Gauck: Darbe girişiminden sonraki gelişmeler beni çok endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Gauck: Darbe girişiminden sonraki gelişmeler beni çok endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2016 11:21

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye'deki darbe girişimiyle İngiltere'nin AB'den çıkmasının birbirleriyle bağlantısının olmadığını, ancak iki olayın Avrupa Birliği’ni derinden etkileyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

BILD gazetesine konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye'deki askeri darbe girimiyle ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: “İki olay arasında bir bağlantı görmüyorum. Ama iki olayın muhtemelen AB üzerinde de yoğun etkisi olacak. Gerçi darbe girişimi önlendi. Ama sonrasındaki gelişmeler beni çok endişelendiriyor. Türk hükümeti, hukuk devleti ve demokratik ilkeleri koruyarak, bu olayın üzerine gitmeli. Bunun dışındaki bir hareket, Türkiye'de demokrasiye zarar verir.”

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ BASİT DEĞİL
Türkiye büyük sorunlarla karşı karşıya, hem içerde güçlü toplumsal karşıtlıklarla, hem de bölgede. Bu sorunların çözümü basit değil. Çok hareketli ve tehditlerle karşı karşıya bir dönemden geçiyor olsak bile, NATO üyesi ve AB ile üyelik müzakereleri yürüten Türkiye ortak kurallara uymalı. Demokrasi ve hukuk devleti kuralları biz Avrupalılar için müzakere edilemez.”

GÖSTERİ YAPMALARINDA SORUN YOK
“Yüzlerce ölü ve binlerce yaralının yası, Almanya'daki Türk kökenli vatandaşlarımızda oldukça büyük. Biz onların yasının yanındayız. Birçoğu ‘Türkiye nereye gidiyor?’ diye merak ediyor. Onların yaslarını ve endişelerini dile getirmek için burada gösteri yapmalarında, olay çıkarmadıkları sürece hiçbir sorun yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!