Garantörlük yerine uygulama anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Garantörlük yerine uygulama anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 23:14

28 Haziran’da İsviçre’nin Crans-Montana bölgesinde garantör ülkelerin de katılacağı Kıbrıs zirvesinde, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılarak yerine uygulama anlaşmasının konulacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rum medyasının haberlerine göre, BM temsilcisi Espen Barth Eide, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin Kıbrıs’ta Türk ve Rumların oluşturacağı yeni anayasal düzenle ilgili anlaşmayı imzalamasını gündeme getirdi.

YOL HARİTASINDA YAZIYOR

BM’nin Kıbrıs’ta Rum ve Türklere sunduğu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da Ankara’ya getirdiği İsviçre’deki zirvede izlenecek yol haritasıyla ilgili belge, Rum medyasında geniş yer buldu. Kıbrıs sorununda ‘güvenlik’ adadaki Türk askeri, ‘garantiler’ ise Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye verilen Ada’ya tek taraflı müdahale hakkı olarak tercüme ediliyor.

BELGE 3 BÖLÜM

Rum Fileleftheros gazetesinin yayınladığı BM belgesi, Türk ve Rumların yeni kuracağı Federal Kıbrıs’ın güvenliğini, iç ve dış güvenlik, anayasal güvenlik ve anlaşmanın uygulanması olarak 3’e ayırıyor. BM belgesi, 1960’da imzalanan mevcut garantörlük anlaşması yerine çözümün uygulanmasına yönelik anlaşma imzalanmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

Uygulama anlaşmasında Türk askeri kademeli olarak azalacak. Garantör ülkeler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, Kıbrıs’ta yeni kurulacak anayasal düzen anlaşmasını imzalayacak. Türk askerinin tamamen çekilip çekilmeyeceği konusu ise İsviçre’deki müzakerelerin odak noktasını oluşturacak. Bu nedenle belgede, Türk askerinin çekilmesi yerine, ‘askeri varlığının düzenlenmesi ve adaptasyonu’ ifadeleri kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!