Fütürist Ufuk Tarhan: Yeni çağın altın oranı ‘T-insan’

Güncelleme Tarihi:

Fütürist Ufuk Tarhan: Yeni çağın altın oranı ‘T-insan’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 09:26

Fütürist Ufuk Tarhan’a göre, gelecek ‘T-İnsan’ın olacak. Bu, her alanda bir şey, bir alanda ise her şeyi bilen bir insan modeli. “Herkes hem öğreten hem de öğrenen olacak” diyor.

Haberin Devamı

Dünyada en etkili 100 kadın fütürist arasında sayılan Ufuk Tarhan, M-Gen Gelecek Planlama Merkezi’nin kurucusu. 40 yaşında işini bırakarak gelecek üzerine düşünmeye başlayan Tarhan, gençlere kendi mesleklerini yaratmalarını ve her alanda bir şey, bir alanda ise her şeyi bilmelerini öneriyor. Bu modeli kısaca ‘T-İnsan’ olarak özetliyor. Onu da, dört yıllık bir çalışmanın ardından ‘T-İnsan’ kitabında paylaşıyor. Tarhan, T-insanı ve gençlere önerilerini şöyle anlatıyor: T-insanı, gelecekte başarılı olacak insan modeli olarak tanımlayabiliriz. ‘T’ teknolojiye aşina, tasarımcı ve tedarikçi anlamlarına da geliyor. Da Vinci’nin ünlü altın oranı gibi yeniçağ insanının altın oranı da bu olacak. ‘T-İnsan’ bir alanda derinlemesine, diğer alanlarda yüzeysel bilgi sahibi olacak.

Haberin Devamı

MESLEKLERİNİ YARATSINLAR

İş dünyasında organizasyonel yapı değişiyor. Hiyerarşik olandan esnek, dairesel ve akışkana gidiyoruz. Günümüzde 300 şirket bunu deniyor. Geleceğin iş insanı yetenekli, yetkin ve yetkili olacak. Beceriler de değişecek. Çünkü iş hayatına robotlar, yapay zekâ aktif giriyor. Bugün insanların iş dediği görevleri bunlara devredeceğiz. Bu yüzden gençler alışılageldik meslek ve iş alanlarının ötesinde düşünebilmeli ve geçim kaygısını kenara  bırakarak cesaretle adım atmalı. Kendilerine,“Ben dünyanın hangi problemini çözmeye gönüllüyüm?” diye sorsunlar. Analiz yeteneklerini ve algoritmik düşünme becerilerini geliştirsinler. İlgilendikleri alanlarda binlerce yeni iş oluşturabilirler. Mesleklerini, kendileri yaratmalılar. ‘Eğitim’ kelimesi tarihe karışacak. ‘Öğretim’ diyeceğiz. Herkes ne gerekiyorsa onu öğrenecek. Hem öğreten hem de öğrenen olacağız. Derinleştiğimiz konuları bir başkasına öğretebileceğiz. İhtiyaçlar farklılaştıkça, okullar da buna uyum sağlamak zorunda. Okullar anne-babalar çalıştığında çocuklarının bir yere gitmesi için var, ebeveynin koruma ve rehberlik görevini üstleniyor. Her yerde her işi yapabilmenin daha da yaygınlaşacağı düşünüldüğünde, anne-babalar evlerinde daha çok vakit geçirebilecek. Bu, okulların ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Okullar sosyalleşme ve deneyim kazanmadaki rollerini geliştirerek daha keyifli bir yapıya dönüşecek.

Haberin Devamı

Uyum sağlayan ayakta kalacak

Üniversite ya da lisedeyseniz siber güvenliği gözden kaçırmayın. Bu konuda anormal bir açık olacak. Para ortadan kalkacak, Bitcoin gibi finansal teknolojiler önem kazanacak. Avukatlık var olacak fakat robotik gibi alanlarda uzmanlaşma gerekecek. Gıda mühendisliği ve beslenmede genetik ile nanomühendisliğin önemi artacak. İleride yeni gıdalar tüketeceğiz. Sağlık cihazları mobil olacak. Bulut bilişim, sanal gerçeklik, üç-boyutlu baskı teknolojileri, yapay zekâ, QR kodlar, hologram teknolojisi, insansız hava araçları gibi alanlar geleceğimizi belirleyecek. Şu anki geleneksel meslekler dönüşecek ve buna uyum sağlayan ayakta kalacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!