Gagavuzya

GEÇMİŞTE Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Moldovya’nın güneyinde, Karadeniz’e yakın, özel hukuki statüye sahip özerk bir ülke olan Gagavuzya’ya gittik hafta başında, ‘Hıristiyan Türklerle’, yani tarihteki tanımıyla Gökoğuz’larla tanıştık, mutlu olduk.

Haberin Devamı

Başkent Kişinev, İstanbul’dan Samsun kadar bir uzaklıkta... Oradan da karayolu ile 130 kilometre bağlar ve ceviz ağaçları arasından Gagavuzya’nın başkenti olan Komrat’a vardık. 4 milyon nüfuslu Moldovya’dan, 160 bin nüfuslu Gagavuzya sınırına girerken sağdaki büyük tabelada sadece ‘Gagauz yeri’ yazısından başka bir işaret yoktu. Komrat, orta ölçekli bir Anadolu kasabası gibi, ama düzenli... Üç ili ve 25 köyün sınırları da açık. Komrat, 25 bin nüfuslu, hemen her köyünde küçük kiliseleri var. (Asya’dan gelen Türk boylarının kuzeyden göç edenleri, gittikleri yerde yaşayan Slavların dininden etkilenerek Hıristiyan olmuşlar.)
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Başkan Yardımcısı Monik İpekel ve Belediye Meclis üyesi Doğan Kılıç ile Yorum Ajans’ın sahibi Osman Uslu’yu Kişinev’e kadar gelerek karşılayan Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal (53) eski deniz topçu subayı, zeki ve sempatik bir adam.
Sarıgül sıcak karşılama nedeniyle Formuzal’a “Selam verip selam almaya, sofraları (lokmaları) paylaşmaya geldik, Mihail ile gönüllerde buluşmaya” dedi.

Formuzal da “Türkiye ve sizler dolayısıyla kendimizi çok rahat hissediyoruz bu coğrafyada” karşılığını verdi ve ekledi:

“Sayın Sarıgül, bizim ‘kan kardeşimiz’siniz Türkiye bizim gözümüz-kulağımız olsun.”

Haberin Devamı

TUZ, EKMEK, ŞARAP

‘Ülke’ başkanlık sistemi ile yönetiliyor, 35 sandalyeli 9  bakan vardı bizi karşılayanlar arasında... Karşılamada ulusal giysili kızlar konuklara geleneksel ‘tuz, ekmek ve şarap’ sundular. (Ancak Türkiye’den, AKP’den veya hükümetten bir heyet gelince ‘şarabı kaldırdıklarını’ söyledi Cumhurbaşkanı.)
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, Rusya çözüldükten sonra ‘Hıristiyan Türkü’ olan Gagavuzlara nasıl sahip çıktığını çok kişi bilmez.

DEMİREL SEVGİSİ

Onlara içme suyu yatırımı için hatırladığımız kadarıyla 20 milyon dolarlık kaynak sağlamıştı. Demirel sevgisinin nasıl olduğunu anlatmaya gerek yok. Formuzal, “Heykelini diktim, beni oğlu gibi sever” dedi.
Milli geliri 2 bin dolar olan bu yoksul ‘ülkeye’ kim ne yapmışsa doğru yapmış... AKP’nin Sağlık Bakanı da, Milli Eğitim Bakanı da her türlü yardımı sağlamışlar, kitabından sağlık araç gereçlerine kadar, Gagavuzların Türkiye’de eğitimine kadar...

Haberin Devamı

En orijinal Türk!

- Gagavuz Türklerini birçok tarihçi dünya üzerindeki en orijinal ve bozulmamış Türk topluluğu olarak nitelendiriyor. Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Gagavuzlarla ilgilendiğini, başta öğretmen olmak üzere çeşitli görevliler gönderdiğini anlattı.
- Bize verilen bilgi notunda “19.yy’da başlayan Rus işgalinden kaçarak Anadolu’ya göç eden Gagavuzların tamamına yakını dinlerini değiştirerek Müslüman olmuşlardır. Bu ailelerden biri de Enver Paşa’nın ailesidir” diyordu.

Üzüm ve ceviz

- Gagavuzya’da en büyük yatırımı Cavit Çağlar’ın yeğeni Şenol Şenkaya yapmış; 2 bin kişinin çalıştığını söylediler. Antalya’ya charter seferleri ile 20 bin Moldovalı götüren Gagavuz Nicolai Meraji, 1.5 milyon Euro’ya kuruyemiş tesisleri kuruyor.
- Cumhurbaşkanı diyor ki, “Türkiye’den yatırımcı bekliyoruz. Moldova’da vergi yoktur, tarım toprağı dışında her şey alınabilir. Toprak alımında yerli ortak şarttır. Kara toprağımızda ceviz ve üzüm çok yetişir, fidanı bedava veririz.”
- Türkiye ile Moldova arasında yılbaşından sonra vize kalkıyormuş.
- Türkiye’de okuyan Moldovalı öğrenciler arasında Gagavuz gençleri daha ağırlıktı. Gagavauz gençlerinin Türkiye’de eğitim alması teşvik ediliyor.
Geçen hafta 4 öğrenci daha Ardahan Üniversitesi’ne okumaya gelmiş.
- Sarıgül, yeni parti kurduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı’na tanıtım ve basın için her türlü katkıyı sağlama ve “Size her türlü maddi ve manevi destek vereceğim” sözü, Cumhurbaşkanı’nın gözlerinin dolmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Kırşehir Belediyesi cenazede ayıp etti

NEŞET Ertaş’ın cenazesinde Kırşehir Belediyesi ayıp etti. Musalla taşında iken tabutun üzerinde ‘Kırşehir Belediyesi’ yazısı hoş karşılanmadı. Başbakan için mikrofon konması da...
Sanki ‘Kırşehir Belediyesi’ gömülüyormuş izlenimi verildi.
Ertaş’ın cenazesi İzmir’den Kırşehir’e kadar Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın yönlendirilmesi ile camiden kaldırıldı. Ertaş, Alevi olduğuna göre tam tersi olsaydı, yani cemevinden kaldırılsaydı, cenazeye katılanlar bir Alevi dedesinin kaldırdığı, duaların Türkçe okunduğu bir cenaze namazı kılsaydı, ne olurdu? Aleviler mutlu olur, sunniler de rahatlardı.
Bu fırsat kaçırıldı.

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

- SOSYAL Demokrasi Derneği’nin ‘E-Devlet; Yeni Medya, Siber Vatandaş’ başlıklı paneli cumartesi günü Taxim Hill Otel’de. Konuşmacılar; Doç. Dr. Atilla Sandıklı (Bilgesam Bşk.), Doç. Dr. Mustafa Akgül (INETD İnternet Teknolojileri Derneği Bşk.), Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği Bşk.), Gökhan Ahi (Bilişim Hukuku Uzmanı), Moderatör Prof. Dr. Nilüfer Timisi (İ.Ü. İletişim Fak.)...
- TÜRKİYE’nin ilk Organik Tarım Müzesi’nin, Samsun Ondokuz Mayıs ilçesinde (eski adıyla Engiz), Ziraat Y. Müh. Yalçın Engiz tarafından açıldığını...

Mısır fiyatları neden düşüyor!

1964 doğumlu Adanalı bir çiftçiyim. Sizden bir ricam olacak. Ben geçen sene 610-620 kuruşa ürettiğim mısırımı sattım ama bu sene 550-560 kuruş... İklim koşullarından dolayı verim düşük oldu.
Allah’tan gelen, yapacak bir şey yok. Yalnız 900 kuruşluk gübre 1,5-2 ayda 1.300-1.400 kuruşa çıktı. Tohum, mazot dememe gerek yok. Onlardaki artışa alıştık. Ama benim yetiştirdiğim ürünün fiyatı neden düşüyor?
Amerika’dan ithal edilen mısırın maliyetı 710 kuruş ve çiftçimizin ürettiği ürün daha kaliteli olduğu halde neden para etmiyor, bunu anlamış değilim. Geçen gün mazot aldım, tonu 4.270 TL. Bu da tuzu biberi oldu.
Başbakanımız ülke sorunlarına neden duyarsız demiyeceğim. Çünkü, Tarım Bakanı’nı ilgilendiren bir konu... Hesap ortada, girdiler artışta ama ürünün fiyatı düşüyor.
Neden!...
Halis BİLEN
halis-bilen@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları