Gaye Petek'e övgü

İslamcı gazeteler günlerdir özür dilememi istiyorlar ama ben Gaye Petek’ten özür dilemek istiyorum: Hürriyet gazetesi adına iki saatini çaldığım, daha sonra da İslamcı gazetelerin saldırı hedefi olmasına neden olduğum (olduğumuz) için.

***

Bir kez daha yazıyorum: Gaye Petek, bana, “Müslümanlar mini etekli kızı yaktılar”, demedi. Mahalle ve sitelerin gündelik yaşamını cehenneme çeviren (ki bunların arasında her din ve inançtan, her siyasal görüşten insanlar olabilir) serserilerin, kabadayıların yaktığını söyledi.
Ben de Müslümanların mini etekli kızı yaktıklarını yazmadım.
Bu durumda sorunun manşetten (“Mini etekli kızı yaktılar”) çıktığını ileri sürenler var. Ama manşette de Müslümanların yaktığı yazmıyor.
İçerde kimin yaktığı açıklanıyor. Ama bu yakma olayı ile Müslümanlar arasında herhangi bir ilişki kurmak söz konusu değil.

***

Vicdansız ve gazetecilik etiğinden yoksun birtakım yaratıklara muhatap olmak zorunda bıraktığım için Gaye Petek’ten özür dilerim.
Örneğin bunlardan biri, Ahmet Hakan (Sabah, 25 Aralık 2003) vur abalıya yağmasından pay kapmak için bakın neler uyduruyor:

“ ...[Gaye Petek] Özdemir İnce ve Mine Kırıkkanat’ın yakın dostu... Ayrıca Özdemir İnce’nin, ‘Müslümanlar bir genç kızı mini etek giydiği için diri diri yaktılar’ diye yazdığı ve yalan olduğu ortaya çıkan haberin kaynağı.”

Gaye Petek benim yakın dostum değil, dostum da değil. Ama bu olanlardan sonra bu şansı yitirmiş olabilirim. Geçmişte aynı ortamda bulunmuş ve tanışmış olabiliriz, ama ben anımsamıyorum. Elele Derneği’nin çalışmalarından da 15 Aralık 2003 tarihinden önce haberim bile yoktu. O gün dernek bürosuna gittiğim zaman öğrendim ve yapılan çalışmalara hayran kaldım.

Gazeteciliğin “G”sinden habersiz bu muharrir en küçük bir kuşku ve utanç duymadan Gaye Petek’i yalan söylemekle, beni de bu yalan haberi gazeteme yazmakla suçluyor. Okuduğu Türkçe metni anlamaktan aciz adam!
Ve bunu da, galiba, İslami hassasiyet nam ve hesabına yapıyor!
İşte bu nedenle özür diliyorum Gaye Petek’ten!

***

İslami hassasiyetle mücehhez (donanmış) bir başka gazete muharririnden (Hasan Karakaya, Vakit, 23 Aralık 2003) Gaye Petek’in dedesinin sabatayist (aynı çevre benim de ‘sabatayist’ olduğumu yazdı), babasının Marksist olduğunu öğrendim.
Hasan Karakaya, Gaye Petek’in babası Fahri Petek’i, “Türkiye Emekçi ve Köylü Partisi”nde çalışmakla, Nazım Hikmet dostu olmakla, dönemin siyasal ortamı dolayısıyla Fransa’ya kaçmış olmakla suçluyor.
Fahri Petek’in geçmişi suçlanacak değil, tam tersine övülecek, övünülecek bir geçmiş! İslami hassasiyetle mücehhez gazete muharririnin bunu anlaması olanaksız.
Meğer, İslamcı yazarların yazdığı kadar Marksist, komünist ve ateist değilmişim ki Fahri Petek Bey’i ne yakından ne de uzaktan tanıyorum. Ancak, yakın tarihimizle ilgilenen bir yazar olarak, böyle bir geçmişe saygı duyarım.
Ne mutlu ki Gaye Petek’in övünülecek, saygı duyulacak bir babası var!

***

Gaye Petek’i överim! Gaye Petek’ten özür dilerim!
Yazarın Tüm Yazıları