Galata nasıl moda oldu?

Güncelleme Tarihi:

Galata nasıl moda oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 14:11

Galata’da olan bitenin farkındasınızdır mutlaka. Beyoğlu ilçesi sınırları içindeki bu küçük ve tarihi semt, büyük bir değişim, önemli bir dönüşüm geçiriyor.

Haberin Devamı

Sibel ARNA
 
Bu dönüşüm ateşine en büyük odun, 2007 yılında meydanda düzenlenen moda festivali Galatamoda ile atıldı. Eskiden kamyoncu durağı olarak kullanılan meydan boşaltıldı, düzenlendi, modacıların halk ile buluşmasına ev sahipliği yaptı.

9-12 Aralık tarihlerinde, yani önümüzdeki hafta, aynı meydanda Galatamoda’nın beşincisi düzenlenecek. Festival öncesinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan ile buluştum. İki başkandan Galata’nın nasıl “moda” olduğunu dinledim.

Her şeyin başlangıç noktası tamamen bir tesadüf: Yıl 2006... Ahmet Misbah Demircan, Galata sokaklarında dolaşmaktadır. Kentsel dönüşüm projesi doğrultusunda, bu dar sokakların her alanda tasarımcılara çok yakışacağını düşünmektedir. Sokakta Bahar Korçan ile karşılaşır. Başkan, Korçan’ı görür görmez kafasındakileri paylaşır. Ne tesadüftür ki, Bahar Korçan o sırada hem kendine bir atölye hem de kurulmakta olan Moda Tasarımcıları Derneği için ofis aramaktadır. Önce bu ikisi bulunur, sonra kafa kafaya verilerek meydanda yapılacak moda festivali planlanır. Çevre binalar restorasyona zorlanır, meydana çıkan iki sokak trafiğe kapatılır, dört sokak yeniden yapılandırılır. 2007’deki ilk Galatamoda böyle başlar. Ve sonrasında başkanın kafasındakiler bir bir gerçekleşir. Dükkânlar el değiştirir, imalatçılar taşınır, tasarımcılar atölye açar. Sahaf Festivali ve Tasarım Festivali gibi farklı etkinlikler de Galatamoda’yı izler.

Haberin Devamı

Üst başlık tanımlanmıştır: Galata tasarımın, yaratıcılığın merkezi olacaktır. Başkan sosyal sermayemiz diye tanımladığı mimarları, sanatçıları, antikacıları ve entelektüelleri yeniden kazandığı için mutludur.

GEÇENLERDE COPPOLA GELDİ

Bugün Galata’nın geldiği durum çok iç açıcı. Bahar Korçan, atölyesinden sonra mağazasını da Galata’ya taşıdı. Mağazası eskiden yıkık dökük bir kereste deposuydu. Ardından Aida Peki bir mağaza açtı. Önümüzdeki hafta tasarımcı Simay Bülbül deri üzerine bir butik açıyor. Üstelik artık moda tasarımcılarının dışında da yaratıcılıkla ilgili işkolları Galata’yı mesken tutuyor. Lüleci Hendek Sokak’ta açılan Studio Nommo özel siparişle duvarkâğıdı tasarlıyor. Hemen yanına İsmail Acar’ın Tulip mağazası açıldı. Marka yönetenler, iç mimarlar Galata binalarının üçüncü dördüncü katlarında ofis açıyor. Serdar-ı Ekrem Sokak’ın sonunda Mimar Sinan sahne tasarımından mezun bir genç kadın kukla yapıp satıyor. Onunla aynı sokakta eski kuklacı usta da var. Yeni ve eski nesil bir arada. Geçen hafta 1.200 metrekarelik bir binada Medya Enstitüsü açıldı. Medya, ses, web ve görüntü tasarımı yapan öğrenciler yetiştirecek. Kiva Han adlı restoran, Anadolu mutfağını modern bir şekilde sunuyor. Başkan, yerinde eskiden kargo şirketi bulunan restorana özellikle destek oluyor. “Geçenlerde Coppola geldi, onu bile oraya yemeğe götürdüm” diyor.

Haberin Devamı

Ve gelelim bundan sonra ne olacağına... Galata Mevlevihanesi onarılıyor. Yakında açılacak ve Sema gösterileri başlayacak. Paris’in en önemli moda okullarından Es Mode, Galata’da yer arıyor.

BAŞKANIN HAYALİ HEZARFENİ UÇURMAK

Ahmet Misbah Demircan, iki önemli hayalini şöyle anlatıyor: “Kılıçali Paşa Camii’nin yanında eski bir hamam var. O hamam şu anda restore ediliyor. Yanında da eski bir medrese var. O medreseyi alıp, geleneksel el sanatlarımızı üretsek ve modern bir sunumla orada sergilesek çok iyi olmaz mı? Bir de Galata Kulesi’nde özel günlerde ışıklı gösteri yapılsın istiyorum. Belki de ışıklar sayesinde Hazerfen Ahmet Çelebi’yi tekrar uçurabiliriz.”

Haberin Devamı

Bu kez 27 tasarımcı var

Galatamoda’nın beşincisi, 9 Aralık Çarşamba günü başlayacak, 13 Aralık Pazar günü sona erecek. İlk festivalde 18 olan tasarımcı sayısı bu kez 27’ye yükseldi. Bahar Korçan kimin katılıp katılmayacağına özel bir komitenin karar verdiğini söylüyor. Mümkün olduğu kadar da gençlere stand vermeye çalışıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!