G-20 alarmı

Güncelleme Tarihi:

G-20 alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 23:22

Almanya’nın Hamburg kenti yarından itibaren iki günlüğüne dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderini ağırlıyor. Kentte olası terör saldırıları ve küreselleşme karşıtlarının eylemleri nedeniyle alarm verilmiş durumda. Polis önceki akşam göstericilere tazyikli su sıkan araçlar ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğinde yapılacak zirveye ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu G-20 ülkeleri liderlerinin katılması bekleniyo

HAFTALARDIR PLANLANIYOR

Olası terör eylemleri ve gösterilere karşı 20 bin güvenlik gücü görevlendirilmiş durumda. Liderleri bekleyen küreselleşme karşıtlarının sloganı: ‘G-20 - Cehenneme hoş geldiniz’. Özel uçakları ve heyetleriyle Hamburg’a gelecek liderlerin hangi yolları kullanacağı, güvenliklerinin nasıl sağlanacağı haftalar öncesinden en ince detayına kadar planlandı. Zirve gündeminde küresel ısınma, ticaret bariyerleri, uluslararası krizler gibi önemli başlıklar söz konusu.

TRUMP-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Zirvenin en merak edilen katılımcısı söz konusu toplantıya ilk kez gelecek olan ABD Başkanı Donald Trump. Özellikle 2015 tarihli Paris İklim Anlaşması’ndan çıkma kararı alan, NATO ile işbirliğini sorgulayan ve serbest ticaret prensiplerinin gözden geçirilmesini isteyen Trump karşısında Merkel ortak bir cephe oluşturmanın yolunu arayacak. Zirvenin önemli buluşmalarından biri de Trump ile Putin’in ilk yüz yüze görüşmesi olacak. Trump, ocak ayında başkanlık görevine başlamıştı. Rusya’nın ABD seçimlerine Trump lehine müdahale ettiği iddiaları ise hâlâ sürüyor.

Haberin Devamı

100 BİN GÖSTERİCİ

Eylemciler; çevreciler, küreselleşme ve yoksulluk karşıtları, barış yanlıları gibi çeşitli gruplardan oluşuyor. “G-20’ye hayır. Adalete evet” sloganlarıyla dikkat çekiyorlar. Yaklaşık 100 bin eylemcinin 30 ayrı gösteri yapması bekleniyor. Özellikle radikal solcuların eylemlerinin şiddete dönüşme ihtimali üzerinde duruluyor. Önceki akşam polis Hamburg’un Altona semtindeki bir parka çadır kuran eylemcilere tazyikli su araçları ve gözyaşartıcı gazlarla müdahale etmeye başladı. Sankt-Pauli ve diğer bazı semtlerde sokakları kesen göstericilere de benzer müdahaleler geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!