Futbolcular için cennetteki son yıl

Türkiye yerli ve yabancı futbolcular için “vergi cenneti”.

Haberin Devamı

Ancak İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerdeki futbolcular için cennetten söz edemeyiz. Türkiye’de de gelecek yıldan itibaren futbolcular için cennet olayı bitecek.

BU YIL SON KEZ CENNET

Futbolda transferler başladı.
Milyonlarca euro ya da dolar alan futbolcuların ne kadar vergi ödediğini herhalde merak ediyorsunuzdur.
Tablo-I’de de gördüğünüz gibi, Türkiye futbolcular için 2013 yılında da adeta bir vergi cenneti. Aldıkları transfer ücretleri nedeniyle, yüzde 5-15 arasında değişen bir vergi ödeyecekler.
Örneğin; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Bursaspor, Kasımpaşa ve Trabzonspor gibi Süper Lig’deki kulüpler, futbolculara ödedikleri transfer ücreti üzerinden (tutarı ne olursa olsun) yüzde 15 vergi kesintisi yapacaklar. Hepsi o kadar...
Kaldı ki futbolcuların çoğu, uyanık davranarak “net transfer ücreti” üzerinden anlaştığı için, vergiyi de kulübü üstleniyor.

HOCALARA CENNET DEĞİL

Türkiye, antrenör ve teknik direktörler için, futbolcular gibi “vergi cenneti” değil.
Bunlara yapılan ücret ödemelerinde vergi oranı, lig ayrımı olmaksızın Tablo-II’de de görüldüğü gibi yüzde 15-35 arasında değişiyor.
Antrenör ve teknik direktörler, cennet-cehennem kıyaslamasında, vergi yönünden cennet ile cehennem ortasında bir yerde gözüküyorlar...
Futbol kulüplerinin gelirleri ve sponsorluk ödemelerine sağlanan çok özel avantajları da bir başka yazımızda değineceğiz.

DİĞER ÜLKELER

Türkiye, futbolcular için “vergi cenneti”. Ancak İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerdeki futbolcular açısından adeta “vergi cehennemi”.
Tablo-III’de de gördüğünüz gibi İngiltere ve Japonya’da futbolcuların ödediği vergi, Türkiye’dekinin 3 katından da fazla, Almanya’da ise 3 katı...
Tahmin ettiğiniz gibi, yabancı uyruklu futbolcuların Türkiye’yi tercih etmelerinin önemli nedeni, vergi cenneti bir ülke olması.

VERGİ YÜZDE 25’E ÇIKIYOR

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı ile Türkiye’de futbolculara tanınan ayrıcalığa son veriliyor.
Tasarının aynen yasalaşması halinde yüzde 15’den başlayacak olan vergi (stopaj) oranı yüzde 25’i bulacak (Tasarı Md. 61/ğ).
Ancak, Bakanlar Kurulu’na, vergi oranını bir katına kadar (yani yüzde 50’ye kadar) artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olacak. Tasarı, Md. 61/(7).

REKORTMENLER LİSTESİ DEĞİŞECEK

Tek işverenden yani futbol kulübünden alınan ücretler, beyan edilmediği için futbolcu, antrenör ve teknik direktörler “vergi rekortmenleri” listesinde, yer almıyordu.
Yeni tasarı yasalaştığında özellikle Bakanlar Kurulu oran artırımı yetkisini kullandığında, vergi rekortmenleri listesinde futbolcu, antrenör ve teknik direktörlere rastlayabileceğiz.
Nedenine gelince, yeni vergi tasarısına göre, ücret dışı geliri olanlar, (örneğin kira veya ikinci bir ücret gibi başka gelirleri varsa) bu gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekler.


Futbolcular için cennetteki son yıl

Yazarın Tüm Yazıları