Hollanda hükümeti de o yarışma için ‘kışkırtıcı’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Hollanda hükümeti de o yarışma için ‘kışkırtıcı’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 11:19

Hollanda hükümeti, ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders tarafından düzenlenen ‘Muhammed Peygamber’ karikatür yarışmasının, kendi inisiyatifleri dışında gerçekleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET yarışma için “tatsız”, Wilders için de “provokatör” tanımlaması yaptı ancak düşünce özgürlüğüne saygı gereği yasaklanamayacağını vurguladı.

Hollanda hükümeti Cuma günü yapılan bakanlar kurulu toplantısında, karikatür yarışması nedeniyle Pakistan başta olmak üzere, İslam ülkelerinde yükselen tepkileri ele aldı. Kabine, İslam ülkelerine, karikatür yarışmasının hükümetin inisiyatifinde gerçekleşmediği ısrarla belirtme kararı aldı.

Hollanda hükümeti de o yarışma için ‘kışkırtıcı’ dedi
Stef Blok

İSTEYENE AÇIKLAMA YAPILACAK
Dışişleri Bakanı Stef Blok, Hollanda’dan açıklama isteyen Pakistan ve diğer İslam ülkelerine, şu mesajı iletecek:
“Yarışmayı düzenleyen kişi bir parlamento üyesi ama hükümet üyesi değil. Hollanda düşünce özgürlüğü açısından geniş sınırları olan bir ülke. Hükümetimiz, her türlü inanca saygı gösterilmesinden yanadır.”
Bakan Blok’a göre karikatür yarışması “çok tatsız” ve asla kendisinin böyle bir tercihi olmayacak.
Ancak bunun, Wilders’in kişisel değerlendirmesi olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı, “Bu yarışma hükümetin inisiyatifinde değil, buna karışamayız” dedi.
Blok, İslam ülkelerinde yaşayan ya da çalışan Hollanda vatandaşlarının, karikatür yarışması nedeniyle güvenliklerinin tehlikeye atılmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Hollanda hükümeti de o yarışma için ‘kışkırtıcı’ dedi
Mart Rutte

BAŞBAKAN DA TEPKİ GÖSTERDİ
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yarışmayı düzenleyen Wilders’i, “ifade özgürlüğünün sınırlarını zorlamayı seven provokatif bir siyasetçi” diye tanımladı.
Karikatür yarışmasının hangi olumlu amaca hizmet edeceğini anlayamadığını söyleyen Rutte, “Ama herkesin kendi medeniyetine göre bir iç disipline sahip. Değerlendirmesi ona kalmış” diye konuştu.
Hollanda Başbakanı’na göre, inançlı insanların da çok çabuk hakarete uğradığını düşünmemesi gerekiyor. Kendisini dindar biri olduğuna işaret eden Rutte, şunları söyledi:
“Ben Hıristiyanım ve inancım her gün gülünç duruma düşürülüyor. İnançlı insanlar küçük darbelere karşı dayanıklı olmalı. Bu Müslümanlar için de geçerli.”

Haberin Devamı

HÜKÜMETE HAKARET ETTİ
PVV lideri Wilders ise “provokatör” suçlamasına tepki göstererek, “Ben sadece özgürlüğümüzle oynatmak istemediğimizi göstermek istiyorum” dedi. Aşırı sağcı lider, Başbakan Rutte ve hükümet için de, “Korkak İslam sevicileri tarafından yönetiliyoruz. Bu inanılmaz” ifadesini kullandı.
Wilders, parlamento binasında sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek karikatür yarışması ve sergisinin tarihini henüz açıklamadı.
Şu ana kadar 200 karikatürün gönderildiği yarışmanın, Hıristiyanların en önemli kutsal bayramı Noel öncesi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!