyla lanse edilen mağazalar 45 metrekare ile1000 metrekare arasında değişen büyüklüklere sahip.

KANAL İSTANBUL’A KOMŞU
İhlas Holding imzalı Bizim Evler 6, İstanbul’un ikinci Boğazı olarak adlandırılan, Kanal İstanbul’un muhtemel güzergâhına komşu olan Ispartakule’nin en değerli parselinde hayata geçiriliyor. Ayırca E6 Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolu’nun bağlantılarından biri de Ispartakule’den geçiyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (İhlas Holding Genel Müdürü Zeki Celep)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk inşaat sektörü her geçen yıl büyümesini sürdürüyor. Son 10 yıl içinde yakalanan ivme artarak devam ederken, uluslararası alanda birçok başarıya imza atılıyor. Türk gayrimenkul projeleri son yıllarda uluslararası arenada düzenlenen fuarlar ve zirvelerin ilgi odağı haline geldi. Dünyanın birçok noktasından gayrimenkul ödüllerinde, projelerimiz ve mimarlarımız ödülleri toplarken, yurt dışında birçok projenin ihalesi de Türk firmalara teslim ediliyor. İnşaat sektörümüz bu başarılı çizgisiyle ve her geçen yıl artan büyüme grafiğiyle 2015 yılında da uluslararası arenanın yıldızı olacaktır. Türkiye gayrimenkullerinin, bilhassa İstanbul’un olması gereken değerlere henüz ulaşmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Türkiye’de ciddi bir potansiyel var. Yabancı yatırımcı da bunu görüyor. 2013 yılında yabancı yatırımcı yönünde atılan adımlarla sektörümüz yurt dışına daha da açıldı. 2015 yılının çok daha iyi geçeceğini, beklenen seviyeler üzerinde bir çizgiye ulaşacağını düşünüyorum.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
İnşaat sektörünün bugün geldiği noktada belli bir kaliteye erişildi. Ancak konut projeleri geliştirilirken atlanılan çok önemli bir konu olduğuna inanıyorum ki bu da; bu projelerin bir yaşam alanı olduğu gerçeği. İhlas Yapı olarak bugüne kadar hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizde peyzaja, sosyal yaşam alanlarına, spor tesislerine, çocuk oyun parklarına daima geniş yer verdik. Şehirleşmenin hızla devam ettiği bugünlerde yeşilden gittikçe uzaklaşıyoruz. Bu noktada konut projelerinde atlanmaması gereken en önemli konulardan birinin yeşil alanlar olduğunu düşünüyorum.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
2007 yılından bugüne dek Ispartakule’de 5 binin üzerinde konut inşa ettik. Bölgede Bizim Evler markalı altı projemiz bulunuyor. Projelerimizin tamamında geniş ve ferah yaşam alanları oluşturarak çocuklu aile öncelikli tercihi haline geldik. Tüm projelerimizde ailelerden büyük ilgi görüyoruz. Son dönemde Bizim Evler 6 projemize yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun talep almaya başladık. Bölgenin hızlı gelişimi ve Bizim Evler 6’nın konumunun bu konuda büyük etken olduğunu görüyoruz.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
İhlas Yapı olarak 23 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe aktif şekilde faaliyet gösteriyoruz. Ispartakule’deki Bizim Evler 6 ve Metro etabındaki inşa çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra yeni projelerimiz için de araştırmalarımız ve planlamalarımız devam etmekte.

İSTANBUL’UN MERKEZİNDE TERAS EV KEYFİ
İstanbul Seyrantepe’de Eroğlu imzasıyla yükselen Skyland İstanbul gayrimenkul projesi teraslı evleriyle öne çıkıyor. 2016’da tamamlanması planlanan projede satışlar devam ediyor.

Eroğlu Gayrimenkul, tasarım, konsept ve mimarisi ile İstanbul’un gözde gayrimenkul projelerinden olan Skyland İstanbul’un teras evlerinde rezidans sahibi olmak isteyenleri bekliyor. Türk Telekom Arena’ya komşu olması, bağlantı yollarına ve ulaşım araçlarına yakınlığıyla dikkat çeken Skyland İstanbul alışveriş merkezi, ofis ve otel ile yeni sakinlerine karma bir yaşam alanı sunuyor. Projede rezidans sakinlerine, akıllı ev teknolojileri, concierge hizmeti, kapalı otopark ve ince düşünülmüş detaylarla konforlu bir yaşam vadediyor. Geleceğin konut projesi olarak tasarlanan Skyland İstanbul, ince detaylarla döşenmiş daireleri, fitness, spa ve wellness merkezleri stresten uzak bir hayat sunuyor.

1000 REZİDANS
1+1’den 4+1’e kadar değişen, her ihtiyaca uygun farklı daire seçenekleri sunan Skyland İstanbul, 1000’e yakın rezidansıyla lüksü ve kaliteli bir yaşamı bir araya getiriyor. İster Belgrad Ormanı’na isterse İstanbul Boğazı’na bakmak isteyenlere göre tasarlanan teras evlerde satışlar devam ediyor. Skland İstanbul’da daire büyüklükleri 52 ile 322 metrekare arasında değişirken, yüzde 15 peşinatla ev sahibi olunuyor. Skyland İstanbul projesinde açık yüzme havuzunun dışında Rezidans Kule’nin ilk iki katına sosyal olanakların yer aldığı 2 bin 500 metrekarelik bir alan mevcut. Kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, fitness, spa, wellness ve buhar odaları gibi sosyal donatılar bulunana projede 10 salonlu sinema ve 550 kişilik konsferans salonu da yer alıyor.

KAPADOKYA’DAN ESİNLENDİ
Seyrantepe’de farklı yüksekliklerdeki üç kule ve bu kuleleri birleştiren bir meydan olarak tasarlanan Skyland İstanbul, şehrin tam ortasında güçlü bir İstanbul panoraması sunuyor. Kapadokya’nın doğal dokusunu oluşturan peribacalarından esinlenerek tasarlanan Skyland İstanbul, Türkiye’nin en yüksek kulelerini barındırması ile öne çıkıyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biridir. Özellikle son 20 yıllık süreç içerisinde inşaat sektörü önemli gelişmeler gösterdi. İnşaat sektörünün bundan sonraki dönemde de gerçek bir dinamo görevi ile kalkınmamızın gelişimine ve büyümesine katkıda bulunacağını öngörüyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm süreci, yeni uydu kentlerin yaşama geçmesi, Türkiye ulaşım ağında hayata geçecek projelerin önümüzdeki 5-10 yıllık süreç içerisinde gerçekleşecek olması, İstanbul 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Kanal İstanbul ve Marmaray projesinin tamamlanması, İstanbul’un tüm raylı sistemlerinin birbirine bağlanması, Körfez Köprüsü ve otobanının tamamlanması söz konusu gelişime ve büyümeye önemli katkılar yapacak.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
İnşaat sektöründe birçok firma son 10 yıllık süreç içerisinde farklı konseptlerde markalı konut projeleri üretmeye başladı. Artık sadece ihtiyaçları karşılayan değil, insanların sosyal yaşamlarını zenginleştiren, insanlara zaman kazandıran, kendilerine daha çok vakit ayırmalarını sağlayan donatılar ve özellikler karşımıza çıkıyor. Yani iş artık sadece ihtiyaç değil; projeleriniz de insanlara zengin ve kaliteli tesisler donatılar sunulmalı, projelerin nitelikli konseptleri olmalı, projenizin konsepti ve içeriği, bulunduğu bölgeyi hitap ettiği müşteri kitlesini yansıtmalı ve pazarlama faaliyetleriniz ile örtüşmeli. Bunlara ek olarak, en önemli farklılık ve ayrıcalık, satış sonrası hizmetler, müşteri memnuniyeti ve site yönetiminin iyi, hızlı ve kaliteli bir şekilde işletilmesiyle olacak. Hizmet kalitesindeki devamlılığı sağlamak en kritik farklılaşma noktası.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Projelerimizde tüm kesimlere hitap etmeye çalışıyoruz. O nedenle geniş bir gelir dağılımında müşterilerimiz oluyor. Bir örnek olarak en yeni karma projemiz Skyland İstanbul’dan bahsetmek gerekirse, bulunduğu lokasyon ve özelliklerinden dolayı oldukça geniş bir yelpazeye hizmet veriyor. Maslak ve Büyükdere Caddesi arasında yani İstanbul iş dünyasının tam merkezinde yer alan projemiz Borsa İstanbul, hastaneler, eğitim kurumları, uluslararası ve ulusal birçok firmanın merkezinin ve irtibat bürolarıyla iç içe bir lokasyonda konumlandırıldı. Skyland İstanbul karma projemiz içerisinde yer alan ofis kulemiz tüm projelerimiz içinde ayrı bir yere sahip. Burada A+ ofisler inşa ediyoruz. Her aşaması ile geleceğin projesi olarak tasarlanan Skyland İstanbul, içinde A plus markaların olacağı alışveriş merkezi konseptinde İstanbul’a yeni bir soluk getirecek. Dünyaca ünlü ve henüz Türkiye’de yer almayan markalar da müşterilerimize hitap etmek için gün sayıyor Mimarisini sektörünün önde gelen mimarlık ofislerinden Broadway Malyan Urbanism Design’ın tasarladığı projede rezidans, alışveriş merkezi, ofis ve uluslararası otel ile karma bir yaşam alanı sunuluyor. Skyland İstanbul projemizde şu anda rezidans kule ve ofis kulemizde satışlarımız hızla devam ediyor. 2 kulemizden toplam 1 milyar 200 milyon satış cirosu beklentimiz var.

* Bu projede ne kadar prim bekliyorsunuz?
Yaptığımız projeksiyonlara göre projemizin yaşama geçmesiyle Rezidans Kule’de yüzde 86, Ofis Kule’de yüzde 72 fiyat artışı olacağını öngörüyoruz. En azından bizim fiyat artış politikalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tip lokasyonlarda kira getirilerinin de önemli bir faktör olduğu düşüncesindeyiz.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
Eroğlu Holding olarak her yıl yüzde 25 büyümeyi öngörerek yola çıkıyoruz. Biten ve devam eden projelerin toplam inşaat alanı 2 milyon metrekareye ulaştı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de inşası planlanan 4 yeni büyük proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu projelerin toplam alanı yaklaşık 600 bin metrekare olacak. Böylece 2 milyon 600 bin metrekarelik inşaat alanına ulaşılacak. Projelerimizde kentsel dönüşüm ile şehirlerimizin değişen siluetine katkıda bulunuyor, sosyal kimliğe uygun modernleştirme, altyapı ve çevresel iyileştirmeler sağlayacak projeler üretmeye çalışıyoruz.

DOĞANIN İÇİNDE 86 YENİ ADRES
Eyfel Yapı yeni gayrimenkul projesi için Beykoz Riva’yı seçti. Riva Hills projesinde doğayla iç içe 86 villa hayata geçirilecek.
Gayrimenkul sektöründe özel geliştirilmiş konsept projelere imza atan ’Eyfel Yapı’ yeni projesinde doğa içerisinde, alışılmışın dışında bir hayat yaşamak isteyenlere hitap ediyor. Firma, Kidstown Riva ile Türkiye’de ilk kez uygulanan Aile ve çocuk kasabası konseptinin ve Şile’de gerçekleştirdiği köye dönüş projesi Hometown Şile’nin ardından, adından sıkça söz ettirecek yeni projesi ‘’Riva Hills’’ için start verdi. Yeni projenin de diğer projeler gibi yüksek bir başarı grafiği çizmesi bekleniyor.

VERANDALI VİLLALAR
Kısa bir süre önce Eyfel Yapı’nın Beykoz Riva’da doğa içerisinde satın aldığı 52 bin metrekare arsa üzerinde, 86 villadan oluşacak ‘’Riva Hills’’ projesinde 200 metrekare ve 300 metrekarelik galerili ve verandalı villalar yer alıyor. 45 milyon dolarlık proje değeri ile yükselen Riva Hills’de , metrekare satış fiyatlarının 3 bin 950 liradan başlaması planlanıyor.

ULAŞIMI KOLAY
Mimar Ayşegül Suner tarafından geliştirilen konsept ‘’Hollywood Işıltısı’’ nı yansıttığı değişik nitelikteki sosyal alanları ve Palladyen ve Romanesk izler taşıyan villaları ile, ormanın yanıbaşında, deniz kokulu, konfor ve keyifi bir arada barındıran yeni bir yaşam tarzı vaad ediyor. İstanbul’un içerisinde modern ve konforlu villa konseptini sunan projeye, Kavacık’ tan sadece 15 dakikada ulaşılabilmektedir. Şirket yöneticileri, denize 700 metre mesafede bulunan Riva Hills projesinin temiz orman havası içerisinde şehir karmaşasından uzakta sosyal ve keyifli bir yaşam sunduğuna dikkat çekiyor.

ZENGİN SOSYAL ALAN
Riva Hills projesinde yer alan Pool Gazebo, Moroccan Canopy, Coastal Barbeque, yüzme havuzları, tenis dahaları, spor alanları, fitness, yoga, spa alanları, deneysel mutfak ve yapay nehirleri ile doğa içerisinde sosyal bir yaşam vaad ediyor. Eyfel Yapı, zengin aktivite ve keyifli sosyal alanlarını proje içerisinde konumlandırarak villa sahipleri için sıradan bir konut projesi olmaktan çok hareketli ve ışıltılı bir sosyal yaşam alanı haline getiriyor. Proje Aralık 2016 tarihinde teslim edilecek.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Eyfel Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Halil Suner)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her ne kadar içinde bulunduğumuz dönemde dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya ülkemiz ekonomisini etkilemesi sonucu geleceğe ilişkin öngörülerin olumsuz etkilemesi nedeniyle toplumun tüketim ve gayrimenkul yatırım eğiliminde azalmalar olsa da ; artan nüfus, şehirleşme, daha modern, kullanışlı ve büyük evlerde yaşama isteği, konutların yenilenmesi zorunluluğuna ve ihtiyacına bağlı kentsel dönüşüm faaliyetleri inşaat sektörünü en canlı sektörler arasında görmeye devam edeceğimizi gösteriyor.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Tüketicilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan modern kullanışlı ve estetik yapılar içeren projeleri hayata geçirmek gerekiyor. Sektörün iyi yönde gelişmesi ve büyümesi öncelikle sağlıklı, nitelikli, planlı, çevre dostu ve yaşanabilir sosyal yapı ile uyumlu projeler geliştirmeyi amaçlamalı. Ticari kaygılar nedeni ile mimari uyumdan yoksun, şehirlerin kültürel ve tarihi dokularını korumayan gayrimenkul geliştirmelerine gidilmemeli. Çekim alanı olacak şekilde merkeze yakın doğa dostu yeni “Gelişen Kentlerin” üzerinde çalışılmalı.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
İstanbul’a yakın ve denizi olan ilçelerde, doğa ve yeşil içerisinde yer alan imarlı çok büyük arazilerde yukarıda anlatılan prensiplere uygun ve farklı konsept projeler geliştirme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

FERYAPI’DAN ‘KAZANDIRAN KUR SİSTEMİ’
Fer Yapı İstanbul Kağıthane’de hayata geçirdiği Premier Kampüs Ofis projesinde ‘Kazandıran Kur Sistemi’ uygulamasına başladı. Dünyanın en önemli mimarlarından Julien De Smedt tarafından, Premier Kampüs Ofis’in teslim tarihi Aralık 2015.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Kazandıran Kur Sistemi”, FerYapı tarafından geliştirilen Premier Kampüs Ofis projesinde uygulanmaya başladı. Bu sistemde; projeden ofis satın aldığınız günkü dolar kuru, tavan kur olarak belirlenmiş oluyor. Vade süresince kur yükseldiğinde siz endişe etmiyorsunuz çünkü aldığınız günkü kurdan ödemelerinize devam ediyorsunuz ve hesabınız hiç bozulmuyor. Fakat bu sistem bir kur sabitlemesi değil, eğer dolar kuru düşerse bu sefer de ödemelerinizi düşük kurdan yapıyorsunuz. Böylece siz; kur yükselişinde güvende kalıp kazanırken, kur düştüğünde mutlu olup kazanmaya devam ediyorsunuz. Projede metrekare satış fiyatı 2 bin 800 dolardan başlıyor.

AKILLI OFİSLER
Dünyaca ünlü firmaların tercihi Kampüs Ofis konsepti, FerYapı vizyonu ile Türkiye’de hayata geçiriliyor. Google, Microsoft gibi dünyanın en değerli firmaların tercihi, çalışan ve iş verimliliği esasında tasarlanmış ofisler, geleceğin iş dünyasını da şekillendiriyor. FerYapı, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kampüs ofis konseptini İstanbul Kâğıthane’de inşa ettiği, Leed Gold Sertifikasına aday Premier Kampüs Ofis ile hayata geçiriyor. Projede akıllı ofis sistemleri sayesinde enerji dostu ve yüksek konfor sağlayan mimari çözümler ile iş hayatına yeni bir soluk getiriliyor. Premier Kampüs Ofis’te akıllı sistem platformu üzerinden dijital kart sistemi sayesinde tüm hareketlilik takip edilebiliyor. Bu sistem sayesinde toplantı seminer odaları, sosyal tesisler ile ortak kullanıma açık diğer alanlar kullanılmadığında enerji kesilerek tasarruf sağlanıyor. Tüm ortak ve sosyal alanların masraflarının paylaşımında devreye giren ‘kullandığın kadar öde’ sistemi ile masraflar sadece kullanımı gerçekleştirenlere yansıtılıyor.

HER BÜYÜKLÜKTE SEÇENEK
Premier Kampüs Ofis, birleştirilebilir modüller sayesinde ister 40 metrekare ile 300 metrekare arasında küçük ofisler; 300 metrekareden başlayarak 800- 1.000 metrekareye varan orta boy ofislerden oluşuyor. Hatta modüler mimarisi sayesinde 20 bin metrekareye varan büyük boy ofisler de sağlayabiliyor. Proje ayrıca, ortak toplantı odaları, arşiv, özel donanımlı server odaları uygulamalar ile hem ofis içinde atıl alanlar inşa etme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, hem de kullanıcılarına küçük metrekareli ofislerde holding konforu da sağlıyor. Ayrıca stok ofis alanları ile büyümeyi düşünen ve küçük bir ofise sahip girişimcilerin işini kolaylaştırıyor. Geçici olarak alan ihtiyacı olacak ofis sahipleri, bu alanda masa/alan kiralaması yapabiliyor. Stok ofis alanında, her türlü destek ve hizmet bulunuyor.

ÇALIŞIRKEN EĞLENDİRİYOR
Türkiye’nin ilk ‘kampüs ofis’ olma özelliğini taşıyan proje, cep sineması ve seminer odaları, parti odası ve hobi odaları, toplantı odaları, her yerde wi-fi, sekreterya temizlik hizmeti, IT hizmeti teknik servisi, fitness, squash, pilates, basketbol, dinlenme ve performans havuzları, SPA, sauna, sağlık odası, buhar odası gibi olanaklar sunuyor. FerYapı’nın Çelikler Limited Şirketi ile ortak hasılat paylaşımı metodu ile hayata geçirdiği projede büyüklükleri 25 ile 1500 metrekare arasında değişen mağaza, kafe ve restoranlara da yer veriliyor. 6 bin metrekarelik alana sahip Kampüs Meydan’da gurme restorandan kafelere, banka şubelerinden showroomlara kadar pek çok mağaza bir arada bulunuyor. Kampüs Bahçe’de ise Canteen, Fit Stop, Break Room ve açık çalışma alanları gibi pek çok sosyal aktivite mekânı ofis yaşamını renklendiriyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektördeki oyuncu sayısı geçtiğimiz dönemlere göre artış göstermekte, bu da doğal olarak sektörün rekabetini daha üst düzeye taşımakta. Bu rekabet artışını farklı, akıllı, verimli projeler üreten firmaların piyasada farklılaşabilmeleri için bir fırsat olarak görüyoruz. İşini iyi yapan, doğru lokasyonda ve zamanda, doğru proje üreten firmaların ayakta kalacağı bir dönem. Ayrıca müşteri ilişkileri ve sermaye yapısı da önümüzdeki dönemde sektörün kaderini belirlemesinde önemli değişkenler olacak. Özetle; önümüzdeki dönemde müşterisi ile yakın ilişki kurabilen portföy çeşitliliği olan sermaye yapısı güçlü şirketler başarılı olabilecek.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Marka yaratma kapasitesi olan şirketler ve projeler son dönemlerde giderek ağırlaşan rekabet şartları içerisinde farklılaşıp, ayakta kalabilecekler.

* Söylemek istedikleriniz?
Büyük miktarlarda ofis arzı geliştiren bir firma olarak değişen ofis hayatı ve binaları hakkında birkaç noktaya değinmek isterim. Çalışma hayatı sürekli değişmesine rağmen son on beş yıldaki değişimi çok farklı değerlendirmek gerekiyor. Bu dönemde teknoloji hem çok hızlı ilerledi hem de son kullanıcıya büyük bir hızla ve çok büyük kitlelere kolaylıkla ulaşmaya başladı. Bu noktada bu teknolojinin sosyal ilişkileri kötü etkilediği şeklinde yapılan yorumlara rağmen bu teknolojiyi üreten firmalar dünyanın en sosyal ofis konseptlerini de hayatımızda somutlaştırmış oldu. Silikon vadisi ve en popüler örnekler olarak Google kampüs veya Apple kampüs sonuçta hem teknolojik öncüler hem de sosyal ilişkilere spora ve yaratıcılığa değer veren bir iş hayatının öncüleri haline geldiler. Bu değişim bir kaç farklı kuşağı etkileyen teknoloji, spor ve sosyal hayata verilen önemin değişmesi ile açıklanabilir. Bu değişiklik şunu da beraberinde getirdi ki artık yeni kuşakların prestij algısı, otorite ile ilişkileri ve iş disiplinleri tümüyle değişmiş durumda ve bu değişim çalışma alanlarını kalıcı olarak değiştirecek gibi duruyor.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Modüler Sistemde geliştirdiğimiz Premier Kampüs Ofis’te 40 metrekareden 20 bin metrekareye uzanan bir ürün yelpazesine sahibiz bu yüzden de Türkiye’nin en yenilikçi ofisinde yer almak isteyen bireysel girişimcilerden kurumsal şirketlere kadar çok geniş bir müşteri kitlemiz mevcut.

* Bu projede ne kadar prim bekliyorsunuz?
Lansmandan bugüne kadar geçen sürede müşterilerimiz ortalama yüzde25-40 kazandılar. Gerek Kâğıthane’nin gelişme potansiyeli gerekse Türkiye’de bir ilk olan Premier Kampüs Ofis’in etkisiyle bugünkü metrekare fiyatlarının dolar bazında önümüzdeki beş yıl içinde iki katına ulaşacağını inanıyoruz.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
FerYapı olarak portföyümüzde hem yatırımcılara, hem de son kullanıcıya yönelik farklı gelir seviyelerine hitap eden konut, ofis ve ticari üniteler bulunuyor. Projelerimizin ortak özelliklerinden belki de en önemlisi, İstanbul’un merkezi ve değerli bölgelerinde yer alması ve yenilikçi olmalarıdır. Önümüzdeki dönemde de yine merkezi lokasyonlarda farklı işlere imza atmak için çalışıyoruz.

LEVENT’E İMZA ATTI
Ferko İnşaat, Levent’te hayata geçireceği yeni projesini Ferko Signature ile ofis hayatına imzasını atıyor. Projede 30 katlı ve 6 katlı iki blok yer alıyor. İstanbul’un en önemli merkezlerinden Levent’te inşa edilen Ferko Signature, 127 bin metrekare inşaat alanına sahip. Haziran ayında inşaatına başlanan ve 30 ayda tamamlanması beklenen projede 2 ofis bloğu ve bunları birbirine bağlayan kent bahçesinden oluşuyor. Ferko Signature, 30 kattan oluşan Sign-1’deki ofisleri ve 6 kattan meydana gelen Sign-2’deki ofisleri esnek ofis anlayışıyla kullanıcıya sunuluyor.

KENT BAHÇESİ YARATIYOR
Levent’te konumlanan Ferko Signature, merkezi konumuyla da ön plana çıkıyor. Proje, metroya 50 metre, Şişli- Mecidiyeköy’e 3 kilometre, Boğaziçi Köprüsü’ne 4 kilometre, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 6 kilometre, Maslak’a 6 kilometre ve Taksim’e 7 kilometre mesafede yer alıyor. Ofis çalışanlarının iş konforunu arttırmak ve kurumsal ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla dizayn edilen Ferko Signature, ekstra ofis alanlarıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 500 metrekarelik ofis alanına sahip olan Business Center’da yüksek standartlarda planlanmış ofisler ve toplantı odalarıyla toplantılara ayrı bir bakış açısı getiren Ferko Signature, iş görüşmeleri için de ‘Signature Lounge’ ile özel toplantılara ferah mekânlar sunuyor. Klasik iş hayatına tamamen farklı bir dokunuş sunan Ferko Signature, ferah ve modern ofislerinin yanı sıra molalar için özel olarak tasarlanan ‘Kent Bahçesi’ ile de farklılığını ortaya koyuyor. ‘Kent Bahçesi’ konsepti ile oluşturulan yeşil alan, kafe ve restoranları da içinde barındıran bölge, iş yaşamının temposunda çalışanlara nefes alacak zamanlar yaratıyor.

NEFES ALAN OFİSLER
Ferko Signature’da tüm ofisler yüksek oranda nefes alabilen şekilde dizayn ediliyor. Tüm ofislerde, cam oranı en yüksek düzeyde tutularak tasarlanan proje doğal ışık banyosu sağlarken üç cepheden görüş alanına da imkan sağlıyor. 13’ncü kata kadar manuel, 13. kat üzerinde ise bina otomasyon sistemi dâhilinde çalışan ve otomatik olarak açılabilen pencereler ile de ofis hayatının en büyük sorunlarından biri olan temiz hava eksikliğine Ferko Signature çözüm sunuyor. Ferko Signature ayrıca, toplam 5 katta 785 araç kapasiteli kapalı otoparkı, otoparka değişik katlardan direk geçişleri ve kapalı otopark için, her 100 metrekare brüt alanda 1 araçlık kullanım hakkı sağlıyor.

4 AYDA YÜZDE 53’ÜNÜ SATTI
Ferko İnşaat, Ferko Signature projesini tanıttıktan 4 ay sonra projenin yüzde 53’ünü sattı. Kısa bir sürede projeye yoğun ilgi olduğunu belirten Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, “Haziran ayında lansmanını yaparak satışına başladığımız Ferko Signature projemizde oldukça büyük bir yol kat ettik. Levent’in göbeğinde, tüm bağlantı yollarına yakın olan projemiz yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor” dedi.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Ferko İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye açısından baktığımız zaman gayrimenkul sektörünün markalı konut projeleriyle birlikte bir üst segmente taşınarak çok büyük mesafe kat ettiğini söylemek mümkün. Ayrıca hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleriyle de nitelikli konutların sayısı artıyor. Böylece insanlar kendilerini güvende hissettikleri konutlarda hayatlarını devam ettirmeye başlıyor. Gayrimenkul sektörünün daha da gelişmesi için her segmentten tüketiciye ulaşmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Alım gücüne göre çeşitlenmiş markalı konut projelerinin hem Türkiye’deki bozuk kentleşme oranını düşüreceğini hem de gayrimenkul sektörünü büyüteceğini söylemek mümkün.
Gayrimenkul sektörünün en önemli sorunlarının başında ise vergi yükü geliyor. Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının arsa ve emlak değerine göre yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 olması sektörde en önemli şikâyet konusu. Anılan vergilerin orta gelir grubunu ve ilk defa konut alacak grubu temel alarak revize edilmesi gerekiyor. Türkiye nüfus artışı, göç, deprem riski ve kentsel dönüşüm konuları nedeni ile yılda 600 bin konut üretmesi gereken bir ülke… Bu nedenle orta gelir grubuna yönelik konut üretiminin artarak devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca İstanbul’da A sınıfı ofislere talep artışı olsa da alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında yer seçimi ve konsept sorunu yaşanıyor.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Son dönemlerde üretilen projeler açısından baktığımız zaman gayrimenkul sahiplerinin ihtiyaçlarına karşılık veren, sosyal donatıları zengin, toplu taşımaya yakın olarak inşaa edilen projelerin farklılaşarak bir adım öne çıktığını söyleyebiliriz.

* Gelir seviyesi açısından kimleri hedefliyor?
Ferko Signature hem özellikleri hem de bulunduğu konum dolayısıyla projede yerini alan tüm markaları bir üst segmente taşıyacak bir proje olarak hayata geçiyor. Projemizde yer alan markalar hem İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden Levent’te hem de prestijli bir projeden yer almış olacak.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
Yakın zamanda İstanbul’da birkaç projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan biri Cendere Yolu’ndaki ofis, ticari alan ve otelden oluşan projemiz. Göktürk tarafında arsalarımız var, burada hem ticari hem de konut çalışmalarımız olacak.

BAHÇEŞEHİR’DE 0 FAİZLİ EVLER
Emlak Konut GYO güvencesiyle, Be-ma İnşaat tarafından Bahçeşehir’de hayata geçirilen Göl Panorama Evleri’nde cazip bir kampanya başlatıldı. 60 aya sıfır faizle daire sahibi olma imkânı sunulan projede avantajlı ödeme planları da bulunuyor.

İstanbul’un hızlı gelişen bölgelerinden Bahçeşehir ve çevresinin en büyük projesi olarak öne çıkan Göl Panorama Evleri’nde avantajlı ödeme planlarının sunulduğu cazip bir kampanya dönemi başlatıldı. TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO güvencesiyle, Be-Ma İnşaat tarafından inşasına devam edilen projenin kısa bir süre devam edecek kampanyası kapsamında; kişiye özel oluşturulan ödeme planlarına ek olarak 60 aya kadar 0 faizle daire sahibi olma imkanı bulunuyor. Göl Panorama Evleri; ödeme avantajlarıyla kira derdinden kurtulup, ev sahibi olmak isteyenlere fırsatlar sunuluyor.

530 MİLYON YATIRIM DEĞERİ
Projede; 207 bin TL’den, 763 bin TL’ye varan fiyat aralıklarıyla; minimum 69.54 metrekarelik 1+1’den, maksimum 240 metrekareye 4+1’e uzanan daire seçenekleriyle de dikkat çekiyor. Küçükçekmece Gölü’ne hakim konumuyla dikkat çeken proje, 1431 konut, 40 adet bağımsız ticari ünite ve 300 metre uzunluğundaki cadde mağazasıyla bölgenin yeni merkezini oluşturuyor. Bahçeşehir’in hemen karşısında konumlanan, Göl Panorama Evleri, 530 milyon liralık yatırım değeriyle ön plana çıkıyor.

4 BİN 300 KİŞİ YAŞAYACAK
Göl Panorama Evleri projesi, 95 bin metrekare arsa üzerine inşa ediliyor. Küçükçekmece Gölü manzarası, göl koruma havzasıyla göz kamaştıran projenin mimari tasarımı, Tago Mimarlık imzasını taşıyor. 10 blok üzerinde yükselen projenin, tamamlandığında yaklaşık 4 bin 300 kişiye ev sahipliği yapması bekleniyor. Satışların devam ettiği projede konutlar; 2016 yılının Aralık ayında tamamlanarak sahiplerine teslim edilecek.

7 BİN METREKARELİK ALIŞVERİŞ CADDESİ
Göl Panorama Evleri, 95 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılıyor. TEM otoyolu boyunca, 7 bin metrekare üzerine kurulu, 40 bağımsız ticari üniteden oluşuyor. 300 metrelik alış veriş caddesiyle, Göl Panorama Evleri şık dükkân ve mağazalarıyla yatırımcının tüm standartlarını yansıtıyor. Yerli ve yabancı yatırımcı konutlara yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor.

YÜZDE 83’Ü YEŞİLE AYRILDI
Bahçeşehir’e inşa edilen proje, yüzde 83’ü tamamen yeşil alana ayrılarak, doğal yaşam merkezi haline geliyor. Göl Panorama Evleri; doğayı doyasıya yaşamak isteyenler için çocuk oyun alanları, dinlenme alanları, yürüyüş alanları, yüzme havuzu, fitness merkezi, sauna, buhar odası, spor alanlarıyla dikkat çekiyor.

SEKTÖR İÇİN NE DEDİ (Be-ma İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Halil Durna)

* İnşaat sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk inşaat sektörü, dünyaya oranla daha hızlı gelişiyor. Türk firmaları dünyanın en önemli inşaat firmaları arasında yerini alıyor. Açıkçası dönemsel durgunluk ve dalgalanmalara rağmen sektörün gelişerek, büyüyeceğine ve ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceğine inanıyorum. Tabii ki sektörün gücünün ve getirilerinin yanı sıra zaafları ve eksiklikleri de değerlendirilmeli.

* İnşaat sektöründe birçok proje gerçekleştiriliyor. Nasıl farklılaşmak gerekiyor?
Her projenin kendisine has özellikleri vardır. Projeler genellikle, konumu ve ulaşım kolaylığı sebebiyle tercih ediliyor. Bir projenin çok başarılı olabilmesi için insanlara rahatça yaşam sürebilecekleri alanlar oluşturabilmeli. İlk etapta; ‘şehir içinde’, ‘doğal yaşam’ sunabilmeli. İnsanların hayatlarının tüm aşamalarını takip eden sosyal donatı alanları hazırlamalı. Yani projelerin farklılığı sadece mimari özellikleriyle ortaya çıkmıyor. Konutlarda yaşayacak sakinlerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bir yaşam alanı inşa etmek gerekiyor.

* Söylemek istedikleriniz?
Biz, Göl Panorama Evleri’yle insanların bütün ihtiyaçlarını karşılayan mükemmel bir konuma sahip proje inşa ediyoruz. TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO güvencesiyle 1.431 konut ve 40 ticari üniteden oluşan dev bir projeye start veriyoruz. Projemiz, Bahçeşehir’in tam karşında, Küçükçekmece Gölü’ne bakan eşsiz bir noktada yer alıyor. 95 bin metrekare üzerine, binalarımızın yüzde 10’unu oturtuyoruz. Projemizde yüzde 83 peyzaj alanımıza gölet alanlarımız var. Meyve ağaçlarımız var. Çocuklarımız için çok doğal bir ortam oluşturuyoruz. Projemiz gelecekte Kanal İstanbul manzaraları olacak.

* Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir?
Göl Panorama Evleri’nde inşaatımıza hızla devam ediyoruz. Göl Panorama Evleri projemizin yanı sıra bugüne dek birçok kamu projesinde yer aldık. Bu projemize devam ederken markalı konut sektöründeki projelerimize ve sektördeki diğer faaliyetlerimize devam etmek üzere çalışmalarımız sürüyor.

1403 EVİ DÖNÜŞTÜRÜYOR
Emlak Konut GYO ve Esenler Belediyesi işbirliğiyle, Esenler Havaalanı Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1403 riskli bina yenilenerek, hak sahiplerine yenileri teslim edilecek. Toplam 2 bin 373 dairelik projede satışa sunulan 970 konut ile gerekli finansman sağlanacak.

Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen İstanbul Esenler Havaalanı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm süreci devam ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO, Esenler Belediyesi ve Eskon işbirliği ile hayata geçen Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesinde 970 konut satışa çıktı. Toplam 2 bin 373 konutun yer aldığı projede 1403 konut hak sahiplerine verilirken, satışa sunulan 970 konuttan sağlanan gelirle proje hayata geçecek. Temeli atılan ve 18 ay sonra tamamlanması beklenen projeyi sosyal sorumluluk olarak ele aldıklarını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Projeden kar beklentimiz yok. Türkiye’nin en büyük 17’inci şirketi ve en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak kentsel dönüşüm seferberliğinde biz de üzerimize düşeni yapmak istedik. Projedeki için yaklaşık 500 milyon lira yatırım yapılacak. Satışa çıkan dairelerden de en az bu oranda gelir bekleniyor. Önümüzdeki dönemlerde de ülkemizin geleceğini şekillendirecek kentlerimizin siluetlerini belirleyecek miras niteliğinde olan kentsel dönüşüm projelerinde de aktif rol üstleneceğiz” dedi.

OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİ
Projedeki 55 ticari ünitenin 32’sinin de hak sahiplerine ait olduğunu belirten Kurum, 1+1’den 4+1’e kadar değişik büyüklüklerdeki evlerin 281 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu dile getirdi. Binaların dış cephesinde Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyacağını belirten Kurum, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanacağız. Isı ve ses yalıtımına kadar tüm ayrıntılar üzerinde ayrıntılı düşünülen bir proje. Projede Siyah Kalem Mimarlık, Güryapı İnşaat ve Özyazıcı İnşaat ile çalışacağız” dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM
Esenler ’deki 159 bin konutun 100 bin tanesinin riskli olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, kamu eliyle 7 bin konutun dönüşüm sürecini yönettiklerini ifade etti. Bölgedeki hak sahipleri için 18 ay olan kira desteğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları çalışmayla 36 aya çıkardıklarını söyleyen Göksu, “Riskli evlerde yaşayan hak sahipleri 100 metrekarelik yeni evinin 80 metrekaresi için ödeme yapmayacak. Yüzde 20’lik farkı ise satış değil, inşaat maliyeti üzerinden özel ödeme planlarıyla ödeyecek” dedi. Kentsel dönüşümün kamu eliyle yapıldığına dikkat çeken Göksu, yerinde dönüşüm yapmaları sayesinde hak sahiplerinin aynı mahallede aynı insanlarla yaşamaya devam edeceklerini dile getirdi.

İHALELERE HAZIRLANIYOR
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum 2014 yılı Ağustos ayı itibariyle 5 bin 298 adet bağımsız bölümün satışını gerçekleştirdiklerini ve toplam satış hasılatlarının yaklaşık 2.5 milyar TL olduğunu söyledi ulaştı. Halka arzdan elde ettiğimiz gelirle, 2014 yılı içerisinde yaklaşık 3.5 milyar TL değerinde arsa alımı yaptıklarını belirten Kurum, “2014 yılı içerisinde alımını gerçekleştirdiğimiz arsaların bazılarının ihale süreçlerini tamamladık ve yükleniciler ile sözleşmeleri imzaladık. Şehir merkezi olarak değerlendirilebilecek konumlarda, çok değerli arsalarımız mevcut. Bunlara örnek vermek gerekirse İstanbul Maltepe ve İstinye arsalarını sayabiliriz. Bu çok önemli 2 arsanın ihalesini önümüzdeki 2015 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ankara ve İstanbul’un çeşitli bölgelerinde portföyümüzde bulunan diğer bazı arsaların da ihalelerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca en büyük projemiz olacak olan Kazlıçeşme’deki arsamızda da gelecek yılın ilk yarısında satışlara başlamayı planlıyoruz” dedi. Bu sene yurt içinde gerçekleşen yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden dolayı yurt dışında ise FED’ in faiz artırımı yönünde verdiği sinyaller nedeniyle her sektörde bir yavaşlama yaşandığı hatırlatan Kurum, faiz oranlarının kademeli olarak düşmeye başlaması, seçim dönemlerinin de sona ermesi gayrimenkul sektörü piyasasının hareketlendiğini söyledi.

2015’E KENTSEL DÖNÜŞÜM DAMGA VURACAK
Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, inşaat sektörünün 2015 yılında kentsel dönüşüme odaklanacağını söyledi. Keten, dönüşüme olan taleplerin artmasıyla sektörün canlandığını ifade etti.

2014 yılının Keten İnşaat ve inşaat sektörü için yoğun geçtiğini ve kendilerine getirilen projelerin hemen hemen hepsini değerlendirdiklerini ancak 2015 yılının daha durgun olacağını belirten Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten “Türkiye konut pazarını mercek altına alan araştırmalar ve uzmanları özel sektörün kentsel dönüşüme daha fazla destek olması gerektiğini ortaya koyuyor” dedi. Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman& Wakefield’in, gündemi bir süredir meşgul eden Türkiye konut pazarında fiyat balonu iddialarına, hazırladığı araştırma cevap verdiğini belirten Keten, şunları söyledi: “Türkiye konut sektörü: Fiyat Balonu” araştırmasına göre; fiyat-kira ve fiyat-gelir oranlarına bakıldığında Türkiye’de balon göstergesi olabilecek keskin bir değişim yok diyor. Ayrıca Kentsel Dönüşüm Yasası’yla artan taleplerin de piyasaya yansıdığını belirtmek isterim.”

Selahattin Keten gayrimenkul sektörünü şöyle analiz ediyor;
“Güncel makine ve ekipman, deneyimli , yetenekli teknik personel, teknolojik imkân, değişik iş dallarında deneyim ve uzmanlık, merkezi karar alma süreçleri ile maliyet odaklı faaliyet ve esneklik, yüksek risk alma potansiyeli, büyük sermayelere gereksinim duymadan ve hızlı şekilde hareket edebilme, lokal ihtiyaçların iyi tanınması ve yerel otoritenin işleyişini ve mekanizmalarının yabancılara göre daha iyi bilinmesi ve inisiyatif alabilme yeteneğini sektörün güçlü yönleri olarak sıralayabiliriz. Sektöre giriş-çıkışın kolay olması nedeniyle müteahhit sayısının fazlalığı, müteahhit sayısının fazlalığının iş hacimlerinin daralmasına neden olması, bürokratik engellerin fazlalığı, işçilik maliyetlerinin yüksek olması, sertifikalı işçi sayısının az olması, finansman altyapının zayıf olması, Ar-Ge faaliyetlerinin yetersizliği, sektörün arkasında yer alacak özel ya da devlet kaynaklı finansman ve sigorta imkânlarının kısıtlılığı ve devlet desteği eksikliği, müşavir firmaların yeterli büyüklüğe ulaşmamış olması, aşırı düşük fiyat tekliflerin kar marjlarını düşürmesini ise sektörün zayıf yönleri olarak gösterebiliriz”

FIRSAT VE TEHDİTLER
2023 hedefleri ve güçlü ekonomiye geçiş sürecinde inşaat sektörü açısından kalıcı ve hızlı bir iç talep artışının mümkün olabileceğini söyleyen Selahattin Keten; artan nüfus ve şehirleşmenin konut ve altyapı talebini arttırdığını dile getirdi. Keten sektör için tehditleri ise şöyle özetledi: “İçinde bulunduğumuz dönemde dünya ekonomisindeki dalgalanmaların doğrudan doğruya ülkemiz ekonomisini etkilemesi, geleceğe ilişkin öngörüleri olumsuz etkilemesi nedeniyle tüketim eğilimini azaltması, Kamu İhale Mevzuatı ve uygulamalarının çözümleyemediği aşırı düşük tekliflerin sektör karlılığını, dolayısıyla sermaye birikimini engellemesi, düşük fiyatların iş ahlakı ve etiğini de olumsuz etkilemesi ile inşaat kalitelerinin düşmesi, ‘müteahhit’ kavramı ile ilgili bir tanımın ve sınırlamaların olmaması, emtia fiyatlarının artması ve iş yapma ve aldığı işi bitirme kararlılığını ise sektörün tehditleri olarak gösterebiliriz.”

1977’den bu yana 100’ün üzerinde proje yaptıklarını söyleyen Selahattin Keten, “Teslim ettiğimiz her projeye 3 yıl garanti veriyoruz. Devam eden 16 projemiz var. Bu yıl 5 bina teslim ettik ve 5 yeni projeye başlayacağız “dedi.


İlandır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!