Füze şovu

Güncelleme Tarihi:

Füze şovu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 01:38

Tahran, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın İsrail’i ziyareti sırasında dün sabah iki uzun menzilli balistik füze denemesi yaptı.  Füzelerin üzerine İbranice, “İsrail yok edilmeli” diye yazıldığı açıklandı.  İran’ın iki gün üst üste yaptığı füze denemeleri ABD’nin tepkisini çekti.

Haberin Devamı

İRAN dün İsrail’i iki balistik füze denemesi ile tehdit etti. Deneme ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İsrail’i ziyaret ettiği sıralarda gerçekleşti. Füzelerin üzerine İbranice “İsrail yok edilmeli” diye yazıldığı bildirildi. Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Biden, “Nükleer silah sahibi İran, kesinlikle İsrail’e, bölgeye ve ABD’ye tehdittir. Ve şunu tekrar etmek istiyorum ki, şüphe duyan insanların olduğunu biliyorum. Aslında anlaşmayı bozmaları halinde harekete geçeceğiz” dedi. 

GÜVENLİK KONSEYİ 

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de yaptığı açıklamada İran’ın balistik füze denemesi yaptığı yönündeki haberlerin doğrulandığı takdirde durumun İran’la yapılan nükleer anlaşmanın ihlali anlamına gelmediğini fakat meselenin Birleşmiş Milletler’e (BM) taşınabileceğini bildirdi. Earnest, “İran’ın balistik füze denemesi en az bir tane BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla çakışabilir. Gerçek şu ki, biz hâlâ İran’ın balistik füze denemesi yapmasının BMGK’ya taşınıp taşınmamasını gözden geçiriyoruz” dedi.  

Haberin Devamı

ÇİFTE SEÇİMİ İZLİYOR

İran’ın tartışma yaratan balistik füze denemesi 26 Şubat’ta yapılan parlamento ve dini lideri seçme yetkisine sahip Uzmanlar Meclisi seçimlerini izliyor. Bu seçimlerde sertlik yanlısı kesimler güç kaybetmiş, reformcular başarılı olmuştu. İranlı Fars Haber Ajansı, silah testiyle ilgili Devrim Muhafızları’nın hava-uzay birimi başkanı Amir Ali Hajizadeh, “2 bin kilometre menzilli füzelerimiz Siyonist rejimle karşı karşıya gelmek içindir. İsrail, İslam ülkeleriyle çevrelenmiş durumda ve bir savaşta uzun süre dayanmaz. Bu füzelerle vurulmadan önce bile çökecektir” ifadelerini kullandı. 

‘SAVAŞ BAŞLATAN OLMAYIZ’

Bununla beraber Hajizadeh, İran’ın öfke haliyle ya da İsrail ile savaş başlatmak için füzeleri ateşlemeyeceğini de vurguladı. Hajizadeh, “Savaşı başlatan biz olmayacağız, fakat gafil avlanmayacağız. Bu yüzden tesislerimizi uzun bir savaşta devam edebilmek için düşmanlarımızın onları yok edemeyeceği yerlere koyduk” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı bu açıklamalara yanıt vermedi. Öte yandan dün ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin İran’ın petrol ürünleriyle ilgili yaptırımlarına temel oluşturan “ulusal acil durumu”, İran’ın hala ABD’ye tehdit oluşturduğu gerekçesiyle 1 yıl uzattı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Kadir-H ve Kadir- F modeli iki balistik füze, “Velayet-1 İktidarı” tatbikatı kapsamında fırlatıldı. Füzeler, başkent Tahran’ın kuzeyinde yer alan Elburz dağlarından 1400 kilometre uzaklıkta bulunan Umman Denizi sahilindeki hedeflere gönderildi. O bölgede ABD’nin 5’inci Filosu devriye geziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!