Futbolcuların DNA haritası çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Futbolcuların DNA haritası çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 12:37

Premier Lig’den iki ve Avrupa’dan bir kulübün oyuncuların DNA haritasını çıkarmak, onların güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmek için bir firmayla anlaştığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, futbolcuların ağızlarından çubukla basitçe alınacak DNA'lar sayesinde sakatlık eğilimleri, hız ve dayanıklılık genlerinin dengesi ve yapılarına en uygun beslenme şekilleri tespit edilecek.

Avrupa'nın önde gelen üç kulübüyle uzun süredir çalıştıklarını açıklayan DNAFit adlı kuruluş, Britanyalı atlet Jenny Meadows’un da çalıştıkları sporcular arasında olduğunu belirtti. Dünya Anti Doping Ajansı tarafından genetik dopingin yasaklanmasıyla sporda gen ve DNA konusu, uzun süreden tartışılan bir konu haline geldi. DNAFit bilim şefi Keith Grimaldi, çalışmalarını sporcuların sakatlık eğilimlerini belirlemek, beslenme şekilleri, güç ve dayanıklılık üzerine tam bir orantı sağlamak için yaptıklarını belirtti.

Messi geni tanımlanamaz

Dr.Grimaldi; bir kişinin futbola karşı yeteneğinin olup olmadığını anlamayı sağlayacak "Messi Geni"nden söz etmenin ise imkansız olduğunu söylerken, “burada dördüncü lig oyuncusunu Premier League oyuncusuna dönüştürmekten bahsetmiyoruz. Ancak uzun vadeli bir çalışmayla küçük ama önemli farklar yaratılabilir" ifadelerini kullandı.

Griamaldi, DNA haritasının önemini anlatmaya şu sözlerle devam etti; “2014 Dünya Kupası için Brezilya’ya gidecek olan İngiliz Milli Takımı’nda, kimin güneş çarpması yâda güneş yanığına karşı yüksek risk taşıyıp taşımadığını önceden bilebiliriz. Bu bize oldukça faydalı olur. Biz kişisel DNA profillerini çıkararak daha çok yardımcı olabileceğimize inanıyoruz. Dayanıklılık ve güçle ilgili 15 genin futbolcularda değişebildiğini biliyoruz. Bazı futbolcular kısa mesafede hızlıdır. Bazıları ise sahada her yerdedir. Ancak her oyuncuya verilecek özel bir antrenman programı futbolcuyu şekillendirmede çok yardımcı olur”

DNA haritasının sakatlık profilini çıkarmada başrol oynayacağını belirten Grimaldi, özellikle tendon sakatlıklarının önüne geçebileceklerinin altını çizdi. Grimaldi, gen çalışmasının kilo ile ilgili problemi olan futbolcuların beslenme düzenine de pozitif katkı sağlayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!