Gatsby’e muhteşem yorumu

Haftanın filmi yolunu dört gözle beklediğimiz “Muhteşem Gatsby” hiç kuşkusuz. Enfes fragmanıyla epeydir aklımızı alan film, Fitzgerald’ın romanının neye dönüştüğü kadar oyuncuları ve tasarımıyla da merakımızı cezbediyor.

Haberin Devamı

Muhteşem Gatsby
The Great Gatsby
Yönetmen: Baz Luhrmann
2013/Avustralya-ABD/142’

Her çektiği tartışmasız deha ürünü olan Avusturyalı yönetmen Baz Luhrmann’ın merakla beklenen son filmi “Muhteşem Gatsby”, F. Scott Fitzgerald’ın sinemaya çekilmesi imkânsız sayılan aynı adlı romanından uyarlandı. Luhrmann bir kez daha kendi görsel yorumunu katarak klasik hikâyeyi daha once hiç görülmemiş bir şekilde yorumluyor. Film, yazar olmak isteyen Nick Carraway’in Midwest’ten ayrılıp NewYork’a yerleşmesini anlatıyor. Hikâyenin geçtiği 1922 senesi baharı, ahlaki değerlerin çöktüğü, ışıltılı jazz hayat tarzı, kaçakçıların ve yükselen hisse senetlerinin dönemi. Amerikan rüyasının peşinden giden Nick, kuzeni Daisy ve onun soylu çapkın kocası Tom Buchanan sayesinde partici, gizemli milyoner Jay Gatsby’e komşu olur. Nick artık son derece zengin insanların aşk ve entrika ile dolu hayatlarına çekilmiştir. Nick bu hayata şahit oldukça imkansız aşk, bozulamaz hayaller ve trajedilerle dolu bir hikayeyi kaleme alarak günümüzün modern hayatına ayna tutar. Jay Gatsby karakterinde Leonardo DiCaprio’yu izleyeceğimiz filmde Tobey Maguire, Carey Mulligan gibi ünlü isimler de rol alıyor.

Haberin Devamı

Bana korkuyu anlat

Korku Hikâyeleri
Horror Stories
Yönetmen: Jung Bum Shik, Lim Dae Woong, Hong Ji Young, Kim Gok
2012/Güney Kore/108’

Genç bir kadın kendisini kaçıran katille bir anlaşma yapar ve zaman kazanabilmek için ona korku hikâyeleri anlatmaya başlar. Tıpkı Binbir Gece Masalları’ndaki Şehrazat gibi… 4 yönetmenin kendi hikâyesini çektiği ve bakıldığında bir bütünlük taşımayan “Korku Hikâyeleri”, türün iflah olmaz tutkunlarına sesleniyor.

Eskisi gibi değil ama yine de Bertolucci

Ben ve Sen
Io e te
Yönetmen: Bernardo Bertolucci
2012/İtalya/96’

Usta İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci’nin “Dreamers/Düşler, Tutkular, Suçlar”dan 7 yıl sonra çektiği film, ünlü yazar Niccolò Ammaniti’nin aynı adlı romanından uyarlanmış. Film, okuldan nefret eden, ailesiyle arası bozuk olan ve dünyanın sonuna dair tuhaf fikirlere sahip 14 yaşındaki Lorenzo’nun kendinden hayli büyük yaştaki üvey kız kardeşi Olivia’nın eve gelişiyle değişen hayatını anlatıyor. Bertolucci’yi özleyenler kaçırmasın ama ustanın eski günlerini arayanları hayal kırıklığı bekliyor, söyleyeyim.

Haberin Devamı

17 yıl sonra Tunç Okan

Umut Üzümleri
Yönetmen: Tunç Okan
2012/Türkiye

Kısacık filmografisine rağmen yıllar içinde kült mertebesine dönüşmüş filmlerle anılan Tunç Okan’ın “Fikrimin İnce Gülü”nden 17 yıl sonra çektiği “Umut Üzümleri”, Fakir Baykurt’un ‘Kaplumbağalar’ adlı hikâyesinden uyarlama. Filmde Ahmet Mekin, Yetkin Dikinciler, Altan Erkekli gibi isimler rol alıyor.

Antalya’nın en iyisi

Güzelliğin On Par’ Etmez
Yönetmen: Hüseyin Tabak
2012/Türkiye-Avusturya/85’

Geçtiğimiz sene Antalya’da “En İyi Film” seçilen ve “Türk filmi olmadığı” tartışmalarıyla da gündeme gelen “Güzelliğin On Par’ Etmez” haftanın öne çıkan yerli yapımlarından. Film, Avusturya’ya göç eden ve burada tutunamayan bir ailenin hikâyesini 12 yaşındaki Veysel’in gözünden anlatıyor. İlk film olmanın eksikliğini taşısa da naif hikâyesi ve anlatımıyla ilgiyi hak ediyor.

Haberin Devamı

O zaman şarkı söylemek lazım

Dörtlü
Quartet
Yönetmen: Dustin Hoffman
2013/İngiltere/98’

Zamanın ünlü müzisyenleri emekliliklerini yaşadıkları yaşlılar evi Beecham House’un kapanmasını önlemek için bir konser düzenlemeye karar veriyorlar. Ancak bunu yapabilmeleri o kadar kolay değildir; çünkü kapanmayan defterler onların bir araya gelmesinde en büyük engeldir. Dustin Hoffman’ın ilk yönetmenlik denemesi olan film, Maggie Smith, Michael Gambon, Billy Connolly ve Pauline Collins gibi İngiliz sinemasının dört usta ismini buluşturuyor.

Gençler hangover olunca

Çılgın Doğumgünü
21 and Over
Yönetmen: Jon Lucas, Scott Moore
2013/ABD/93’

“The Hangover/Çılgın Bir Gece”nin senaristleri ilk kez kamera arkasına geçiyor ve en yakın arkadaşları Jeff Chang’i sürpriz bir 21 yaş partisine sürükleyen Casey ve Miller’ın çılgın gecesini anlatıyor. Hangover olmuş gençlerin maceralarından komedi yaratmaya çalışan film, türe yeni bir şey katmıyor.

Yazarın Tüm Yazıları