Garsonlardan utanmayınkredi kartınızı gözünüzün önünden ayırmayın

Şu anda Türkiye’de kullanılan kredi kartlarının yüzde 94’ü çipli. Bankalararası Kart Merkezi’nin rakamlarına göre kredi kartı dolandırıcılığında, çipli sisteme geçildikten sonra yüzde 73 düşüş olmuş. Bu oranı daha da yükseltmek mümkün ve bir yolu da garsonlardan utanmamak...

Meselenin garsonlarla ne ilgisi var, değil mi?

Çipli sisteme geçildikten sonra, kredi kartıyla alışverişin sahtekarlık bakımından riskli olduğu iki alan kaldı; internet ve restoranlar.

Restoranlar, kredi kartını gözümüzün önünden ayırdığımız sayılı yerlerden. Pek çok mekanda hálá hesap istendiğinde masaya mobil pos makinesi getirilmiyor. Getirmeleri için bunu özellikle belirtmek gerekiyor. Pek çok kişi, garsonu zan altında bıraktığını hissederek, pos makinesini masaya istemiyor, garsona kredi kartını teslim ediyor. Ve gözünün önünden ayırmış oluyor.

Oysa Türkiye genelinde portatif (mobil) pos makinesine sahip iş yerlerinin oranı yüzde 98. Yani İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana gibi büyük şehirlerde, bir restoranın mobil pos makinesine sahip olmaması imkansız gibi bir şey. Buna karşılık ben gözlerimle, bir müşterinin, şifre girmek üzere kasaya gitmeye üşendiği için şifresini garsona söylediğini ve kartını verdiğini gördüm. Özellikle 45 yaş üstü erkeklere, masaya pos makinesi istemek ayıp bir şeymiş gibi geliyor. Ama değil, lütfen özellikle belirtin ve makineyi masaya isteyin. Çünkü kartı gözünüzün önünden ayırdığınız her sefer risk almış oluyorsunuz.

Diyebilirsiniz ki: "Ama nasıl olsa hálá imza karşılığı ödeme yapılabiliyor. Madem güvenli değil neden tamamen kaldırılmıyor?" Haklısınız.

Şifreli döneme geçişin reklamları yapılırken ve son tarihler verilirken, ben de bir süre sonra slip imzalayarak ödemenin tamamen kalkacağını sanmıştım. Oysa kalkmamasının mantıklı bir sebebi var.

Başta da dediğim gibi Türkiye’de çipli kredi kartı oranı yüzde 94. Geriye kalan yüzde 6, yabancı bankaların kartlarını kullananlar. Ve Avrupa’da sadece Fransa, İngiltere ve Türkiye şifreli sistemi kullanıyor. Eğer slip imzalama yöntemi tamamen kaldırılsa, yabancı bankalardan kartı olanlar ve turistler, Türkiye’de kart kullanamaz hale gelir. Kaldırılmamasının nedeni bu.

Eğer kartınızın kopyalanmasını istemiyorsanız, kartınızı gözünüzün önünden ayırmayın, her seferinde ödemenizi şifreyle yapın. Eğer mekanda gerçekten mobil pos makinesi yoksa, üşenmeyin, utanmayın, kalkın kasaya gidin.
Yazarın Tüm Yazıları