Galatasaray'da kritik divan toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Galatasarayda kritik divan toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2014 16:56

Galatasaray'da Başkan Ünal Aysal'ın 3 konu için Genel Kurul üyelerinden isteyeceği yetki üzerine düzenlenen Olağanüstü Divan Kurulu toplantısı Türk Telekom Arena Stadında yapıldı. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal konuşmasında transfer harcamalarını açıklarken Mancini ve Prandelli dönemlerini isimleri ile anlatırken, Fatih Terim'in ismini anmadı ve " Birinci teknik direktörümüz" diyerek bu dönemi özetledi.

Haberin Devamı

AYSAL'I KRİTİK ZİRVEDE 8 YÖNETİCİ YALNIZ BIRAKMADI

Başkan Ünal Aysal'ın büyük önem verdiği kritik toplantı az önce start aldı. Başkan Ünal Aysal ile birlikte 7 yönetici daha bu kritik zirvede Aysal'ı yalnız bırakmadı. Galatasaray yönetiminden TT Arena'daki zirveye Aysal'ın yanı sıra 2.Başkan Özkan Olcay, Genel Sekreter Adnan Nas, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Cibara, Necati Demirkol, Mete İkiz, Ümit Özdemir, Ebru Köksal ve Mehmet İpekdokuyan katıldı. Ayrıca Galatasaray Kulübü İcra Kurulu Başkanı Lutfi Arıboğan ve Galatasaray Genel Koordinatörü Faruk Işık da toplantıda hazır bulundu.

Galatasarayda kritik divan toplantısı


Galatasaray kongre üyeleri divan için TT Arena'da toplantı salonunda hazır bulundular

Haberin Devamı

OLĞANAÜSTÜ DİVAN TOPLANTISINDAN KARELER / ADEM KABAYEL'İN OBJEKTİFİNDEN



DİVANA KATILMAYAN YÖNETİCİLER

Galatasaray'da Başkan Ünal Aysal'ın büyük önem verdiği bu kritik zirveye yönetimden Başkan yardımcısı görevini yürütmesine karşın Candan Erçetin, Aka Gündüz Özdemir, istifasını sunan Sedat Doğan, Emir Sarıgül, Mehmet Karlı, Şükrü Ergün, Ahmet Ocaklı...

Galatasarayda kritik divan toplantısı


'BU HİSSELER BİZİM NAMUSUMUZ'

Toplantıda ilk olarak söz alan Galatasaray Kulübü eski 2.Başkanı Işın Çelebi, sarı kırmızılı kulübün hisselerinin özelliğini belirtip, yönetimin istediği yetkinin verilmemesini talep ederek "Bu A tipi hisseler bizim namusumuz, namusumuz, Galatasaray olarak namusumuz. Bu yüzden negatif yönde oy kullanmanızı rica ediyorum" dedi. Işın Çelebi yaptığı bu çıkışın ardından bir kez daha söz aldı. Işın Çelebi " ben bir maddi hata yapıldığını düşünüyorum. Sportif AŞ'ye bağlı bir yan kuruluşa A tipi bir hisse devredilebiliyor. 9.maddenin aynen kalmasını rica ediyorum. 9.maddenin bu şekilde hayata geçirmesi 5 sene sonra Kulüp ile Sportif A.Ş.'nin ilişkisi kesilebilir" diyerek bir tehlike olduğunu belirtti. Işın Çelebi daha sonra Divan Kurulu tarafından bir tavsiye kararı alınmasını talep etti.

Galatasarayda kritik divan toplantısı


Oylamanın ardından Tavsiye Kararı alınması oy birliği ile kabul edildi. Divan Kurulu Üyeleri 9. maddenin aynı şekilde kalması yönünde ortak karar aldılar.

- Ancak daha sonra söz alan Galatasaray Kulübü eski 2.Başkanı Mehmet Helvacı, 9.maddenin değişmeyebileceği ve yönetimin belirttiği şekilde kalabileceğini belirtti. Helvacı'nın bu çıkışı üzerine Işın Çelebi'nin talep ettiği tavsiye kararı daha sonra gündemden düşerek üyeler, bu maddenin yönetim kurulunun belirttiği gibi kalabileceği lehinde görüş bildirdi.

Galatasarayda kritik divan toplantısı


Başkan Ünal Aysal, toplantının bu bölümünde söz aldı...

Haberin Devamı

HİÇBİR MÜLKİYETİ SATMA NİYETİNDE DEĞİLİZ

Başkan Ünal Aysal " Geçen toplantının başında bulundum, sonuna kalamadım. Belki bu toplantıyı yapmamıza gerek kalmayacaktı. Biz kulübün hiçbir mülkiyetini satmak niyetinde değiliz. Siz bana bu kulübün varlıklarını korumamı emrettiniz. Bana verilen görev bu.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK OLARAK EN GÜÇLÜ KULÜBÜ GALATASARAY'DIR

Bir görev daha verdiniz varolan bu enstrumanlarla kulübü ileriye götürmek.Türkiye'de ekonomik açıdan yaşama gücü en yüksek olan kulüp Galatasaray'dır"

ORGANİZE BİR SALDIRI VAR

"Çok ciddi bir güven ortamına ihtiyacımız var.Bu kadar organize saldırı varken, bu tip projeleri yapmamız mümkün değil. Devraldığımız gün borç 328 milyon dolar, Şuan 338 milyon dolar. 81 milyon dolar kur farkı ödemişiz.
Sportif açıdan 2. olduğu zaman üzülen bir Galatasaray oluşmuştur"

AYSAL'DAN DİVAN KURULUNA SEÇİM İMASI VE MESAJI

Haberin Devamı

Başkan Ünal Aysal, " Transfer harcamalarımızın çok fazla olduğu söyleniyor. Evet başarı adına ilk göreve geldiğimizde Galatasaray'ın şampiyonluğu adına belli harcamalara imza attık. İlk teknik adam dönemimizde 122.4 milyon dolar transfer harcamamız olmuş. Roberto Mancini döneminde ise 22.6 milyon dolar ve son olarak Prandelli 19.4 milyon dolar...giderek azalan ve planlı bir bütçe-transfer harcamamız var. Bize olan güveninizde bir sarsılma varsa bunu bugün belirtirseniz bundan ötürü size müteşekkir kalacağımızı belirtmek istiyorum.. "Transfere çok para harcandı deniyor. Evet, harcandı. Başarı, başarı, başarı deniyor. Bunun bedelini ödemek lazım"

Galatasarayda kritik divan toplantısı


Ünal Aysal konuşmasında transfer harcamalarından bahsederken, Mancini ve Prandelli'nin isimlerini zikrederken Fatih Terim'e "Birinci teknik direktörümüz" şeklinde hitap etti.

TERİM'İN İSMİNİ ANMAMAK GALATASARAY'A YAKIŞMADI

Galatasaray Kulübü Divan Kurulu üyesi Ahmet Özdoğan, " Sayın başkan konuşmasında iki teknik adamın ismini andı. Birinci dönem diye bahsettiği yani 2011 yılındaki hocamız Galatasaray kulübü divan kurulu üyemiz Fatih Terim'dir. Onun ismini anmamak bence Galatasaray'a yakışmadı" dedi.

Galatasarayda kritik divan toplantısı


Hayri Kozak:
"Başkan'ın Galatasaray'ı iyileştirme, re-organize etme planı vardı. Borçlar da re-finanse edilecekti farklı yöntemlerle. Hisse satışları ve sermaye artışları ciddi gelirler getirdi. Sabit gelirlere katkı olarak Kalamış havuz inşaatı bitmiş, Yelken'de de güzel bir tesis olmuştur. Sabit yatırımlarımız oldu TT Arena GS Store gibi. Ancak malımız var, paramız yok. 3 yıldır "Giderlerimizi kontrol edelim", "Büyük harcamalar yapıyoruz" diye çıldırdım.

Ben iyi bir Galatasaraylıyım, kimseyle bir yarışım yoktur. Sayın başkan 'güven konusunda bir sorun varsa ve bize güveninizde bir sarsılma varsa belirtin' diyor. Sayın başkan ne demek istiyor. Bunu eminin açıklar. Sayın başkan size bu genel kurul 2011 yılında tarihin en geniş yetkilerini verdi, size güvendi. Siz 2016 yılına kadar görevde olacağınızı söylediniz. Size bu genel kurul güvendi ve bu yetkiyi verdi. Futbol şubemizin başında deneyimli bir yönetici yok. Şu formanın önüne kendi firmanızı sponsor yapın, örnek bir Galatasaray Başkanı olarak sizi analım. 30 yaşında futbolcuların sözleşmeleri 5 yıl uzatılıyor. 2.800.000 TL yıllık net ücret 25.000TL maç başı ücret...Adam kulübede otursa dahi o parayı tıkır tıkır alıyor. Harcamalarımıza dikkat etmeliyiz"

Haberin Devamı

Taner Aşkın:
"Galatasaray başkanı olarak serzenişte bulunmanızı yediremiyorum. Giderleriniz ve gelirleriniz belli. Bu rakamları en azından ilk senede anlamak durumundaydınız.Galatasaray'ın kısa dönemde borçlarını ödeyecek bir gelire ihtiyacı var.Galatasaray Basketbol Şubesini asla kapatamazsınız.

Murat Ece:
Sürekli söylüyorum gelirinizden fazla harcarsanız gayrimenkullerinizi satmak zorunda kalırsınız.Her sene ortalama 90 milyon TL zarar etmişiz.Borçları ödeyebilmemiz için sermaye artışı yapmamız veya varlıkları satarak gelir elde etmemiz lazım. Başka çaresi yok. Neden 29-30 yaşındaki futbolcuların sözleşmelerini uzatıp, ücretlerini arttırıyoruz. Sonra borçlar yada zarar artıyor diyoruz"

ÜNAL AYSAL, GALATASARAY BAŞKANLIĞINI BIRAKIYOR MU?

Haberin Devamı

Galatasaray'da Olağanüstü Divan Kurulu Toplantısı, olağanüstü gelişmelere neden olacak diyaloglarla gerçekleşti. Sarı kırmızılı kulübün 3 yıldır başkanlığını yürüten Ünal Aysal, görevi bırakabileceği sinyalini açık ve net olarak divan üyelerine verdi. Olağanüstü Divan Toplantısı'nda Ünal Aysal ve ekibinin Basketbol A.Ş ve Gayrimenkul A.Ş'nin kurulması için yapılacak olağanüstü genel kurul tartışıldı. Bu yeni iki şirket yapılanmasının konuşmacı tüm üyeler tarafından olumsuz karşılanması ve tenkit edilmesinin Başkan Ünal Aysal'ı restleşme konumuna getirdiği görüldü.

Eleştiren konuşmacılar Hayri Kozak, Ahmet Özdoğan, Taner Aşkın, Mehmet Helvacı ve Murat Ece türlü açılardan bu iki şirketin kurulmasının yetmeyeceğini ve öncelikle artan giderlerin azaltılması yönünde görüş bildirdiler. Bu 5 divan üyesinin tenkidi sonrasında bir kez daha söz alan Ünal Aysal kürsüde, "Anlaşılan bu iki şirket yapılanmamıza karşı çıkıyorsunuz. Öyle bir eğilim var" diye serzenişte bulundu. Salondan "evet" sözleri yükselince Ünal Aysal bu kez, "Ben de yarın yönetim kurulu toplantımızda bunu değerlendireceğim. 2016'ya kadar görevdeyim dedim, ama bu süre sonuna kadar başkan kalacağım demek değil" dedi. Ünal Aysal bu serzenişi ile açıkça görevi bırakabileceğini ve olağanüstü seçimli genel kurul kararı alabileceğini belli etti.

Galatasaray Başkanı Aysal, "Benim hiç geri vitesim yoktur. Daima ileriye dönük kararlar alırım, ileriye ve başarı hedefine doğru. Büyümemiz için bu yapılanmayı kurmak zorundayız. Riva'yı satma yetkimiz vardı. Üç yıl boyunca satmadık. Şirket kurmakta amacımız kulübün varlıklarını satmak değil. Sadece sportif gelirler ile kulübün şu andaki borçlarını ödememiz mümkün değil. Göreve geldiğimiz an ile şimdiki borç farkı 10 milyon Dolar artmış durumda. Bunun karşılığında 2 şampiyonluk, Şampiyonlar Ligi'ne katılma, kulübün marka değerini artırma ve amatör branşlarda şampiyonluğu hedefleyen ve şimdi ikinciliği başarısızlık olarak gören bir yapı oluşturduk. Bu borcu ödememiz için elimizdeki varlıkları satarak değil ama üzerinden değer yaratarak gelirlerimizi artırmalıyız. İkinci sermaye artışımız tamamen yasa ve kurallara uygun olmasına rağmen devlet tarafından durduruldu. Canla başla çalışıp, sponsorluk gelirlerimizi artırdık ve futbolun gelir giderini dengeledik. Şu anda batık bir durum yok. Ünal Aysal Galatasaray'ı batırdı diyorlar. Neyi batırdık her türlü varlığımız yerinde duruyor. Bütün kulüpler içinde en iyi durumda olan biziz. Önümüzdeki günlerde kulüpler daha da zora girecek, önlemlerimizi almamız gerek" dedi ve yeni şirket yapılanmalarının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Ünal Aysal, artan transfer maliyetlerinin borç yükünü artırdığı yönündeki eleştirilere ise, "Göreve geldiğimiz üç yılda birinci teknik direktörümüz döneminde 102 milyon Dolar, Mancini döneminde 27.6 milyon Dolar, Prandelli döneminde 19.4 milyon Dolar harcama yaptık. Görüyorsunuz harcamalarımız hızla azaldı. Sıfırdan aldığımız takım şu anda değerlenmiş durumda" dedi ve bu açıklaması ile en fazla transfer harcamasının Fatih Terim döneminde yapıldığına dikkati çekti. Ayrıca Ünal Aysal'ın Mancini ve Prandelli'yi ismi ile anarken Fatih Terim hakkında, "birinci teknik direktörümüz" diyerek ismini zikretmemesi dikkati çekti. Konuşmacılardan Ahmet Özdoğan bu konuya dikkati çekti ve Fatih Terim'in isminin özellikle söylenmemesinin Galatasaray etiğine uygun olmadığını söyledi.

Başkan Ünal Aysal ile konuşmacılar arasında zaman zaman karşılıklı diyaloglar yaşandı. Divan toplantılarının en renkli ismi Hayri Kozak, konuşmasında Ünal Aysal ile kişisel hiçbir sorunu olmadığına özellikle dikkati çekti ve sadece rakamlarla Başkanı eleştirdiğini belirtti. Hayri Kozak, "Şirket kurarak basketbola yeni sponsorlar mı bulacaksınız? Sayın Başkan gerekirse siz sponsor olun, şirketinizin ismini yazdırın. Sizden gören diğer Galatasaraylılar da sizi örnek almalı, hep birlikte kulübe katkı verelim" fikrini ortaya attı. Başkan Ünal Aysal, Hayri Kozak'ın bu fikrine, "Bir ara arkadaşlarla konuştuk. Sponsor bulamazsak ben bu katkıyı şirketim aracılığı ile yapmayı düşündüm. Ancak bu kez de kendi şirketinin reklamını yapıyor diye eleştireceklerdi. Sadece bunu düşünerek sponsor olmaktan vazgeçtim" karşılığını verdi.
Başkan Ünal Aysal yarın yönetim kurulu toplantısında yapılacak görüşme sonrasında başkanlığa devam edip etmeme kararını alabileceğini belirttikten sonra toplantı bitiminde de basın mensuplarının bu konudaki ısrarlı sorularına kaçamak cevaplar verdi ve konuyu açıklık getirmedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!