"FUTBOLDA ŞİKE KUMPASI" İDDİANAMESİ: İLK KUMPAS AZİZ YILDIRIM'A...

Güncelleme Tarihi:

FUTBOLDA ŞİKE KUMPASI İDDİANAMESİ: İLK KUMPAS AZİZ YILDIRIMA...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 17:38

"FUTBOLDA ŞİKE KUMPASI" İDDİANAMESİ: İLK KUMPAS AZİZ YILDIRIM'A...

Haberin Devamı

"FUTBOLDA ŞİKE KUMPASI" İDDİANAMESİ: İLK KUMPAS AZİZ YILDIRIM'A...

* 1 numaralı şüphelinin Fettullah Gülen olduğu iddianamede, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yönetici Şekip Mosturoğlu, Beşiktaş'ın eski yöneticisi Serdal Adalı, Teknik direktörler Rıza Çalımbay, Yılmaz Vural ile futbolcular Emanuel Emenike ve Gökçek Vederson'un da yer aldığı 76 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer aldı.

* İddianamede, 'şike kumpası'nın, Fetullah Gülen'in İhsan Kalkavan'a 2011 öncesinde verdiği talimatla başladığı ve Zaman Gazetesi'nde planlandığı, ilk kumpasın da Aziz Yıldırm'a yapılması kararlaştırıdığ iddia edildi.

Ümit TÜRK İstanbul / DHA



Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturması ve dava sürecinde kumpas iddialarına yönelik olarak başlatılan soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fuzuli Aydoğdu'nun hazırladığı 434 sayfadan oluşan iddianame Başsavcılık tarafından onaylandı.

FETULLAH GÜLEN

İddianamede Fetullah Gülen 1 numaralı şüpheli olarak yer aldı. Aralarında Mehmet Baransu, Ekrem Dumanlı, İhsan Kalkavan, Hidayet Karaca, FETÖ'nün başka soruşturmalarında tutuklu bulunan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Mutlu Ekizoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu, 19'u adli kontrol şartıyla serbest, 7'si firari 108 kişi 'şüpheli' olarak gösterildi.

76 KİŞİ MAĞDUR-MÜŞTEKİ

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yönetici Şekip Mosturoğlu, Beşiktaş'ın eski yöneticisi Serdal Adalı, Teknik direktörler Rıza Çalımbay, Yılmaz Vural ile futbolcular Emanuel Emenike ve Gökçek Vederson'un da yer aldığı 76 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer aldı.

"ZAMAN GAZETESİ'NDE TOPLANTI YAPILDI"

İddianamede, "Futbolda şike" soruşturmanın nasıl başlatıldığı kronolojik olarak anlatıldı. FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in "futbol camiasına girelim. Futbol Geniş kitlleri etkiliyor" diye dosyanın şüphelilerinden İhsan Kalkavan'a talimat verdiği, bunun üzerine de Kalkavan'ın girişimleriyle kapatılan Zaman Gazetesinde toplantı yapıldığı, toplantıya Suat Yıldırım, Şerif Ali Tekalan, Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca, İlhan İşbilen'in katıldığı belirtildi.

İLK KUMPAS AZİZ YILDIRIM'A...

Şüphelilerin toplantıda, Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "Ergenekoncu" olduğu ve askeri ihalelerde yolsuzluk yaptığını gündeme getirerek Yıldırım'a operasyon yapmayı planladıkları anlatıldı. Yine bu toplantı sonrası Ekrem Dumanlı'nın, Aziz Yıldırım'a muhalifliği ile bilinen Cihan Oskay'ı uçak biletini alarak İstanbul'a çağırdığı, Zaman Gazetesinde Aziz Yıldırım aleyhine yazılar yazmasını talep ettiği, ancak Oskay'ın söz konusu talebi kabul etmediği belirtildi. Oskay'ın uçuş bilgileri ve HTS kayıtları da iddianameye eklendi.

OPERASYONU ZEKERİYA ÖZ BAŞLATTI

Zaman Gazetesi'ndeki söz konusu toplantının ardından FETÖ'nün emniyetteki yapılanmasının harekete geçtiği anlatılan iddianamede, ilk olarak Giresunspor Kulubü'nde bazı usulsüzlükler yapıldığına dair bir dosyanın şüphelilerinden eski polis Lokman Yanık tarafından tutanak altına alınarak İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldüğü, ancak Asayiş Şube Müdürü'nün suç yerinin Giresun olması nedeniyle kabul etmediği vurgulandı. Bunun üzerine söz konusu tutanağın İstanbul Organize Şube Müdürlüğüne götürüldüğü, burada raporlaştırılarak dönemin özel yetkili savcısı Zekeriya Öz'e sunulduğu, Öz'ün de soruşturma talimatı vererek, bir çok kişinin usulsüz olarak o dönem suç olmayan "şike"den dinlendiği kaydedildi.

BAŞBAKAN YAPTIRIYOR ALGISI YARATMAYA ÇALIŞTILAR

FETÖ'nün "Furtbolda şike" soruşturması ile kulüpleri ele geçirmeye çalışarak maddi kazanç elde etmeye çalıştıkları vurgulanan iddianamede, söz konusu soruşturmayı dönemin Başbakanı tarafından yaptırılmış algısını da kullanmaya çalıştıkları ifade edildi.

İDDİANAMEDEKİ "GEZİ"

İddianamede, Gezi eylemleri, 17-25 Aralık soruşturmaları, MİT TIR'larının durdurulması örgütün eylemleri arasında yer aldı. İddianamede yer alan gizli tanık ifadesinde ise Gezi eylemlerinin kapatılan Fatih Üniversitesi'nde yapılan toplantıda planlandığı, bu toplantıya 15 Temmuz darbe teşebbüsünde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün önündeki tankın içerisinde yakalanan Gezi döneminde Güvenlik Şube Müdürü Mithat Aynacı'nın da katıldığı anlattıldı.

SERDAL ADALI'NIN "HİMMET" TAHLİYE İDDİASI

Ayrıca örgütün, kendi avukatları aracılığıyla "Futbolda şike" soruşturması gibi bazı soruşturmalarda tutuklananlarla iletişime geçip, belli bir miktar "himmet" verdirerek , tahliye kararı aldırdıkları da iddianamede yer aldı , "Şike soruşturması" kapsamında tutuklanan Serdal Adala'nın FETÖ'ye para verip tahliye edildiği iddiası iddianamede yer aldı.

SUÇLAMALAR

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen İddianamede şüphelilere atfedilen suçlamalar şöyle; "Usülsüz kayıt", "Özel hayatın gizliliğinin ihlali", "Resmi belgede sahtecilik", "İftira", "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "Silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma", "Haberleşmenin gizliliğini ihlal"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!