G.Saray kazanır

Güncelleme Tarihi:

G.Saray kazanır
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Turgay ŞEREN
Haberin Devamı

Evet... Kazanır... Ancaak... Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı kesinlikle ‘‘liberolu defans’’ anlayışı ile sahaya çıkmalıdır.

BİRkaç gündür gazetelerin spor sayfalarını dikkatle okuyorum. Tabii ki mutlu da oluyorum. Nedeni, aklın yolu bir. Dikkat edin, yıllardır bir tartışma konusu olan rakip kaleye fazla adamla mı gidelim gol arayalım yoksa defansımızı mı sağlam tutalım sorusu artık noklalandı.

Ben ne diyordum? Futbol bir stratejidir. Tabii ki takımların genel anlamda bir oyun planları, sistemleri vardır. Ancaak puanlı maçlarda futbolda fazla riske girmenin hiç gereği yoktur. Riske ne zaman girilir? Ben herşeyimi kaybetmişimdir, maçta yenik durumdayımdır, o zaman artık ‘‘arabın yalellisi’’ni çalarak kalecim de dahil rakip kaleye giderim. Bunun örneklerini yaşadık. Son dakikalarda kaleciler bile takımlarının son şanslarında rakip kalede kazanılan kornerlerde ‘‘ya tutarsa’’ diyerek gidip gol aradılar. Ve daha da arayacaklar.

DEFANS GEÇİLMEZ

Gelelim Galatasaray- Fenerbahçe maçına. Son zamanlarda Galatasaray'da Fatih defans uygulamasını değiştirdi. Ne yaptı? Libero olarak çok iyi bir görev yapan Popescu'yu da stoper oynatarak defansını dört kişilik bloktan oluşturdu. Kimlerdi bu oyuncular? Sol tarafta K.Hakan, ortada Popescu- Fatih, sağ tarafta da Ümit. İlk bakışta hiç de fena değil. Kaldı ki özellikle Ali Sami Yen'de Galatasaray'ın akla gelmeyecek şanssızlıklar olmazsa defansında tek futbolcu da oynatsa üstesinden gelemeyecek rakibi yok. Bu söylediğime puanlı maçlar da dahil. Ancak Fenerbahçe maçı değişik. Defansta bırakılacak boşluğa dalacak Fenerbahçeli futbolcular var; Moldovan, Baliç, Dimas gibi. O zaman önce Galatasaray defans önlemlerini alacak. Almazsa Fener'in golcüleri Taffarel ile burun buruna gelirler.

Defans zaafına en son iki örnek var. Sakaryaspor kupa maçı ve İstanbulspor lig maçı. Galatasaray bu maçlarda 5 gol yedi. Sakarya'da en az 4 farklı mağlup da olabilirdi. Ve işte o zaman da kupa tehlikeye girerdi. Fatih, Fenerbahçe takımının forvetlerinin bu pozisyonları affetmeyeceğini asla unutmamalı. Bu nedenle de Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı kesinlikle ‘‘liberolu defans’’ anlayışı ile sahaya çıkmalıdır. Bu nasıl iki kere iki dört ediyorsa, futbolun kurallarından da birisidir.

Teknik adam asla ve asla icat peşinde koşmaz. Fatih son maçlarda yaptığı gibi Galatasaray defansını alabora etmek huyundan Fenerbahçe maçında vazgeçmelidir. Haa, vazgeçmezse ne olur? Körün attığı taş misali Galatasaray maçı kazanabilir ama kaybetme yüzdesi çok ama hem de pek çoktur.

EN İYİSİ OKAN

Galatasaray'ın sorunu orta sahadadır. Ne yazık ki Tugay daha henüz istenilen kıvamda değildir. Emre şu anda bu bloğun en iyisidir. Hagi ne kadar toparlanmıştır, onu göreceğiz. Ümit her halde üç, dört maç önceki performansına dönmelidir. Okan için söyleyecek bir şeyim yok. Çok iyi oynuyor. Arif de öyle. K.Hakan son maçlarında arkasına çok top düşürdü. Maçta defansif görevini asla unutmamalı.

F.Bahçe sıradan takım değil. G.Saray dikkatli olmalı. Maçın kaderini çizecek iki adam Taffarel ve Rüştü'dür. Ve B.Hakan. Onun sadece gol atmasını beklemiyorum. Orta sahada pres yapmasını, rakip defansa top kullandırmamasını ve arkadaşlarına destek olmasını bekliyorum. İçine kapanık değil, yürekten oynaması şart. Tahminim şu; G.Saray Taffarel'le, Emre'yle, B.Hakan'la, Tugay'la ve diğer oyuncularıyla bu maçı kazanır. Tabii Fatih inadını kırıp aklını kullanırsa.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!