Garanti'de dört seanslık tavan

Bugünlük piyasa verilerini bir tarafa bırakalım ve piyasanın ayrıntılarına göz atalım. Arjantin krizinin ikinci gününden itibaren bankacılık sektöründe ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Borsadaki banka hisse senetlerinden bahsediyoruz.

Yapı Kredi Bankası ve Akbank hisse senetlerinde yoğun satışlar göze çarpıyor. Ama bizim üzerinde durmak istediğimiz bu değil. Asıl konu Garanti Bankası'nın performansı…

Garanti Bankası'nun 11 Temmuz'daki fiyatı 4 bin 600 lira. Cuma akşamı kapanış fiyatı ise 6 bin 100 lira. Yani iki gün içinde, dört seansta dört tavan. Yüzde 30'luk bir fiyat pirim. İşlem hacminde 12 Temmuz'da ilk, 12 temmuz'da ikinci sırada.

Bu hisse senedinde en çok net alımı yapan aracı kurum ise Bender Menkul Değerler. Son üç gün içinde 30 trilyona yakın net hise senedi satışı yapan bu aracı kurumun sadece Cuma günü Garanti Bankası'ndaki net alımı 9.1 trilyon lira. Bu aracı kurumun ardından ise net alımlarda Global Menkul Değerler ve İnfo Menkul Değerler geliyor. Bender'in Garanti Bankası alımlarının kim tarafından yapılıdğına gelmeden bir bakalım bu aracı kurum başka hangi hisse senetlerinde alıcı hangilerinde satıcı imiş:

Finansbank'ta 5.6 trilyon net alım, bunun karşılığında Yapı Kredi Bankası hisse senedinde 13.1, Akbank'ta 5.7 ve İş Bankası C hisse senedinde 1.5 trilyon net satış.

Piyasa oyuncuları bu alımların yabancı alımı olabileceğini belirtiyor. Ama daha bir gün önce satış yapan yabancının ve satışlarına devam ettiği belirtilen yabancı yatırımcının neden dönüp Garanti Bankası hisse senedi aldığı yine aynı oyuncular tarafından dile getirilen şüpheler arasında. Bu alımların yerli büyük bir oynucunun alımı olduğu söylentileri de mevcut. Buna karşın bu oyuncunun bu aralar piyasaya girmeye niyetli olmadığı ve zaten elinde bu hisse senedine 4 seans üstüste tavan yaptıracak nakitinin olmadığı da söylentiler arasında.

Söylentilerin arkası getirilebilir. Borsada söylenti tükenmez ama açıkçası Faranti Bankası'ndaki bu operasyonun nedeni çok da anlaşılır değil. Takipteyiz, ilk ipuçlarını yine siz Hürriyetim okurları öğrenecek.
Yazarın Tüm Yazıları