G-7 Almanya’da toplandı

Güncelleme Tarihi:

G-7 Almanya’da toplandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 00:53

SANAYİLEŞMİŞ ülkeler topluluğu G-7 ülkelerinin zirvesi dün akşam Almanya’nın Bavyera eyaletinin Garmisch-Partenkirchen kasabasındaki Elmau Şatosu’nda başladı.

Haberin Devamı

Zirve öncesi ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Krün köyüne ziyaret gerçekleştirdi.

Köylüleri Obama’yı geleneksel kıyafetleriyle karşıladı. Birlikte bira içen iki lider, köyde yaptıkları konuşmada dostluk ve ortaklık mesajları verdi.

Obama burada yaptığı açıklamada iki gün boyunca Elmau Sarayı’nda iki ülkenin ortak geleceğinin de ele alınacağını belirterek, “Dünya ekonomisi, istihdam sahaları ve fırsatlar, müreffeh AB ile Atlantik üzerinden yeni bir ticari ortaklık oluşturulması noktasında ilişkilerin güçlendirilmesi, radikal şiddet ve Rusya’nın Ukrayna’ya uyguladığı şiddeti konuşacağız” dedi. Almanya lideri Merkel de ABD Başkanı’na “Sevgili Barack” diyerek hitap etti ve “Zaman zaman görüş ayrılıkları yaşasak da ABD bizim dostumuz, çok yakın işbirliği yaptığımız esaslı bir ortağımız.

Haberin Devamı

Yakın işbirliği içindeyiz çünkü bu ikimizin de yararına. İşbirliği yapıyoruz çünkü ihtiyacımız var. İşbirliği yapıyoruz çünkü bunu istiyoruz” diye konuştu. Merkel ile Obama’nın samimi görüntüleri Almanya liderinin Amerikan istihbarat servisi Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan güven krizinin geride kaldığı şeklinde yorumlandı.

ZİRVEYE IRAK BAŞBAKANI DA GELDİ

RUSYA’nın Kırım krizi nedeniyle geçen yıl çıkarılması sonucu G-8’den G-7’ye dönen zirveye ABD ve ev sahibi Almanya’nın dışında İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’nın liderleri katıldı. Ayrıca, zirvede görüşülecek konulardan dolayı Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Tunus Cumhurbaşkanı Essebsi, Nijerya Devlet Başkanı Buhari, Etiyopya Başbakanı Desalegn, Liberya Devlet Başkanı Sirleaf, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim de davet edildi.

BİN KİŞİLİK EKİPLE ÇIKARMA

Obama, G-7 zirvesi için Almanya’ya adeta çıkartma yaptı. Bin kişinin bulunduğu Obama’nın ziyaret ekibindekilerin yarısının silahlı güvenlik üyeleri olduğu ifade edildi. ABD Başkanı için Münih havalimanında üç tane askeri helikopter hazır bekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!