GAP maratoncusu

Güncelleme Tarihi:

GAP maratoncusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birçok kişi Engin Sönmezoğlu'nun adını Cumhuriyet'in 75. yılı kutlamaları çerçevesinde GAP'ta düzenlenen yüzme maratonu sırasında ilk kez duydu. Geçtiğimiz çarşamba günü Atatürk Barajı'nda 37 kilometre yüzen Sönmezoğlu, Türkiye En Uzun Mesafe Yüzme Rekoru'nun sahibi.

Adıyaman'ın Samsat ilçesinin Atatürk Barajı kıyıları geçen çarşamba günü tarihi bir olayın başlangıcına tanık oldu. Eski milli yüzücülerden Engin Sönmezoğlu Samsat'tan suya girdi, 8 saat boyunca 37 kilometre yüzdü ve maratonu Urfa Atatürk Barajı'nda tamamladı. 10.30'dan 18.30'a kadar hiç durmadan kulaç atan Sönmezoğlu 42 yaşında ve maraton yüzen az sayıdaki başarılı sporcularımızdan biri. Halen özel kulüp ve okullarda beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük ve spor koordinatörlüğü yapan Engin Sönmezoğlu Atatürk Barajı'ndaki maraton dışında, Marmara Denizi, Büyükada-Heybeliada ile Marmaris-Rodos Dostluk Maratonu ile de adını duyurdu daha önce. 1995'te Marmara Denizi'nin kirletilmesine tepki göstermek amacıyla Anadolu Feneri ile Esenköy arasında yüzdü. 115 kilometrelik mesafeyi 24 saatte geçen Sönmezoğlu bu maratonla Türkiye En Uzun Mesafe Yüzme Rekoru’nu da kırdı.

Ertesi yıl Habitat II etkinlikleri çerçevesinde 11 Haziran Dünya Çevre Günü'nde düzenlenen maraton için suya girdi. Amaç yine denizlerdeki kirliliği protesto etmekti. Bu kez Bilge Kağan Lisesi'nden 30 öğrenci ile yüzdü ve 8 kilometrelik mesafeyi bir saatte tamamladı. 1 Eylül 1997'de kutlanan Dünya Barış Günü'nde ise Türk-Yunan dostluğuna dikkat çekmek için kulaç attı. 32 kilometrelik Marmaris-Rodos arasındaki mesafeyi çok zor koşullarda olmasına rağmen 6 saatte bitirdi.

Samsat'ta suya girerken Adıyaman Vali Yardımcısı Adnan Damartürk ve maratonun sponsorluğunu yapan Aslanoba Grubu Yönetim kurulu Başkanı Hasan Aslanoba'nın yanısıra eşi ve çocuğu da yanındaydı yüzücümüzün. Atatürk Barajı'ndaki maraton boyunca da en büyük yardımcıları eşi Mana ve oğlu Denizcan oldu. Maraton boyunca bir doktor ve bir kameramanın da bulunduğu teknede onlar da vardı. Engin Sönmezoğlu'nu teşvik ettiler, moral verdiler... Finalde de Urfalılardan ve yarışın sponsorluğunu yapan Aslanoba Grubu yetkililerinden önce onlar tebrik etti Sönmezoğlu'nu.

Maraton bittiğinde cildi tahriş olmuştu milli yüzücünün. Denizde bile bu kadar etkilenmediğini ve suya kimyasal maddeler karışmış olabileceğini söyledi.

Yarıştan sonra birçok kişi Sönmezoğlu'nun o gece erkenden yatıp uyuyacağını sanıyordu. Ama bir bağ evinde düzenlenen ve Türk Halk Müziği sanatçısı Aziz Yıldız ile Çekirge Saz Ekibi'nin katıldığı sıra gecesinin en hareketli kişisi de oydu. Urfa Vali Yardımcısı Hürrem Aksoy, Sönmezoğlu'na saat armağan ederken yüzücünün yakın bir gelecekte Çanakkale - Antalya maratonuna hazırlanacağı konuşuluyordu.

Bir gün Ege veya Akdeniz'de yüzerken yanınızdan hızla geçen bir yüzücü görürseniz bilin ki o Engin Sönmezoğlu'dur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!